Skip to main content

Kisah orang.. perhatikan dan jadikan pengajaran.



Assalamualaikum..

Salam Ramadhan ke-17, Salam Jumaat dan Salam Nuzul Quran..


Cerita nya hanyalah kisah perjalanan hidup orang lain yang buat aku berfikir sejenak dua jenak. Bukan niat nak mengaibkan kan orang cuma ia nya mungkin satu perkongsian yang mana mungkin antara kita mengalami masalah yang sama. Nak meluahkan rasa macam buka pekung di dada, buka aib sendiri. Kalau tak luahkan, rasa pedih dan sebak dalam dada. 


Si A, seorang ayah, kerjanya biasa-biasa saja, pendapatan nya biasa-biasa saja dek kerana tak punya pelajaran yang tinggi. Tapi bagi aku dengan pendapatan yang biasa-biasa tu buat aku respect macam mana dia boleh survive bagi makan, baju, rumah, jaga anak bini kat Kuala Lumpur. Well, Kuala Lumpur? What do you expect?


Semalam dah masuk dua hari si A tak kerja, bila aku call tanya "Emergency, ada hal penting nak selesai" tapi kedengaran ada getaran pada hujung-hujung suara nya (ecececece, nak jugak guna ayat novel). Then, okay la. Emergency leave biasa nya ada kematian, anak or bini sakit so biarkan dia settle semua dulu kan. 


Tiba-tiba masa aku TERLALU FOKUS buat keje, terdengar-dengar orang bercerita. Nak cakap tu betapa aku FOKUS buat kerja sampai boleh dengar orang bergosip. Cihhh Mariani, propa fokus kerja!! hahaha. 


Dengar nya si A tengah pergi settle kan hal anak dia kena tangkap masuk lokap, ada kes. Then, mula lah orang buat spekulasi/ gosip bertebaran sana sini. Si B cakap " Kalau aku lah ada anak macam ni, aku biar je duk dalam lokap. Biar dia rasa, pandai buat salah pandai tanggung lah. Tak payah nak menyusahkan mak bapak". Si C cakap " Pandai buat anak je berderet-deret, tapi tak nak jaga elok-elok".


Sedih aku dengar. Walaupun aku takde anak, tapi aku rasa sedih. Senang betul orang bercerita itu ini sedangkan diorang tak tahu pun kedudukan sebenar. Bak kata pepatah "Berat mata memandang, berat lagi bahu yang memikul". *apsal nak buat ayat BM je aku ni??"


Si D pulak datang cerita kat aku, senang nya diorang cakap. Cuba kena kat diri sendiri dulu, rasa-rasa nya ada ke nak biarkan anak macam tu je? Boleh ke? Mampu ke? Tiba-tiba aku perasan bila tengok banduan kena tahan reman, ada je mak bapak dia ikut menangis-nangis masuk dalam paper. Nak cakap nya hati ibu bapa ni pada anak-anak, tak sanggup nak biarkan walaupun tahu anak dah buat salah. Tak nafikan la memang ada je yang practice macam tu, biarkan je anak tanggung sendiri tapi aku sangat yakin hati mak bapak mana yang sampai hati tengok anak macam tu kan?


Yang cakap dan lihat tu senang je kan? Orang yang ada duit senang lah, nak suh anak jadi bagus hantar je kat sekolah private dapatkan pendidikan yang terbaik. Yang berpendapatan rendah ni nak tak nak hantar sekolah biasa dengan environment pastu dikatanya tak jaga anak elok-elok. Iskkkkk. Kesian betul aku dengan orang yang punya mentaliti macam ni.


Biasanya kalau anak bermasalah, mesti orang nak sabit kan 100% punca datang dari ibu bapa yang tak pandai jaga. Jangan la senang-senang nak tuding jari kat ibu bapa, kadang-kadang environment mempengaruhi jugak kan. Masalah kewangan boleh jadi punca, tapi nak buat camne dah itu je yang mampu si A kerja, pendidikan tak tinggi. Asalkan rezeki itu halal. 


Allah dah tetapkan rezeki masing-masing berbeza. Ada yang diuji dengan kesusahan dan kepayahan dulu baru dapat kesenangan, ada jugak yang diberi kesenangan dulu baru diuji dengan pancaroba *ayat kauuu*.Jadi, jangan nak rasa selesa sangat dengan apa yang kita ada. Seeloknya bersyukur, bersyukur dan bersyukur dengan apa yang kita ada. Bila kita bersyukur, kita akan rasa cukup tak lebih tak kurang. Kalau kita asyik mengeluh, sampai bila-bila pun kita akan rasa tak cukup. This one memang ditujukan untuk diri sendiri huhuhu..*self reminder*. 


