Skip to main content

Puan sebelum waktunya



Holla...

Iolss nak sharing la sikit betapa bahagianya iolss sebab hampir semua murid tulis nama guru kat buku tulis; Puan Mariani. Bagi saya, ia satu compliment dan mungkin juga kadang-kadang kedengaran macam satu penghinaan. Hahahaha. 

Itu satu penghormatan bila dipanggil Puan, nampak sangat iols ni sesuai jadi orang tua kan. Kalau dulu-dulu agak menyampah jugak la orang asyik panggil adik jew lebih-lebih lagi bila punya badan yang kurus kering. Lagi la nampak tak matured walhal saya sangat la matured. *Wekk*

Pernah dulu saya bawak anak sedara, Ikhwan, pegi klinik. Demam selesema. Cuma kami berdua, akak ipar tak pergi katanya malas menunggu. Okay, terpaksa terima tugasan. Masuk je dalam bilik, ada beberapa soalan yang doktor tanya, buat iols rasa merah padam muka..

Dokter          ; Anak awak ni dah berapa hari demam?
Pn. Mariani   ; Erk, tak pasti la pulak hehehe 
Dokter          ; Anak awak ni batuk berkahak ke?
Pn. Mariani   ; Erk, tak tahu jugak.

Dalam situasi yang macam gini, iols rasa jatuh maruah seolah-olah iols ni tak mengambil berat langsung pasal anak. Ibu apakah iols ini?? 

Itu belum kira lagi hal dekat sekolah, bukan setakat anak murid jew yang panggil Puan malah ada jugak beberapa orang cekgu panggil puan. Arghhhh... Dalam minit mesyuarat, memang sah la nama Puan Mariani yang dicetak. Sabar aje la.

Pernah satu masa, saya masuk mengajar kelas form 1 tajuk keadaan zarah dalam pepejal, cecair dan gas. Dah lupa kah korang? Meh imbas kembali.


Budak zaman sekarang dah advanced. Nak tahu apa yang diorang explain? Keadaan zarah dalam pepejal berkeadaan sangat rapat. Contoh; macam cekgu dengan suami duduk rapat-rapat. Apakah????

Walaupun Aza pernah bagitahu kat diorang yang saya ni belum kawen, tahu tak apa jawapan? Cekgu Azriena jangan nak tipu kitorang!! Kitorang tahu la cekgu Mariani dah kawen, ada 2 orang anak! OMG!!!  Start dari situ, saya layankan aje. Malas nak betulkan keadaan lalalalala.


So, iols ada tips untuk elakkan diri menjadi tua sebelum waktunya.

  • Sila jangan pakai tudung bibik!!



  • Jangan bawak anak kecil kalau nak pergi shopink atau jalan-jalan.

gaya mokcik2..

Solution??

Sekarang ni iols dah berjinak-jinak memakai tudung bawal semula, kurangkan pakai tudung bibik. Itu saja buat masa ini. hahahahahaha;)


Comments

nurkaloi said…
hahah serius kaloi pun tak nak pkai tdung bibik tu ag
memang nmpak matang and cam mak-mak kowt
lagi2 bile bdn kaloi besar uhhh scary huhuhu
YAT said…
wakakaka! lawak siot.

eh, cekgu jgn duduk rapat2 sgt dgn suami. malu kami tengok. haha.

pandai cekgu jg bdn, walaupun anak da 2, still slim!
mar yanie said…
kaloi..kan? kalo pakai tudung bibik nmpak sgt tua nye..dah,jgn pakai lg pasni.klu pakai pun stakat kuar nak jemur kain jew kt luar umah..;D
mar yanie said…
yattt, khen??? bahagianya klu para ibu selim melim walaupn anak berderet..hahaha

family aku mmg keturunan kecik2 n kurus. tp melihat pd perkembangan kakak2 aku, lepas dorang bersalin kembang yg amat. mintak dijauhkan.

skang ni aku sdg menikmati saat kurus sebelum bahagia itu diragut..ngeh3

Popular posts from this blog

TRENGKAS

Apa itu TRENGKAS?

Sape-sape yang rajin sangat mohon kerja kerajaan, mesti selalu jumpa perkataan "trengkas" kat borang permohonan. Namanye selalu jumpa tapi tahu tak apa benda tu? Aku pun baru terpanggil untuk menjalankan siasatan dengan lebih lanjut. Selama ni ignore je part trengkas ni. Owh, then no wonder la aku tak pernah dapat offer interview dari company kerajaan yang mana aku apply. Mungkin sebab tak isi bahagian trengkas ni kot.

Mari la kita sama-sama belajar yer. TRENGKAS berasal dari dua perkataan iaitu Tulisan Ringkas. Nak tahu macam mana rupa bentuk trengkas, come closer. Sila zoom betol-betol okay!


Sekali pandang macam tulisan jawi tapi dua tiga kali pandang macam cacing pulak. Sebenarnya kita jarang guna trengkas ni. Selalunya kita guna short form. Contoh; Yang-yg, cantik-cntk. Biasanya time ber-sms la kita guna sebab nak jimat kredit kan. Contoh lain;
AKA = also known as OTW = on the way ASAP = as soon as possible  

Sape yang selalu guna trengkas? Aku dah try …

Starter pack Bio-essence Bird's Nest

Oh oh oh.. I check kat stat rupa-rupanya ramai yang terjah belog ni sebab nak baca reviews alat-alat kecantikan yang i dah banyak review kat sini especially Bio-essence Bird's Nest. Sebelum ni saya pernah buat review kat sini. And my review untuk produk ni sangat bad. Takut nye kalau saya dah mempengaruhi semua orang jangan guna produk bio-essence ni. Padahal teknik pemakaian saya dah salah, tu yang effect teruk.


In response to that and plus plus saya tak nak membazir sebab pencuci muka dia banyak lagi tak guna, nak tunggu expired jer, so saya pergi kat watson cari beauty consultant tanya cara-cara nak apply produk bio-essence ni macam mana.


Okay, here we go! Kalau korang determine sangat nak guna produk bird's nest ni, kena beli satu set. Satu set lengkap ada;
Nuti-Collagen & Whitening CleanserNutri-Collagen & Whitening AdvancerNutri-Collagen & Whitening EssenceNutri-Collagen & Whitening Cream
At first, prejudice jugak nak beli sebab kat situ semua mention whi…

Produk Skin Care Terbaik dari CNI

Holla....


Actually, dah lama teringin nak update belog tapi skang busy sikit. Busy dengan majlis kawen orang. Majlis kawen sendiri? eheh relax, lambat lagi. So, bersesuaian sangat la entry kali ni pasal beauty, again. Yup, again! Kenapa again? Sebab dalam belog ni dah banyak produk kecantikan yang dah di review. 


Kepada sesiapa yang bakal berkahwin atau bertunang ke apa tapi risau muka tak cantik, jerawat banyak, parut, muka tak glowing.....harap-harap produk ini akan jadi solution yang terakhir untuk korang semua. Yer, yang terakhir! After this, takde lagi produk lain. Insyaallah.




Produk CNI Skin Care
CNI Basic Skin Care A - RM 204.00 Skin Wash 1ASkin Soothe 2Skin Moist 3A
Yang ni special untuk muka-muka yang kurang naik jerawat tapi masih lagi ada jerawat manja-manja gitewww
Skin Wash A Sabun tanpa buih, menanggalkan solekan, membersih secara mendalamSkin Soothe 2 Kekalkan kelembapan dalaman, mengimbangi pH kulit. Macam toner.Skin Moist 3A Meningkatkan keanjalan kulit. Kalau pakai yang ini ku…