Skip to main content

Peluang Datang Lagi


Jika gagal tak guna mengeluh, yang berguna adalah kenalpasti kenapa gagal dan buat sesuatu supaya tak gagal lagi     -Tun Ahmad Sarji
Hai semua. Dah seminggu tak update belog menampakkan betapa bizi nye saya dengan benda yang entah hape-hape :D


Pernah tak korang terpikir apa sebab-sebab yang menggagalkan korang untuk mendapatkan sesuatu kerja? Selalu orang akan nasihat kita takpela takde rezeki cuba cari mana silapnya TAPI pernah ke kita cari silapnya di mana?


Rasa-rasanya kenapa korang gagal dalam interview?

  • Tak cukup konfiden - yang ni memang perkara biasa. Saya pernah dengar orang bercakap tak boleh nak tunjuk konfiden sangat nanti orang takut nak amik kita kerja sebab nampak terlalu berdedikasi takut peluang mereka pun dirembat. betol tak? Papepun salah satu solusinya sentiasa berlatih di depan cermin bermonolog seorang diri supaya lancar dan kekalkan momentum keyakinan. Jangan minit pertama je konfiden orang suh perkenalkan diri pastu terus prestasi merudum tak dapat jawab (ini merujuk kepada diri saya hee)


  • Tak cukup persediaan - betol betol betol. Nak pergi interview kat mana-mana company kena rajin google dulu sejarah, latar belakang and whatsoever. Lagi satu kena banyak tahu isu-isu semasa yang berkaitan dengan kerja-kerja yang diminta. Contoh nak apply jadi cekgu kena tahu pasal 'kebolehpercayaan pendidikan seks' yang di uar-uarkan oleh kerajaan, sistem peperiksaan yang terbaru dibincangkan semua bla bla bla. Pendek kata kena luangkan masa untuk ulangkaji sebelum ke interview.


  • Tak dapat jawab soalan - one of my weakness! sekali dah stuck tak dapat jawab satu soalan terus konfiden menjunam. Solusinya cuba bertanya pada kawan-kawan yang pernah pergi temuduga tersebut apa soalan yang ditanya semua. At least dapat jugak imagine soalan-soalan yang macam mana yang akan ditanya. Yang penting skop mesti sama!!


Tapi ada sesetengah kawan tak nak bagitahu secara detail kan mungkin takut peluang mereka untuk dapat kerja tipis. Start from now, kena banyak google google. Sebenarnya saya baru dapat satu emel dari JobsMalaysia.info. Ada satu link yang anda harus klik iaitu Teknik Menjawab Soalan. Selamat mencuba!!

P/s: Orang kata peluang datang sekali je. Betol ke? :)




Comments

erm... dalam best program ada gk sentuh isu sai ni...
dia kta yg pnting 1st impression... dorg penah rejek org sblm org tu duduk atas krusi lg... sbb...
dia msuk dgn cara tunduk ke bawah...
menunjukkan konfiden level kurg...
pastu klu x taw satu2 soklan tu... x leh kata i dont know tp pndai2 la goreng cam i will find out or such things la...
tp yg paling pnting... grooming la...
tu apa yg diorg gtaw... sbb org yg gtaw tu pernah intervew org kerja
mar yanie said…
ha'ah..betol2..dprang tengok personaliti dulu klu dh xke dari awal2 tu yg dapat soalan susah..haha..gud info!!
twinkle twinkle said…
takotnya nk temuduga da hbs spm nnty ;(
iszieylyanziy said…
ohoho,,personaliti memainkan peranan yang penting
mar yanie said…
twinkle2..dun worie..be confident..ceywah!!
mar yanie said…
isziey..eh betol ty..mostly personality tu sgt penting..:)
marinahunny said…
insyaallah ada rezeki nanti..
YAT said…
kpli dpt x beb?
so, salah satu cadangan diorg....
jgn takut utk bazirkan duit utk beli kasut, baju, n outfit yg lawa2...
tu sumer saham...
tp... ye la... kte mne da duit kan...
sbb tu kne crik kerja
Tengku Idzzan said…
This comment has been removed by the author.
lebey kurg la...
huhu
bior lawa sket
x la nmpak cm tua sgt
tkot ada org pngil 'akak' lak kan
Tengku Idzzan said…
This comment has been removed by the author.
hahahak... lek la...
ak x tuju pd sapa2 pon
mar yanie said…
yat..mesti la xdapat!! ko dapat ker?
mar yanie said…
izan!!!! welcome!! op kosh i follow u..nk letak dalam top list lg..:)
mar yanie said…
yen..i agrre wit u..tp bukan pasal tua ke ape..pasal beli baju,kasut make up semua..:)
yea...
kerna shopping kan
pompuan n shopping cam aur n tebing
Al said…
ak pon lom dpt lg..huhu