Insyaallah, kalau kita ni hidup dengan gaya yang betul, terapkan nilai-nilai murni dalam hal kekeluargaan, sesempit macam mana pun kita ni, pasti ada pertolongan dari Allah. Amin.



** Nota kaki: Seeloknya tunggu kena kat batang hidung sendiri sebelum nak bercakap lebih-lebih. Kalau sekadar bercakap nak luahkan pendapat takpe, jangan sampai menggores hati sanubari orang lain pulak. Senang cerita "WE ARE NOT IN THEIR SHOES". 


Comments

mynameisYAT said…
Cukup matang entry ni. Well done! hehe
mar yanie said…
ko nak main angin aku eh?? dem!!

Popular posts from this blog

TRENGKAS

Apa itu TRENGKAS?

Sape-sape yang rajin sangat mohon kerja kerajaan, mesti selalu jumpa perkataan "trengkas" kat borang permohonan. Namanye selalu jumpa tapi tahu tak apa benda tu? Aku pun baru terpanggil untuk menjalankan siasatan dengan lebih lanjut. Selama ni ignore je part trengkas ni. Owh, then no wonder la aku tak pernah dapat offer interview dari company kerajaan yang mana aku apply. Mungkin sebab tak isi bahagian trengkas ni kot.

Mari la kita sama-sama belajar yer. TRENGKAS berasal dari dua perkataan iaitu Tulisan Ringkas. Nak tahu macam mana rupa bentuk trengkas, come closer. Sila zoom betol-betol okay!


Sekali pandang macam tulisan jawi tapi dua tiga kali pandang macam cacing pulak. Sebenarnya kita jarang guna trengkas ni. Selalunya kita guna short form. Contoh; Yang-yg, cantik-cntk. Biasanya time ber-sms la kita guna sebab nak jimat kredit kan. Contoh lain;
AKA = also known as OTW = on the way ASAP = as soon as possible  

Sape yang selalu guna trengkas? Aku dah try …

Starter pack Bio-essence Bird's Nest

Oh oh oh.. I check kat stat rupa-rupanya ramai yang terjah belog ni sebab nak baca reviews alat-alat kecantikan yang i dah banyak review kat sini especially Bio-essence Bird's Nest. Sebelum ni saya pernah buat review kat sini. And my review untuk produk ni sangat bad. Takut nye kalau saya dah mempengaruhi semua orang jangan guna produk bio-essence ni. Padahal teknik pemakaian saya dah salah, tu yang effect teruk.


In response to that and plus plus saya tak nak membazir sebab pencuci muka dia banyak lagi tak guna, nak tunggu expired jer, so saya pergi kat watson cari beauty consultant tanya cara-cara nak apply produk bio-essence ni macam mana.


Okay, here we go! Kalau korang determine sangat nak guna produk bird's nest ni, kena beli satu set. Satu set lengkap ada;
Nuti-Collagen & Whitening CleanserNutri-Collagen & Whitening AdvancerNutri-Collagen & Whitening EssenceNutri-Collagen & Whitening Cream
At first, prejudice jugak nak beli sebab kat situ semua mention whi…

Review; Bio-essence Bird's Nest Nutri Collagen & Virgin Coconut Oil

Bagus sangat ke produk yang ada bird's nest ni? Bila tengok Fazura kat TV jadi duta produk Nutox yang ada bird's nest content, terus nak try. Tapi saya try produk bio essence, harga nya mak ai, mahal la RM 24.80. Kalau guna safi balqis baru RM 10 je. Biasalah orang cakap lagi mahal lagi bagus bukan?

Bio Essence Bird's Nest Nutri Collagen
Nama kemain hebat lagi tu. Ada sarang burung la, ada collagen la. Mesti double triple dia punya action kan. Tak sabar nak tengok hasil nya.

Lepas dua minggu try pakai pencuci muka Bio essence tu, rasa nak menangis woo. Jerawat naik berlambak-lambak especially kat dahi. So scary! Penuh dahi bagai tak cukup ruang. Owh, inikah penangan sarang burung? Terus terbayang, macam mana nak bagus sarang burung ni, burung duk berak  kat dalam tu, orang pergi buat research kata bagus. Ptuiiiii..hahaha

Sebenarnya nak tunggu sebulan pakai sebab nak tengok hasil produk  ni kan. Manalah tahu dia nak elokkan muka, tu yang timbul berlambak-lambak jerawat as a pe…