Skip to main content

Keguguran

Dont get me wrong. Keguguran is not only for abortion only. *wink*



I had a very very terrible hair loss. It's true!! Sampai boleh rasa eh kepala makin ringan. Skang ni, tak boleh nak main-main dengan rambut lagi. Pegang sikit dah gugur. Hoh, sungguh rapuh *sobbies*. Dah macam-macam shampoo guna tapi still it doesnt work. 

Orang cakap antara faktor pemangkin rambut gugur ni mungkin disebabkan stress. I agreed! Mungkin ya. Masa saya belajar dulu memang rambut dah start gugur, I realized maybe sebab terlalu kuat study cheywah! Tapi sampai skang macam makin menjadi-jadi pulak. Makin teruk. Tak boleh nak cakap stress sebab study (zaman study dah lama ditinggalkan). Lepas puas cari sebab-sebab, I decided to say that my hair lose is maybe due to 'masalah dwit'. Yer, saya sangat perlukan dwit T T.

Sebenarnya saya dah lama buat research google sana sini untuk cari shampoo yang paling sesuai untuk dipakai. Tapi still tak yakin. Nak beli yang mahal-mahal takut tak menjadi rasa cam rugi pulak (padahal memang nak save budget ceh). Tapi kalau beli yang murah-murah takut makin teruk. Tapi shampoo yang glemer cam Sunsuilk, Pantene, Rejoice rasanya harga dah okay je. 

At last, I decided to try Dove *hair fall* shampoo and conditioner. Bukan yakin sangat pun ngan Dove ni tapi kat Guardian (ceywah, promot lagi) ada offer promo pack for Dove. Dalam kotak tu ada 3 jenis (shampoo & conditioner *hair fall*+Body wash) yang berharga RM29.90. Saya beli yang promo pack bukannya apa nak jimat ke apa tapi sebab nak dapat free gift handbag yang nampak sangat eksklusif gitu hee. Beli Rm30 above dapat free gift ni until 2 January 2011 okay.

Hair fall rescue


ini la free gift handbag :)

Tapi cam dah lari jauh dari tujuan asal nak selamatkan rambut gugur. Lebih kepada macam mana nak dapattkan free gift handbag dari Dove keh keh keh.

Comments

Riha NCL said…
Masalah duit?
Haha. Iye ke, Mar?
Takpe pelan-pelan kayuh, usaha berterusan n jgn give up.

Saya yg dah keja pun, ada mslh kwgn jugak. Biasala tu...

Dan rambut saya pun gugur. Tiap kali sapu sampah, rambut je byk kat lantai.
mar yanie said…
riha..sama la!! rumah dipenuhi rambut..haha
Rt-qaH said…
wahh promo skrng??mcm best je..:D
marinahunny said…
hahahaha sama le, kalu tgk ada free gift tu laju je..hahaha
YAT said…
ak da try dove hairfall. ok gak la.. tp pas abes, ak tuka len. biovalley coconut shampoo plak. heee
mar yanie said…
Rtqah..promot la ckit kan,mane taw dpt dwit lebih hek3

marina..Betol3!! freegift tu yg menguatkan semangat nak beli..:)
mar yanie said…
Yat..aku bru pakai 2 hari rambut dah makin kurang gugur..ceywah..hak3
Tema Hitomi said…
yanie,
shampoo loreal yang aishwarya rai jd model tu ok...i dah try... :)
mar yanie said…
loreal mahal la tema..:) bajet2..haha

Popular posts from this blog

TRENGKAS

Apa itu TRENGKAS?

Sape-sape yang rajin sangat mohon kerja kerajaan, mesti selalu jumpa perkataan "trengkas" kat borang permohonan. Namanye selalu jumpa tapi tahu tak apa benda tu? Aku pun baru terpanggil untuk menjalankan siasatan dengan lebih lanjut. Selama ni ignore je part trengkas ni. Owh, then no wonder la aku tak pernah dapat offer interview dari company kerajaan yang mana aku apply. Mungkin sebab tak isi bahagian trengkas ni kot.

Mari la kita sama-sama belajar yer. TRENGKAS berasal dari dua perkataan iaitu Tulisan Ringkas. Nak tahu macam mana rupa bentuk trengkas, come closer. Sila zoom betol-betol okay!


Sekali pandang macam tulisan jawi tapi dua tiga kali pandang macam cacing pulak. Sebenarnya kita jarang guna trengkas ni. Selalunya kita guna short form. Contoh; Yang-yg, cantik-cntk. Biasanya time ber-sms la kita guna sebab nak jimat kredit kan. Contoh lain;
AKA = also known as OTW = on the way ASAP = as soon as possible  

Sape yang selalu guna trengkas? Aku dah try …

Starter pack Bio-essence Bird's Nest

Oh oh oh.. I check kat stat rupa-rupanya ramai yang terjah belog ni sebab nak baca reviews alat-alat kecantikan yang i dah banyak review kat sini especially Bio-essence Bird's Nest. Sebelum ni saya pernah buat review kat sini. And my review untuk produk ni sangat bad. Takut nye kalau saya dah mempengaruhi semua orang jangan guna produk bio-essence ni. Padahal teknik pemakaian saya dah salah, tu yang effect teruk.


In response to that and plus plus saya tak nak membazir sebab pencuci muka dia banyak lagi tak guna, nak tunggu expired jer, so saya pergi kat watson cari beauty consultant tanya cara-cara nak apply produk bio-essence ni macam mana.


Okay, here we go! Kalau korang determine sangat nak guna produk bird's nest ni, kena beli satu set. Satu set lengkap ada;
Nuti-Collagen & Whitening CleanserNutri-Collagen & Whitening AdvancerNutri-Collagen & Whitening EssenceNutri-Collagen & Whitening Cream
At first, prejudice jugak nak beli sebab kat situ semua mention whi…

Review; Bio-essence Bird's Nest Nutri Collagen & Virgin Coconut Oil

Bagus sangat ke produk yang ada bird's nest ni? Bila tengok Fazura kat TV jadi duta produk Nutox yang ada bird's nest content, terus nak try. Tapi saya try produk bio essence, harga nya mak ai, mahal la RM 24.80. Kalau guna safi balqis baru RM 10 je. Biasalah orang cakap lagi mahal lagi bagus bukan?

Bio Essence Bird's Nest Nutri Collagen
Nama kemain hebat lagi tu. Ada sarang burung la, ada collagen la. Mesti double triple dia punya action kan. Tak sabar nak tengok hasil nya.

Lepas dua minggu try pakai pencuci muka Bio essence tu, rasa nak menangis woo. Jerawat naik berlambak-lambak especially kat dahi. So scary! Penuh dahi bagai tak cukup ruang. Owh, inikah penangan sarang burung? Terus terbayang, macam mana nak bagus sarang burung ni, burung duk berak  kat dalam tu, orang pergi buat research kata bagus. Ptuiiiii..hahaha

Sebenarnya nak tunggu sebulan pakai sebab nak tengok hasil produk  ni kan. Manalah tahu dia nak elokkan muka, tu yang timbul berlambak-lambak jerawat as a pe…