Skip to main content

Kaunter aduan



Assalamualaikum..


Aku ni hanya insan biasa-biasa saja. Pernah buat silap kecik mahupun besar. Menyesal? Keluar air mata darah sekalipun takkan mungkin dapat undur ke masa dulu kan? Jadi, yang dah lepas tu biarkan lah. Yang penting, kita jadikan ia suatu pengalaman dan pengajaran untuk masa depan. Namun sedikit sebanyak, aku dapat share sesuatu dengan orang-orang sekeliling. Tak banyak, sikit pun jadi lah kan. Okay tak pendahuluan karangan saya ni cikgu??? *teheee*


Semalam, office mate aku datang mengadu. Well, aku dah biasa jadi kaunter aduan. Tapi aku tak pernah rasa penat untuk mendengar muntahan perasaan sebab kelebihan aku mungkin cuma pada telinga untuk mendengar, sekeping hati untuk mendalami perasaan *cewaahh*. Nak menolong, sekadar yang mampu saja lah.


Office mate aku ni, E, datang mengadu cakap anak dia umur 15 tahun dah pandai buka account Facebook, tak tahu kat mana dia belajar, kat umah mana ada WIFI/ broadband. Larhhhh, tu je ke? Aku senyum je. Pastu aku jawab, takpe kak. Anak tengah muda remaja, perasaan ingin tahu, dikelilingi kawan-kawan, hidup di zaman serba canggih ni, memang kita tak boleh nak halang sangat keinginan diorang ni. Nanti memberontak budak tu. Apa boleh buat? Cuma kita ni harus kawal pergerakan dia, pergaulan dengan kawan-kawan dan bla bla bla.


Bercakap dari perspektif seorang remaja, kita dulu pernah lalui jugak. Masa form 3 dulu, kawan-kawan aku ramai dah pakai handphone. Tak kisah la hendphone besar bapak yang penting ada phone wehh rasa macam hebat gila la. Aku ni nak call ma pun pergi phone reverse charge kat tepi umah warden, nak menangis cakap "Ma, air takde sini. Dah 3 hari tak mandi" pun rasa malu sebab tempat open sangat orang lalu lalang kan. Kalau ada handphone kan best, boleh cakap dalam bilik je.


Masa form 4, belajar jauh sikit ingat dapat la handphone sebijik ke hape ke tapi sama je. Still guna phone yang gantung kat dinding pastu swipe card. Okey la, not bad la perasaan dia tuh. Biasa-biasa je *konon*. Selalu bila balik dari prep, malam-malam roomate sibuk duk tekan-tekan phone, aku ni buat-buat sibuk tekan kalkulator. Alahh, prektis la katakan. Tapi kat dalam hati ni jeles jugak la. Lagi rasa macam rendah diri sangat nak join kawan-kawan. Yelah, kita ni apa je ada.


Kenapa masa tu kita boleh survive? Sebab still ada lagi kawan-kawan yang seangkatan dengan kita kan? Yang takde handphone, yang pakai public phone. Sekarang ni sangat berbeza, so kita tak boleh nak samakan dua situasi ni. Contoh pasal ada acc FB la, nanti kena sindir, perli ngan kengkawan pulak kalau takde. Kita orang tua memang la boleh cakap "Takpe, takyah la kawan kalau orang taknak kawan dengan kita. Yang penting kita tak buat benda yang tak berfaedah, bazir masa ngadap FB bla bla bla". Itu kita, bukan nya anak-anak. Cuba bayangkan camne diorang nak pergi sekolah belajar kalau awal-awal pagi lagi turun rumah duk pikir takde kawan, nanti kena perli lagi, takde kawan nak makan sama-sama. Confirm! Anak-anak zaman sekarang ni dah advance, bukan macam kita dulu-dulu. Tak suka, pulau terus! Tak up to date, taknak bagi join group bagai.


Then, si anak ni menangis lah. Aku tanya kenapa nangis? Apa yang dia cakap? Katanya "Kenapa mama tak bagi? Kawan-kawan saya tu, mak bapak siap bagi lagi buat acc FB. Takde nak marah-marah. Saya rasa sunyi, takde orang nak bercerita." See!! Anak-anak yang baru nak up ni memang lebih suka bercerita masalah ngan kawan-kawan. Bukan nak main pandai-pandai je cakap sebab aku pun pernah lalui semua tu. Malu nak cerita kat mak, alah benda-benda kecik je pun. Kalau cerita kat mak, agak-agak ada solusi tak? Camtu la perasaan dia. Tapi dun worry, bila besar nanti, akan ada satu masa yang kita semua akan rasa kita nak mak je. Insyaallah.


