Saturday, December 4, 2010

Peluang Datang Lagi


Jika gagal tak guna mengeluh, yang berguna adalah kenalpasti kenapa gagal dan buat sesuatu supaya tak gagal lagi     -Tun Ahmad Sarji
Hai semua. Dah seminggu tak update belog menampakkan betapa bizi nye saya dengan benda yang entah hape-hape :D


Pernah tak korang terpikir apa sebab-sebab yang menggagalkan korang untuk mendapatkan sesuatu kerja? Selalu orang akan nasihat kita takpela takde rezeki cuba cari mana silapnya TAPI pernah ke kita cari silapnya di mana?


Rasa-rasanya kenapa korang gagal dalam interview?

  • Tak cukup konfiden - yang ni memang perkara biasa. Saya pernah dengar orang bercakap tak boleh nak tunjuk konfiden sangat nanti orang takut nak amik kita kerja sebab nampak terlalu berdedikasi takut peluang mereka pun dirembat. betol tak? Papepun salah satu solusinya sentiasa berlatih di depan cermin bermonolog seorang diri supaya lancar dan kekalkan momentum keyakinan. Jangan minit pertama je konfiden orang suh perkenalkan diri pastu terus prestasi merudum tak dapat jawab (ini merujuk kepada diri saya hee)


  • Tak cukup persediaan - betol betol betol. Nak pergi interview kat mana-mana company kena rajin google dulu sejarah, latar belakang and whatsoever. Lagi satu kena banyak tahu isu-isu semasa yang berkaitan dengan kerja-kerja yang diminta. Contoh nak apply jadi cekgu kena tahu pasal 'kebolehpercayaan pendidikan seks' yang di uar-uarkan oleh kerajaan, sistem peperiksaan yang terbaru dibincangkan semua bla bla bla. Pendek kata kena luangkan masa untuk ulangkaji sebelum ke interview.


  • Tak dapat jawab soalan - one of my weakness! sekali dah stuck tak dapat jawab satu soalan terus konfiden menjunam. Solusinya cuba bertanya pada kawan-kawan yang pernah pergi temuduga tersebut apa soalan yang ditanya semua. At least dapat jugak imagine soalan-soalan yang macam mana yang akan ditanya. Yang penting skop mesti sama!!


Tapi ada sesetengah kawan tak nak bagitahu secara detail kan mungkin takut peluang mereka untuk dapat kerja tipis. Start from now, kena banyak google google. Sebenarnya saya baru dapat satu emel dari JobsMalaysia.info. Ada satu link yang anda harus klik iaitu Teknik Menjawab Soalan. Selamat mencuba!!

P/s: Orang kata peluang datang sekali je. Betol ke? :)




18 comments:

Nazreen B Abd Latif @ Yaacob said...

erm... dalam best program ada gk sentuh isu sai ni...
dia kta yg pnting 1st impression... dorg penah rejek org sblm org tu duduk atas krusi lg... sbb...
dia msuk dgn cara tunduk ke bawah...
menunjukkan konfiden level kurg...
pastu klu x taw satu2 soklan tu... x leh kata i dont know tp pndai2 la goreng cam i will find out or such things la...
tp yg paling pnting... grooming la...
tu apa yg diorg gtaw... sbb org yg gtaw tu pernah intervew org kerja

mar yanie said...

ha'ah..betol2..dprang tengok personaliti dulu klu dh xke dari awal2 tu yg dapat soalan susah..haha..gud info!!

twinkle twinkle said...

takotnya nk temuduga da hbs spm nnty ;(

iszieylyanziy said...

ohoho,,personaliti memainkan peranan yang penting

mar yanie said...

twinkle2..dun worie..be confident..ceywah!!

mar yanie said...

isziey..eh betol ty..mostly personality tu sgt penting..:)

marinahunny said...

insyaallah ada rezeki nanti..

YAT said...

kpli dpt x beb?

Nazreen B Abd Latif @ Yaacob said...

so, salah satu cadangan diorg....
jgn takut utk bazirkan duit utk beli kasut, baju, n outfit yg lawa2...
tu sumer saham...
tp... ye la... kte mne da duit kan...
sbb tu kne crik kerja

Tengku Idzzan said...
This comment has been removed by the author.
Nazreen B Abd Latif @ Yaacob said...

lebey kurg la...
huhu
bior lawa sket
x la nmpak cm tua sgt
tkot ada org pngil 'akak' lak kan

Tengku Idzzan said...
This comment has been removed by the author.
Nazreen B Abd Latif @ Yaacob said...

hahahak... lek la...
ak x tuju pd sapa2 pon

mar yanie said...

yat..mesti la xdapat!! ko dapat ker?

mar yanie said...

izan!!!! welcome!! op kosh i follow u..nk letak dalam top list lg..:)

mar yanie said...

yen..i agrre wit u..tp bukan pasal tua ke ape..pasal beli baju,kasut make up semua..:)

Nazreen B Abd Latif @ Yaacob said...

yea...
kerna shopping kan
pompuan n shopping cam aur n tebing

Al said...

ak pon lom dpt lg..huhu

tp xpe, akn trus mencuba!yeahhhh