Skip to main content

Kenali tanda-tanda awal Autisme

Hello semua!!


Hari ni rasa macam nak share something useful. Ceywah. Sepanjang saya hidup, saya memang pernah dengar perkataan 'autisme'. Tapi tak pernah amik tahu pun apa itu autisme. Eh,tapi saya tahu itu sejenis penyakit cuma tak tahu penyakit yang macam mana umtil I watched this muvie My Name Is Khan. Owh, macam ni ke penyakit autisme.


Khan is very sincere..T T
Autisme atau nama lebih spesifik disorder of neural development (kecacatan perkembangan tegal) ni melibatkan fungsi otak dan juga dianggap sebagai penyakit neurologi. Penyakit ni boleh dirawat tapi malangnya tak dapat dipulihkan. 


Suddenly a few days ago, saya ada terbaca pasal ciri-ciri autisme kat kalendar Guardian (ceywah,promot2!! sambil menyelam sambil minum air). Kalau nak kalendar untuk 2011 boleh dapatkan di Guardian dengan harga RM10. Kalau nak free pun boleh tapi ada syarat la kena beli barang-barang bernilai RM100 and above boleh dapat free. Lagi menarik, it's not just a calendar tapi kat dalam ada kupon produk-produk terpilih boleh beli dengan harga jimat. Eh, sorie dah lari topik. 


Okay, back to the main topic!


Kalau nak kenal macam mana ciri-ciri autisme boleh baca ini. Harap-harap ia berguna pada semua.






 Benci perubahan / Hate changes
Mereka ini tak sukakan kelainan. Kalau boleh nak guna cara biasa yang selalu mereka buat. Contoh nak balik rumah, tak nak guna jalan lain selain yang biasa je. Paham tak ayat berbelit ni? heee

Talks over and over about the same thing
Contoh: Nak teddy bear nak teddy bear!
macam Shah Rukh Khan dalam muvie tu. Cakap berulang-ulang kali benda yang sama je.

 Doesnt play with others
Golongan ni memang tak tahu nak bersosial i mean sosial is bergaul dengan orang sekeliling. Tak nak bermain dengan rakan sebaya yang lain.

Shows needs by using an adult's hand
Yang ni pun memang jelas. Kalau nak sesuatu benda contoh aiskrim ke ape ke mereka akan menggunakan tangan orang dewasa tunjuk keinginan. Tak berani nak tunjuk dengan tangan sendiri.

Enjoys spinning things
Mereka suka memutar objek but I do not know why 

Joins group only if adult insists and assists
Mereka ni kalau tak disuruh, didesak dan dibantu memang tak akan bergaul dengan sebaya mereka.

 One side converse
Perbualan satu pihak sahaja. That's why golongan ni suka bercakap sorang-sorang.

 Doesnt show interest

 Repeats thing
Suka mengulangi sesuatu perbuatan

Does thing like flapping hand
Very clear. Mereka suka mengibas-ngibas tangan.

 No pretend play
Haaa..ini seriously bahaya. Kadang-kadang kalau mereka bermain ala-ala superman jangan terpedaya. They're not like the others. Takde istilah main olok-olok pada mereka.

 No eye contact
Ni orang normal pun kadang-kadang bercakap takde eye contact haha

Laugh or giggles inappropriately
Suka ketawa berdekah-dekah tak bersesuaian dengan keadaan. Maksudnya takde perkara yang menggelikan hati pun berlaku tapi mereka boleh ketawa berdekah-dekah.




After all, I realized betapa beruntungnya kita ni. Dan saya tiba-tiba minat pulak tengok cerita/muvie berkaitan dengan penyakit-penyakit ni macam My Name Is Khan, 1 Litre of Tears (seriously menanges air mata berbaldi-baldi and lepas tengok cerita tu baru tahu penyakit tu wujud).