Jangan terlalu mengongkong, tapi jangan terlalu membiarkan. Jangan pula bila kita terlalu memberi kebebasan sampai dia takkan cari kita lagi, dan jangan terlalu menjaga sampai satu hari nanti dia nak lari dari kita sebab dah bosan. Renung-renungkan~




Comments

Popular posts from this blog

TRENGKAS

Apa itu TRENGKAS?

Sape-sape yang rajin sangat mohon kerja kerajaan, mesti selalu jumpa perkataan "trengkas" kat borang permohonan. Namanye selalu jumpa tapi tahu tak apa benda tu? Aku pun baru terpanggil untuk menjalankan siasatan dengan lebih lanjut. Selama ni ignore je part trengkas ni. Owh, then no wonder la aku tak pernah dapat offer interview dari company kerajaan yang mana aku apply. Mungkin sebab tak isi bahagian trengkas ni kot.

Mari la kita sama-sama belajar yer. TRENGKAS berasal dari dua perkataan iaitu Tulisan Ringkas. Nak tahu macam mana rupa bentuk trengkas, come closer. Sila zoom betol-betol okay!


Sekali pandang macam tulisan jawi tapi dua tiga kali pandang macam cacing pulak. Sebenarnya kita jarang guna trengkas ni. Selalunya kita guna short form. Contoh; Yang-yg, cantik-cntk. Biasanya time ber-sms la kita guna sebab nak jimat kredit kan. Contoh lain;
AKA = also known as OTW = on the way ASAP = as soon as possible  

Sape yang selalu guna trengkas? Aku dah try …

Starter pack Bio-essence Bird's Nest

Oh oh oh.. I check kat stat rupa-rupanya ramai yang terjah belog ni sebab nak baca reviews alat-alat kecantikan yang i dah banyak review kat sini especially Bio-essence Bird's Nest. Sebelum ni saya pernah buat review kat sini. And my review untuk produk ni sangat bad. Takut nye kalau saya dah mempengaruhi semua orang jangan guna produk bio-essence ni. Padahal teknik pemakaian saya dah salah, tu yang effect teruk.


In response to that and plus plus saya tak nak membazir sebab pencuci muka dia banyak lagi tak guna, nak tunggu expired jer, so saya pergi kat watson cari beauty consultant tanya cara-cara nak apply produk bio-essence ni macam mana.


Okay, here we go! Kalau korang determine sangat nak guna produk bird's nest ni, kena beli satu set. Satu set lengkap ada;
Nuti-Collagen & Whitening CleanserNutri-Collagen & Whitening AdvancerNutri-Collagen & Whitening EssenceNutri-Collagen & Whitening Cream
At first, prejudice jugak nak beli sebab kat situ semua mention whi…

Review; Bio-essence Bird's Nest Nutri Collagen & Virgin Coconut Oil

Bagus sangat ke produk yang ada bird's nest ni? Bila tengok Fazura kat TV jadi duta produk Nutox yang ada bird's nest content, terus nak try. Tapi saya try produk bio essence, harga nya mak ai, mahal la RM 24.80. Kalau guna safi balqis baru RM 10 je. Biasalah orang cakap lagi mahal lagi bagus bukan?

Bio Essence Bird's Nest Nutri Collagen
Nama kemain hebat lagi tu. Ada sarang burung la, ada collagen la. Mesti double triple dia punya action kan. Tak sabar nak tengok hasil nya.

Lepas dua minggu try pakai pencuci muka Bio essence tu, rasa nak menangis woo. Jerawat naik berlambak-lambak especially kat dahi. So scary! Penuh dahi bagai tak cukup ruang. Owh, inikah penangan sarang burung? Terus terbayang, macam mana nak bagus sarang burung ni, burung duk berak  kat dalam tu, orang pergi buat research kata bagus. Ptuiiiii..hahaha

Sebenarnya nak tunggu sebulan pakai sebab nak tengok hasil produk  ni kan. Manalah tahu dia nak elokkan muka, tu yang timbul berlambak-lambak jerawat as a pe…