Skip to main content

Mimpi

Kita selalu dengar orang cakap mimpi ini mainan tido je tapi tak tahu la camne mimpi ni boleh start bermain wayang kan. Bila dah lalok terus tetido tup tup bangun pagi eh semalam rasa macam ada mimpi la.

Okay, pagi tadi masa saya terjaga tido tak pernah saya ada perasaan yang camni. Perasaan apa? Perasaan yang sangat bengang!! Kenapa? Okay,kronologi nya macam ni.

4.00 a.m: Baru nak masuk tido dah lalok tahap gaban mentang-mentang esok (hari ni) off tak payah keje.


Dont know the exact time: Terus tetido tak sedar ape.


6.00 a.m: Jam henset berbunyi sebab semalam abang pesan kunci jam dia nak bangun awal pegi keje. Tapi biasala bunyi jam snooze dulu dalam hati (eleh,abang tak kan bangun nye kul 6.gile awal kot!


6.45 a.m: Bunyi jam lagik! tak tahu berapa kali TERsnooze dengan tak sengaja. Dalam otak Subuh subuh subuh belum lagi, abang tak kejut lagi!!


*keluar bilik cari abang tak jumpa.heeee dia dah pegi keje.


Okay hari ini off day ataupun cuti ataupun tak perlu pergi keje. Dalam otak sekarang ni tido!!!


7.00 a.m: Masa untuk tido.


10.00 a.m: Terjaga tido. Adei ganggu betol la. Sebab time tu tengah mimpi pegi shopping dengan sorang kawan yang saya rasa macam penah kenal tapi tak dapat ingat siapa. Time tu dah masuk KFC siap order. Hancur luluh harapan belum sempat order tu sampai saya dah terjaga tido.


Then, tengok jam eh baru pukul 10,sambung tido lagi la. Eh, bukan. sambung mimpi nak tunggu order KFC sampai nak makan dulu baru betol-betol nak jaga dari tido. TAPI tak dapat sambung mimpi tu. So,paham tak perasaan saya camne skang ni? Lama gile kooot tak makan KFC dwit takde. Haish!

from mr. google

Pernah tak korang cuba-cuba nak sambung mimpi? Pernah tersambung tak? 


*tiba-tiba teringat zaman dulu selalu tido dalam kelas tekup muka kat meja. Entah mimpi ape entah jatuh bangunan ke jatuh longkang ke ape tiba-tiba sawan jap kat meja. Semua orang dalam kelas pandang. Oh,so shy. 


*ada gak orang penah cite mimpi pegi toilet, ingatkan betol-betol toilet tapi rupa-rupanya kat katil lagi.So, selamat la di situ hahahahaha..


Sebagai pedoman:
Rasulullah pernah bersabda;
Jika masa semakin dekat, mimpi seorang muslim nyaris tidak pernah dusta. Muslim yang paling benar mimpinya adalah yang paling jujur perkataannya. Mimpi seorang mukmin merupakan satu bagian daripada 46 bagian kenabian. Mimpi ada 3 macam: 1. Mimpi yang baik sebagai berita gembira dari Allah, 2. Mimpi seorang muslim yang dialami oleh dirinya sendiri, 3. dan mimpi yang sedih itu datang dari syaitan. Jika salah seorang dari kamu mengalami mimpi yang tidak disukai, janganlah menceritakannya kepada orang lain,sebaliknya bangunlah,kemudian solatlah.

Sekian, wassalam.

Comments

Popular posts from this blog

TRENGKAS

Apa itu TRENGKAS?

Sape-sape yang rajin sangat mohon kerja kerajaan, mesti selalu jumpa perkataan "trengkas" kat borang permohonan. Namanye selalu jumpa tapi tahu tak apa benda tu? Aku pun baru terpanggil untuk menjalankan siasatan dengan lebih lanjut. Selama ni ignore je part trengkas ni. Owh, then no wonder la aku tak pernah dapat offer interview dari company kerajaan yang mana aku apply. Mungkin sebab tak isi bahagian trengkas ni kot.

Mari la kita sama-sama belajar yer. TRENGKAS berasal dari dua perkataan iaitu Tulisan Ringkas. Nak tahu macam mana rupa bentuk trengkas, come closer. Sila zoom betol-betol okay!


Sekali pandang macam tulisan jawi tapi dua tiga kali pandang macam cacing pulak. Sebenarnya kita jarang guna trengkas ni. Selalunya kita guna short form. Contoh; Yang-yg, cantik-cntk. Biasanya time ber-sms la kita guna sebab nak jimat kredit kan. Contoh lain;
AKA = also known as OTW = on the way ASAP = as soon as possible  

Sape yang selalu guna trengkas? Aku dah try …

Starter pack Bio-essence Bird's Nest

Oh oh oh.. I check kat stat rupa-rupanya ramai yang terjah belog ni sebab nak baca reviews alat-alat kecantikan yang i dah banyak review kat sini especially Bio-essence Bird's Nest. Sebelum ni saya pernah buat review kat sini. And my review untuk produk ni sangat bad. Takut nye kalau saya dah mempengaruhi semua orang jangan guna produk bio-essence ni. Padahal teknik pemakaian saya dah salah, tu yang effect teruk.


In response to that and plus plus saya tak nak membazir sebab pencuci muka dia banyak lagi tak guna, nak tunggu expired jer, so saya pergi kat watson cari beauty consultant tanya cara-cara nak apply produk bio-essence ni macam mana.


Okay, here we go! Kalau korang determine sangat nak guna produk bird's nest ni, kena beli satu set. Satu set lengkap ada;
Nuti-Collagen & Whitening CleanserNutri-Collagen & Whitening AdvancerNutri-Collagen & Whitening EssenceNutri-Collagen & Whitening Cream
At first, prejudice jugak nak beli sebab kat situ semua mention whi…

Review; Bio-essence Bird's Nest Nutri Collagen & Virgin Coconut Oil

Bagus sangat ke produk yang ada bird's nest ni? Bila tengok Fazura kat TV jadi duta produk Nutox yang ada bird's nest content, terus nak try. Tapi saya try produk bio essence, harga nya mak ai, mahal la RM 24.80. Kalau guna safi balqis baru RM 10 je. Biasalah orang cakap lagi mahal lagi bagus bukan?

Bio Essence Bird's Nest Nutri Collagen
Nama kemain hebat lagi tu. Ada sarang burung la, ada collagen la. Mesti double triple dia punya action kan. Tak sabar nak tengok hasil nya.

Lepas dua minggu try pakai pencuci muka Bio essence tu, rasa nak menangis woo. Jerawat naik berlambak-lambak especially kat dahi. So scary! Penuh dahi bagai tak cukup ruang. Owh, inikah penangan sarang burung? Terus terbayang, macam mana nak bagus sarang burung ni, burung duk berak  kat dalam tu, orang pergi buat research kata bagus. Ptuiiiii..hahaha

Sebenarnya nak tunggu sebulan pakai sebab nak tengok hasil produk  ni kan. Manalah tahu dia nak elokkan muka, tu yang timbul berlambak-lambak jerawat as a pe…