tp xpe, akn trus mencuba!yeahhhh

Popular posts from this blog

TRENGKAS

Apa itu TRENGKAS?

Sape-sape yang rajin sangat mohon kerja kerajaan, mesti selalu jumpa perkataan "trengkas" kat borang permohonan. Namanye selalu jumpa tapi tahu tak apa benda tu? Aku pun baru terpanggil untuk menjalankan siasatan dengan lebih lanjut. Selama ni ignore je part trengkas ni. Owh, then no wonder la aku tak pernah dapat offer interview dari company kerajaan yang mana aku apply. Mungkin sebab tak isi bahagian trengkas ni kot.

Mari la kita sama-sama belajar yer. TRENGKAS berasal dari dua perkataan iaitu Tulisan Ringkas. Nak tahu macam mana rupa bentuk trengkas, come closer. Sila zoom betol-betol okay!


Sekali pandang macam tulisan jawi tapi dua tiga kali pandang macam cacing pulak. Sebenarnya kita jarang guna trengkas ni. Selalunya kita guna short form. Contoh; Yang-yg, cantik-cntk. Biasanya time ber-sms la kita guna sebab nak jimat kredit kan. Contoh lain;
AKA = also known as OTW = on the way ASAP = as soon as possible  

Sape yang selalu guna trengkas? Aku dah try …

Starter pack Bio-essence Bird's Nest

Oh oh oh.. I check kat stat rupa-rupanya ramai yang terjah belog ni sebab nak baca reviews alat-alat kecantikan yang i dah banyak review kat sini especially Bio-essence Bird's Nest. Sebelum ni saya pernah buat review kat sini. And my review untuk produk ni sangat bad. Takut nye kalau saya dah mempengaruhi semua orang jangan guna produk bio-essence ni. Padahal teknik pemakaian saya dah salah, tu yang effect teruk.


In response to that and plus plus saya tak nak membazir sebab pencuci muka dia banyak lagi tak guna, nak tunggu expired jer, so saya pergi kat watson cari beauty consultant tanya cara-cara nak apply produk bio-essence ni macam mana.


Okay, here we go! Kalau korang determine sangat nak guna produk bird's nest ni, kena beli satu set. Satu set lengkap ada;
Nuti-Collagen & Whitening CleanserNutri-Collagen & Whitening AdvancerNutri-Collagen & Whitening EssenceNutri-Collagen & Whitening Cream
At first, prejudice jugak nak beli sebab kat situ semua mention whi…

Review; Bio-essence Bird's Nest Nutri Collagen & Virgin Coconut Oil

Bagus sangat ke produk yang ada bird's nest ni? Bila tengok Fazura kat TV jadi duta produk Nutox yang ada bird's nest content, terus nak try. Tapi saya try produk bio essence, harga nya mak ai, mahal la RM 24.80. Kalau guna safi balqis baru RM 10 je. Biasalah orang cakap lagi mahal lagi bagus bukan?

Bio Essence Bird's Nest Nutri Collagen
Nama kemain hebat lagi tu. Ada sarang burung la, ada collagen la. Mesti double triple dia punya action kan. Tak sabar nak tengok hasil nya.

Lepas dua minggu try pakai pencuci muka Bio essence tu, rasa nak menangis woo. Jerawat naik berlambak-lambak especially kat dahi. So scary! Penuh dahi bagai tak cukup ruang. Owh, inikah penangan sarang burung? Terus terbayang, macam mana nak bagus sarang burung ni, burung duk berak  kat dalam tu, orang pergi buat research kata bagus. Ptuiiiii..hahaha

Sebenarnya nak tunggu sebulan pakai sebab nak tengok hasil produk  ni kan. Manalah tahu dia nak elokkan muka, tu yang timbul berlambak-lambak jerawat as a pe…