Skip to main content

Posts

Showing posts from May, 2013

Berubah kepada yang lebih baik.

Hello blog,


Siapa yang tak nak berubah? Angkat tangan! Siapa yang taknak ada anjakan paradigma dalam hidup dia? Angkat tangan! Meh sini nak lempang, pangggggg!


Kenapa Allah merahsiakan hari Kiamat? Supaya manusia tu sentiasa berada dalam keadaan takut,takut untuk berbuat dosa, takut untuk menghadapi hari pembalasan, bila perasaan takut tu terbit setidak-tidaknya kita berusaha untuk memohon keampunan dari Allah, berusaha untuk jadi manusia yang lebih baik dari semalam. Paham anak murid?


Jadi, ayuh la kita menuju ke arah yang lebih baik! Terpaksa? dipaksa? tak rela? tak ikhlas? Takpe, kita memang perlukan perasaan tuh. Dari keterpaksaan, ketidakrelaan itu  la sikit-sikit kita mengharapkan agar akan terdetik sesuatu perasaan dalam lubuk hati ini yang dinamakan Hidayah dari Allah. Semoga kita merupakan salah satu hamba yang dipilih oleh Allah. Amin.







Kisah Si Tanggang anak derhaka?

Iskkk, rasa takut pulak nak keluarkan ayat Si Tanggang dari mulut mungil ku ini. Takut benda ni akan terkena balik kat kita kan. Bila bercakap pasal maruah, semua orang akan marah bila maruah sendiri dipijak-pijak kan? Tapi kita tak sedar, kita pun secara tak langsung mengaibkan maruah orang jugak. Gini lah jadinya kalau emosi yang berbicara dan membuat keputusan, akal dan rasional dibiarkan berkunci.


Biasanya orang memetik bunga di taman, tapi aku nak memetik kata-kata Ustaz Wan Akasyah;

Bertaubatlah pada Allah kerana di antara akibat dan bala yang Dia turunkan pada hambanya dengan segera adalah apabila anak menderhaka kepada ibu bapanya. Keredhaan dan kemurkaan Allah terletak pada keredhaan da kemurkaan ibu bapa.
Ingat lah, kekasih boleh di cari. Ibu bapa tu tiada ganti kan?kan?kan?

** This is just self reminder untuk aku dan korang jugak..









Parenting Skills; It is sold separately. It's you!! to find out..

Gaya tak tajuk kali ni? Ala-ala mak gayah si janda nak mengajar orang tua yang dah ada anak. Tapi ilmu tu kan universal. Sharing is caring katakan.














Jadi, sabar lah ye. Nak dapatkan anak yang betul-betul pandai, boleh uruskan diri mesti amik masa lama. Bila dah melepasi saat-saat genting ni, Insyaallah kita akan rasa hasil nya. Kena fikir, kita dulu macam mana? sama jugak kan nakalnya? Dan fikir lagi bila kita dah tua nanti, anak yang akan jaga kita. Jangan timbulkan rasa kurang hormat mereka pada kita. Tak pasal-pasal dah tua nanti keluar cerita kat Harian Metro, anak sisihkan orang tua. Tapi in fact, kita sebagai anak harus hormat ibu bapa. Keredhaan Allah SWT terletak pada keredhaan ibu/bapa selagi tak melanggar batas-batas yang digariskan dalam Islam. 


:) 

Tanda-tanda cinta di penghujung.....

Malas angkat telefonMula beralasanBuat-buat ada halMalasBila ajak keluar asyik kata busyMula berdating dengan pakaian yang selebetSudah pandai bergurau dengan ayat kasar dan menyakitkan hatiBila jawab soalan tak jawab dan biarkan seolan tergantung tak bertaliLupa hari jadi/ tak jadi orang terawal wish Dah tak kisah tak jumpa, kalau sebulan tak jumpa pun takpeJawab SMS kalau dulu 10 patah, sekarang jawab 1 patah "k"Apa kita buat semua tak betulBila nak tanya je tiba-tiba melenting tak tentu pasalDah tak kisah apa jadi kat pasanganSusah nak senyum, bergurau, ketawa dengan pasanganDah tak tanya "Dah makan ke belum?"Dulu-dulu keluar pakai baju matching, sekarang rasa macam budak-budak jewkkDulu kalau pegi toilet tak angkat call, cek je ada 30 juta miscall. Sekarang 1 miscall jewww!Bila dah jarang contact, nak jawab pun macam terpaksaCakap dalam phone 5 minit, kalau dulu berjam-jam sampai panas telefon
Sekarang: Kalau ada jodoh, ada lah. Kalau takde jodoh tak boleh buat …