Tuesday, December 14, 2010

Kenali tanda-tanda awal Autisme

Hello semua!!


Hari ni rasa macam nak share something useful. Ceywah. Sepanjang saya hidup, saya memang pernah dengar perkataan 'autisme'. Tapi tak pernah amik tahu pun apa itu autisme. Eh,tapi saya tahu itu sejenis penyakit cuma tak tahu penyakit yang macam mana umtil I watched this muvie My Name Is Khan. Owh, macam ni ke penyakit autisme.


Khan is very sincere..T T
Autisme atau nama lebih spesifik disorder of neural development (kecacatan perkembangan tegal) ni melibatkan fungsi otak dan juga dianggap sebagai penyakit neurologi. Penyakit ni boleh dirawat tapi malangnya tak dapat dipulihkan. 


Suddenly a few days ago, saya ada terbaca pasal ciri-ciri autisme kat kalendar Guardian (ceywah,promot2!! sambil menyelam sambil minum air). Kalau nak kalendar untuk 2011 boleh dapatkan di Guardian dengan harga RM10. Kalau nak free pun boleh tapi ada syarat la kena beli barang-barang bernilai RM100 and above boleh dapat free. Lagi menarik, it's not just a calendar tapi kat dalam ada kupon produk-produk terpilih boleh beli dengan harga jimat. Eh, sorie dah lari topik. 


Okay, back to the main topic!


Kalau nak kenal macam mana ciri-ciri autisme boleh baca ini. Harap-harap ia berguna pada semua.






 Benci perubahan / Hate changes
Mereka ini tak sukakan kelainan. Kalau boleh nak guna cara biasa yang selalu mereka buat. Contoh nak balik rumah, tak nak guna jalan lain selain yang biasa je. Paham tak ayat berbelit ni? heee

Talks over and over about the same thing
Contoh: Nak teddy bear nak teddy bear!
macam Shah Rukh Khan dalam muvie tu. Cakap berulang-ulang kali benda yang sama je.

 Doesnt play with others
Golongan ni memang tak tahu nak bersosial i mean sosial is bergaul dengan orang sekeliling. Tak nak bermain dengan rakan sebaya yang lain.

Shows needs by using an adult's hand
Yang ni pun memang jelas. Kalau nak sesuatu benda contoh aiskrim ke ape ke mereka akan menggunakan tangan orang dewasa tunjuk keinginan. Tak berani nak tunjuk dengan tangan sendiri.

Enjoys spinning things
Mereka suka memutar objek but I do not know why 

Joins group only if adult insists and assists
Mereka ni kalau tak disuruh, didesak dan dibantu memang tak akan bergaul dengan sebaya mereka.

 One side converse
Perbualan satu pihak sahaja. That's why golongan ni suka bercakap sorang-sorang.

 Doesnt show interest

 Repeats thing
Suka mengulangi sesuatu perbuatan

Does thing like flapping hand
Very clear. Mereka suka mengibas-ngibas tangan.

 No pretend play
Haaa..ini seriously bahaya. Kadang-kadang kalau mereka bermain ala-ala superman jangan terpedaya. They're not like the others. Takde istilah main olok-olok pada mereka.

 No eye contact
Ni orang normal pun kadang-kadang bercakap takde eye contact haha

Laugh or giggles inappropriately
Suka ketawa berdekah-dekah tak bersesuaian dengan keadaan. Maksudnya takde perkara yang menggelikan hati pun berlaku tapi mereka boleh ketawa berdekah-dekah.




After all, I realized betapa beruntungnya kita ni. Dan saya tiba-tiba minat pulak tengok cerita/muvie berkaitan dengan penyakit-penyakit ni macam My Name Is Khan, 1 Litre of Tears (seriously menanges air mata berbaldi-baldi and lepas tengok cerita tu baru tahu penyakit tu wujud).

10 comments:

asrul amanda said...

Banyak lagi jenis penyakit psikologi macam ni. Pernah dengan synthesia? Dyslexia?

miss luluScya said...

ehe thanks for the info :)))

Tema Hitomi said...

1 litre of tears meme sedih :(

mar yanie said...

asrul..x pernah dengar T T..macam2 penyakit kan..y not u post pasal penyakit ni then baru saya bley taw..:D

miss lulu..u're most welcome dear

mar yanie said...

tema..T T..tiap kali tengok tiap kali tu la triok..:(

Naisophon X said...

Dah post kat blog saya pasal synthesia. Tapi entri pendek. Ambik dari wiki.

Mohd Fahmi Muhammad Mubarak said...

Anda ditag...
Hehehe...


Permintaan Yang Tertangguh

My MiRa said...

wah sangat berguna ni....thanks ya for sharing........by the way rasenye ni first time mira sampai sini kan??salam kenal ya tuan belog

mar yanie said...

mira..thanxx..:)

armouris said...

info tentang autisme di SIHAT SELALU - Autisme Penyakit Cacat Daya Fikir