Thursday, May 10, 2012

Puan sebelum waktunya



Holla...

Iolss nak sharing la sikit betapa bahagianya iolss sebab hampir semua murid tulis nama guru kat buku tulis; Puan Mariani. Bagi saya, ia satu compliment dan mungkin juga kadang-kadang kedengaran macam satu penghinaan. Hahahaha. 

Itu satu penghormatan bila dipanggil Puan, nampak sangat iols ni sesuai jadi orang tua kan. Kalau dulu-dulu agak menyampah jugak la orang asyik panggil adik jew lebih-lebih lagi bila punya badan yang kurus kering. Lagi la nampak tak matured walhal saya sangat la matured. *Wekk*

Pernah dulu saya bawak anak sedara, Ikhwan, pegi klinik. Demam selesema. Cuma kami berdua, akak ipar tak pergi katanya malas menunggu. Okay, terpaksa terima tugasan. Masuk je dalam bilik, ada beberapa soalan yang doktor tanya, buat iols rasa merah padam muka..

Dokter          ; Anak awak ni dah berapa hari demam?
Pn. Mariani   ; Erk, tak pasti la pulak hehehe 
Dokter          ; Anak awak ni batuk berkahak ke?
Pn. Mariani   ; Erk, tak tahu jugak.

Dalam situasi yang macam gini, iols rasa jatuh maruah seolah-olah iols ni tak mengambil berat langsung pasal anak. Ibu apakah iols ini?? 

Itu belum kira lagi hal dekat sekolah, bukan setakat anak murid jew yang panggil Puan malah ada jugak beberapa orang cekgu panggil puan. Arghhhh... Dalam minit mesyuarat, memang sah la nama Puan Mariani yang dicetak. Sabar aje la.

Pernah satu masa, saya masuk mengajar kelas form 1 tajuk keadaan zarah dalam pepejal, cecair dan gas. Dah lupa kah korang? Meh imbas kembali.


Budak zaman sekarang dah advanced. Nak tahu apa yang diorang explain? Keadaan zarah dalam pepejal berkeadaan sangat rapat. Contoh; macam cekgu dengan suami duduk rapat-rapat. Apakah????

Walaupun Aza pernah bagitahu kat diorang yang saya ni belum kawen, tahu tak apa jawapan? Cekgu Azriena jangan nak tipu kitorang!! Kitorang tahu la cekgu Mariani dah kawen, ada 2 orang anak! OMG!!!  Start dari situ, saya layankan aje. Malas nak betulkan keadaan lalalalala.


So, iols ada tips untuk elakkan diri menjadi tua sebelum waktunya.

  • Sila jangan pakai tudung bibik!!



  • Jangan bawak anak kecil kalau nak pergi shopink atau jalan-jalan.

gaya mokcik2..

Solution??

Sekarang ni iols dah berjinak-jinak memakai tudung bawal semula, kurangkan pakai tudung bibik. Itu saja buat masa ini. hahahahahaha;)


4 comments:

nurkaloi said...

hahah serius kaloi pun tak nak pkai tdung bibik tu ag
memang nmpak matang and cam mak-mak kowt
lagi2 bile bdn kaloi besar uhhh scary huhuhu

YAT said...

wakakaka! lawak siot.

eh, cekgu jgn duduk rapat2 sgt dgn suami. malu kami tengok. haha.

pandai cekgu jg bdn, walaupun anak da 2, still slim!

mar yanie said...

kaloi..kan? kalo pakai tudung bibik nmpak sgt tua nye..dah,jgn pakai lg pasni.klu pakai pun stakat kuar nak jemur kain jew kt luar umah..;D

mar yanie said...

yattt, khen??? bahagianya klu para ibu selim melim walaupn anak berderet..hahaha

family aku mmg keturunan kecik2 n kurus. tp melihat pd perkembangan kakak2 aku, lepas dorang bersalin kembang yg amat. mintak dijauhkan.

skang ni aku sdg menikmati saat kurus sebelum bahagia itu diragut..ngeh3