Comments

asrul amanda said…
Banyak lagi jenis penyakit psikologi macam ni. Pernah dengan synthesia? Dyslexia?
miss luluScya said…
ehe thanks for the info :)))
Tema Hitomi said…
1 litre of tears meme sedih :(
mar yanie said…
asrul..x pernah dengar T T..macam2 penyakit kan..y not u post pasal penyakit ni then baru saya bley taw..:D

miss lulu..u're most welcome dear
mar yanie said…
tema..T T..tiap kali tengok tiap kali tu la triok..:(
Naisophon X said…
Dah post kat blog saya pasal synthesia. Tapi entri pendek. Ambik dari wiki.
My MiRa said…
wah sangat berguna ni....thanks ya for sharing........by the way rasenye ni first time mira sampai sini kan??salam kenal ya tuan belog
armouris said…
info tentang autisme di SIHAT SELALU - Autisme Penyakit Cacat Daya Fikir

Popular posts from this blog

TRENGKAS

Apa itu TRENGKAS?

Sape-sape yang rajin sangat mohon kerja kerajaan, mesti selalu jumpa perkataan "trengkas" kat borang permohonan. Namanye selalu jumpa tapi tahu tak apa benda tu? Aku pun baru terpanggil untuk menjalankan siasatan dengan lebih lanjut. Selama ni ignore je part trengkas ni. Owh, then no wonder la aku tak pernah dapat offer interview dari company kerajaan yang mana aku apply. Mungkin sebab tak isi bahagian trengkas ni kot.

Mari la kita sama-sama belajar yer. TRENGKAS berasal dari dua perkataan iaitu Tulisan Ringkas. Nak tahu macam mana rupa bentuk trengkas, come closer. Sila zoom betol-betol okay!


Sekali pandang macam tulisan jawi tapi dua tiga kali pandang macam cacing pulak. Sebenarnya kita jarang guna trengkas ni. Selalunya kita guna short form. Contoh; Yang-yg, cantik-cntk. Biasanya time ber-sms la kita guna sebab nak jimat kredit kan. Contoh lain;
AKA = also known as OTW = on the way ASAP = as soon as possible  

Sape yang selalu guna trengkas? Aku dah try …

Starter pack Bio-essence Bird's Nest

Oh oh oh.. I check kat stat rupa-rupanya ramai yang terjah belog ni sebab nak baca reviews alat-alat kecantikan yang i dah banyak review kat sini especially Bio-essence Bird's Nest. Sebelum ni saya pernah buat review kat sini. And my review untuk produk ni sangat bad. Takut nye kalau saya dah mempengaruhi semua orang jangan guna produk bio-essence ni. Padahal teknik pemakaian saya dah salah, tu yang effect teruk.


In response to that and plus plus saya tak nak membazir sebab pencuci muka dia banyak lagi tak guna, nak tunggu expired jer, so saya pergi kat watson cari beauty consultant tanya cara-cara nak apply produk bio-essence ni macam mana.


Okay, here we go! Kalau korang determine sangat nak guna produk bird's nest ni, kena beli satu set. Satu set lengkap ada;
Nuti-Collagen & Whitening CleanserNutri-Collagen & Whitening AdvancerNutri-Collagen & Whitening EssenceNutri-Collagen & Whitening Cream
At first, prejudice jugak nak beli sebab kat situ semua mention whi…

Produk Skin Care Terbaik dari CNI

Holla....


Actually, dah lama teringin nak update belog tapi skang busy sikit. Busy dengan majlis kawen orang. Majlis kawen sendiri? eheh relax, lambat lagi. So, bersesuaian sangat la entry kali ni pasal beauty, again. Yup, again! Kenapa again? Sebab dalam belog ni dah banyak produk kecantikan yang dah di review. 


Kepada sesiapa yang bakal berkahwin atau bertunang ke apa tapi risau muka tak cantik, jerawat banyak, parut, muka tak glowing.....harap-harap produk ini akan jadi solution yang terakhir untuk korang semua. Yer, yang terakhir! After this, takde lagi produk lain. Insyaallah.




Produk CNI Skin Care
CNI Basic Skin Care A - RM 204.00 Skin Wash 1ASkin Soothe 2Skin Moist 3A
Yang ni special untuk muka-muka yang kurang naik jerawat tapi masih lagi ada jerawat manja-manja gitewww
Skin Wash A Sabun tanpa buih, menanggalkan solekan, membersih secara mendalamSkin Soothe 2 Kekalkan kelembapan dalaman, mengimbangi pH kulit. Macam toner.Skin Moist 3A Meningkatkan keanjalan kulit. Kalau pakai yang ini ku…