Skip to main content

Somewhere & Someone in April



It is already April uolssssss!


Ahhaaa..sila jangan terkejut mengapa aku sangat kerap mengupdate blog. Dah takde kerja nak buat kan, so cari lah kerja. Okay, siapa yang nak join aku sama-sama buat tak sedar tak tahu sekarang dah bulan April? Angkat tangan! My goodness, already April????




Okay, let's back to the story - it was about 13 years ago *ececece nak type omputeh hampehh*. Pada bulan April 2001, masa tu aku tengah tunggu bas nak ke sekolah. Tiba-tiba pakcik posmen datang bagi surat dalam satu envelope saiz A4 yang beralamatkan nama aku Mariani Binti Makhtar. It's rare! Jarang dapat surat saiz begitu. Cepat-cepat koyak then tadaaaaaaa......


Surat tawaran ke MRSM Jeli! Aku semacam tak percaya, bulan April kot ada lagi ke panggilan masuk ke MRSM? Hati berbelah bagi nak pergi ke tak? nak ke tak? macam nak macam taknak. Hati gundah gulana. That time ma dan abah beria suruh pergi, akak pun sama. Alasan diorang kalau tak masuk sekarang nanti susah nak mohon masuk Ting 4 dengan result PMR. Okayyy, kiteww pergi!


Tapi entry kali ni kita bukan nak cerita pasal hal belajar kat MRSM tau, bukan cerita kita menangis sebab kena beratur panjang tunggu turn nak telepon mak pakai public phone, bukan cerita menangis iron kita rosak sebab ramai yang pinjam dan bukan juga cerita pasal how I manage to survive hidup di asrama dengan title anak manja kededek.




MRSM Jeli - I get to know someone yang pada masa tu aku tak berapa amik kisah kewujudan dia sebab dia budak "pisang panas" yang memang laku di kalangan gadis-gadis yang pakai tudung ada plastik kat kepala, juga di kalangan gadis-gadis yang suka tenyeh lilin kat tudung nak bagi shape betul-betul kat muka. Aku?? Ada lah admire sikit-sikit *tangan di dada mata ke atas*.


We were classmate before dan aku mengenali dia sebagai seorang student yang suka tidur dalam kelas. So, even satu kelas aku memang tak berapa mengenali dia secara details. 


After PMR, aku men'transfer'kan diri ke MRSM Kuala Berang. Masa tu kat K. Berang, aku cuma ada seorang je kawan perempuan dari sekolah sama (I mean dari MRSM Jeli jugak) dan 3 orang kawan lelaki. FYI, aku tak kawan dengan lelaki! Bukan nak claim aku ni budak baik ke apa kan, cuma aku ni seorang yang pemalu *tunduk muka* teheee. 


Kawan-kawan kitorang yang lain ramai yang still stay kt MRSM Jeli, ramai yang transfer ke MRSM PC (budak-budak pandai *jeling sebelah mata*), MRSM Beseri, Serting, Jasin, Taiping bla bla bla. So, dengan kelompok kecil sebegini, kitorang yang transfer ke K.Berang adalah golongan minoriti di mana tak banyak sangat cerita untuk digosipkan. At last, kitorang ni sepi tanpa khabar. Orang tak kisah pun alaaa K.Berang??? Walaupun orang kata MRSM Bitara yang tak berapa nak bitara sangat pun that time tapi orang hanya akan ingat "Ohhh, MRSM yang banyak tahik lembu tu kan???". Okay fine!


Pastu masuk matrik, Universiti, dah kerja pun - orang pun dah lupa daaaa tambah-tambah lagi kita ni bukan kerja sebagai doktor, engineer lagi lah orang hilang ingatan terus hahaha. Sampai lah pada suatu hari di bulan April jeng jeng jeng all of sudden someone has brought himself on Instagram yang suka sangat like pic comot aku. Okay actually gambar syok sendiri yang selalu aku upload. 


At first tak perasan sampai satu hari aku borink terus klik profile dia. OMG!! Budak yang suka tidur dalam kelas keluar air liur basi like gambar "syok sendiri" akuuu!!! *sengih sampai telinga*. Aku dah lupa tarikh sebenar but for sure it was in April 2013. 


Then kita pun start say hai hai bye bye pastu senyap. Esok chat lagi 3 4 lines senyap. Masing-masing malu dan buat-buat tunjuk tak minat nak layan tapi dalam hati Ya Allah lamanya nak tunggu pukul 9 pm setiap malam nak mesej ngan dia! You know it was fun walaupun kita dah pernah berjumpa 13 tahun lalu tapi masing-masing macam awk duk kat mana? dulu belajar kat mana eh masa form 1, tahun 2001? dalam kelas dulu fokus tak masa cikgu ngajar? Ke tidur dalam kelas? Ehhhhh???%^& *pangggg*.


