Skip to main content

Lembut gigi dari lidah.

Siapa sini punya gigi lagi lembut dari lidah? Angkat tangan!
Kenapa peribahasa 'lembut gigi dari lidah' diberikan nama sebegitu rupa?
Semua orang tahu gigi tak kan lembut dari lidah.Tapi ada sesetengah orang memang ada kepakaran 'melembutkan' gigi dari lidah nya. 


Bila dah kerja macam-macam perangai kita boleh tengok. Full of colors especially yang ada pada BOS. Kenapa kalau kita ni jadi 'bos' kerja utama kita mesti nak marah staff bawahan? Kadang-kadang no no bukan kadang-kadang tapi selalu jugak saya terpikir mereka ni tak pernah buat salah ke masa kerja awal-awal dulu. 

Pehal ko ni lembap sangat hah?


Saya paling tak suka kalau kita first time buat salah I mean salah untuk benda yang logik supaya kita dapat belajar pastu kena kondem "kau ni pehal? @ apa yang susah sangat? @ apa yang kau buat lama sangat tu?". First week kerja dah nak kena perfect. Kalau tak perfect hrmm kiranya 'kau ni so lembap la'. Sedih tak? Mungkin mereka ni pikir kena pandai handle staff bawahan nanti diorang pijak kepala. Hello, ada je bos baik yang orang tak pijak kepala.


This week saya rasa sangat down. Kena marah teruk. Padahal dia yang bagi arahan tak betol pastu nak salahkan kita pulak. Bila saya called staff biasa tanya nak buat macam mana ini itu, elok je bagi arahan. Tup tup arahan yang bos bagi tu salah. Tapi yang sedihnya bos tak mintak maap pun. Memang satu lagi perangai bos tak boleh nak mintak maap dengan staff bawahan ke? Nanti jatuh maruah. 


Tak lama lepas tu bos call "erk, cam mana nak cakap ek. Akak tak dapat datang la, suami sakit tak dapat hantar. Akak amik cuti la ok. Ala, rasa bersalah sangat. Kecian kau kena buat keje full kul 8.30 pagi-11.30 malam.". Amboi cakap memang tip top la. Esok masuk keje terus kondem kenapa cik kak kau buat macam ni macam tu. Kau tak baca ke? kau main amik je. Sedih gila rasa macam nak nangis. Memang dah menangis pun. Rasa cam nak mintak je kat bos "Tolongla buang saya dari kerja ni".  


Pada saya nama je bos tapi kalau perangai macam tu sikit pun saya tak respek walau tinggi mana dia belajar walau tinggi mana pangkat nya,apa yang saya tahu gigi mereka tetap busuk. Wekkkk!!  

Gigi orang yang pangkat tinggi pun tetap busuk masa bangun pagi keh keh keh



After all, I realized pegi mana-mana pun working environment tetap sama. Tak boleh lari dari ketensionan. So, Saya pikir apa-apa pun saya mesti bertahan!!

Comments

LehaMY said…
begitulah work environment kak~ hehe. apa pun gud luck lepas nie okay!
mar yanie said…
Leha..thanxx so much..:)
YAT said…
ko kt guardian kn? org keje watson pon sme. sume tensen. pndek kate, jgn watson, jgn guardian. keh3
♥e'in♥ said…
don't give up ok..
aleen aiden said…
hu3,biasela 2..bos kamoo 2 nak buli bos die xboleh.2 yg die buli kamoo 2.anggap je cabaran keje keyh.jgn down sgt. ^_^
SHUKRI SALIM said…
sabar je lah,byase lah tuh keje. sy ni keje kedai mkn lagi mcm2 ragam customer ada. haha

Popular posts from this blog

TRENGKAS

Apa itu TRENGKAS?

Sape-sape yang rajin sangat mohon kerja kerajaan, mesti selalu jumpa perkataan "trengkas" kat borang permohonan. Namanye selalu jumpa tapi tahu tak apa benda tu? Aku pun baru terpanggil untuk menjalankan siasatan dengan lebih lanjut. Selama ni ignore je part trengkas ni. Owh, then no wonder la aku tak pernah dapat offer interview dari company kerajaan yang mana aku apply. Mungkin sebab tak isi bahagian trengkas ni kot.

Mari la kita sama-sama belajar yer. TRENGKAS berasal dari dua perkataan iaitu Tulisan Ringkas. Nak tahu macam mana rupa bentuk trengkas, come closer. Sila zoom betol-betol okay!


Sekali pandang macam tulisan jawi tapi dua tiga kali pandang macam cacing pulak. Sebenarnya kita jarang guna trengkas ni. Selalunya kita guna short form. Contoh; Yang-yg, cantik-cntk. Biasanya time ber-sms la kita guna sebab nak jimat kredit kan. Contoh lain;
AKA = also known as OTW = on the way ASAP = as soon as possible  

Sape yang selalu guna trengkas? Aku dah try …

Starter pack Bio-essence Bird's Nest

Oh oh oh.. I check kat stat rupa-rupanya ramai yang terjah belog ni sebab nak baca reviews alat-alat kecantikan yang i dah banyak review kat sini especially Bio-essence Bird's Nest. Sebelum ni saya pernah buat review kat sini. And my review untuk produk ni sangat bad. Takut nye kalau saya dah mempengaruhi semua orang jangan guna produk bio-essence ni. Padahal teknik pemakaian saya dah salah, tu yang effect teruk.


In response to that and plus plus saya tak nak membazir sebab pencuci muka dia banyak lagi tak guna, nak tunggu expired jer, so saya pergi kat watson cari beauty consultant tanya cara-cara nak apply produk bio-essence ni macam mana.


Okay, here we go! Kalau korang determine sangat nak guna produk bird's nest ni, kena beli satu set. Satu set lengkap ada;
Nuti-Collagen & Whitening CleanserNutri-Collagen & Whitening AdvancerNutri-Collagen & Whitening EssenceNutri-Collagen & Whitening Cream
At first, prejudice jugak nak beli sebab kat situ semua mention whi…

Review; Bio-essence Bird's Nest Nutri Collagen & Virgin Coconut Oil

Bagus sangat ke produk yang ada bird's nest ni? Bila tengok Fazura kat TV jadi duta produk Nutox yang ada bird's nest content, terus nak try. Tapi saya try produk bio essence, harga nya mak ai, mahal la RM 24.80. Kalau guna safi balqis baru RM 10 je. Biasalah orang cakap lagi mahal lagi bagus bukan?

Bio Essence Bird's Nest Nutri Collagen
Nama kemain hebat lagi tu. Ada sarang burung la, ada collagen la. Mesti double triple dia punya action kan. Tak sabar nak tengok hasil nya.

Lepas dua minggu try pakai pencuci muka Bio essence tu, rasa nak menangis woo. Jerawat naik berlambak-lambak especially kat dahi. So scary! Penuh dahi bagai tak cukup ruang. Owh, inikah penangan sarang burung? Terus terbayang, macam mana nak bagus sarang burung ni, burung duk berak  kat dalam tu, orang pergi buat research kata bagus. Ptuiiiii..hahaha

Sebenarnya nak tunggu sebulan pakai sebab nak tengok hasil produk  ni kan. Manalah tahu dia nak elokkan muka, tu yang timbul berlambak-lambak jerawat as a pe…