I'm not sure when actually we started became so close to each other. Ohh, ni semua bermula dengan keyword #Melaka #pasrah, #redha #restu keluarga, #Kelate. Too many things to remember.


Okay la, cukup setakat tu dulu. Aku nak gi mandi. Tak mandi lagi ni hoi, busuk! 


To my dear S, if you happen to read this, I wanna say thank you so much for all support that you gave to me throughout the year. Doakan semoga Allah permudahkan segalanya. Insyaallah Aminnnn..



~Love is in the air ~

Comments

Unknown said…
if u know who i am..apesal ade bau2 nasik minyak nih!!kapan kah adikku yanie?retis sgt xnk story ngn akak ye!hahahaha..
mar yanie said…
siapa? siapa? Kak anis kew? hahaha

Popular posts from this blog

TRENGKAS

Apa itu TRENGKAS?

Sape-sape yang rajin sangat mohon kerja kerajaan, mesti selalu jumpa perkataan "trengkas" kat borang permohonan. Namanye selalu jumpa tapi tahu tak apa benda tu? Aku pun baru terpanggil untuk menjalankan siasatan dengan lebih lanjut. Selama ni ignore je part trengkas ni. Owh, then no wonder la aku tak pernah dapat offer interview dari company kerajaan yang mana aku apply. Mungkin sebab tak isi bahagian trengkas ni kot.

Mari la kita sama-sama belajar yer. TRENGKAS berasal dari dua perkataan iaitu Tulisan Ringkas. Nak tahu macam mana rupa bentuk trengkas, come closer. Sila zoom betol-betol okay!


Sekali pandang macam tulisan jawi tapi dua tiga kali pandang macam cacing pulak. Sebenarnya kita jarang guna trengkas ni. Selalunya kita guna short form. Contoh; Yang-yg, cantik-cntk. Biasanya time ber-sms la kita guna sebab nak jimat kredit kan. Contoh lain;
AKA = also known as OTW = on the way ASAP = as soon as possible  

Sape yang selalu guna trengkas? Aku dah try …

Starter pack Bio-essence Bird's Nest

Oh oh oh.. I check kat stat rupa-rupanya ramai yang terjah belog ni sebab nak baca reviews alat-alat kecantikan yang i dah banyak review kat sini especially Bio-essence Bird's Nest. Sebelum ni saya pernah buat review kat sini. And my review untuk produk ni sangat bad. Takut nye kalau saya dah mempengaruhi semua orang jangan guna produk bio-essence ni. Padahal teknik pemakaian saya dah salah, tu yang effect teruk.


In response to that and plus plus saya tak nak membazir sebab pencuci muka dia banyak lagi tak guna, nak tunggu expired jer, so saya pergi kat watson cari beauty consultant tanya cara-cara nak apply produk bio-essence ni macam mana.


Okay, here we go! Kalau korang determine sangat nak guna produk bird's nest ni, kena beli satu set. Satu set lengkap ada;
Nuti-Collagen & Whitening CleanserNutri-Collagen & Whitening AdvancerNutri-Collagen & Whitening EssenceNutri-Collagen & Whitening Cream
At first, prejudice jugak nak beli sebab kat situ semua mention whi…

Review; Bio-essence Bird's Nest Nutri Collagen & Virgin Coconut Oil

Bagus sangat ke produk yang ada bird's nest ni? Bila tengok Fazura kat TV jadi duta produk Nutox yang ada bird's nest content, terus nak try. Tapi saya try produk bio essence, harga nya mak ai, mahal la RM 24.80. Kalau guna safi balqis baru RM 10 je. Biasalah orang cakap lagi mahal lagi bagus bukan?

Bio Essence Bird's Nest Nutri Collagen
Nama kemain hebat lagi tu. Ada sarang burung la, ada collagen la. Mesti double triple dia punya action kan. Tak sabar nak tengok hasil nya.

Lepas dua minggu try pakai pencuci muka Bio essence tu, rasa nak menangis woo. Jerawat naik berlambak-lambak especially kat dahi. So scary! Penuh dahi bagai tak cukup ruang. Owh, inikah penangan sarang burung? Terus terbayang, macam mana nak bagus sarang burung ni, burung duk berak  kat dalam tu, orang pergi buat research kata bagus. Ptuiiiii..hahaha

Sebenarnya nak tunggu sebulan pakai sebab nak tengok hasil produk  ni kan. Manalah tahu dia nak elokkan muka, tu yang timbul berlambak-lambak jerawat as a pe…