Skip to main content

Posts

Showing posts from January, 2011

Mimpi

Kita selalu dengar orang cakap mimpi ini mainan tido je tapi tak tahu la camne mimpi ni boleh start bermain wayang kan. Bila dah lalok terus tetido tup tup bangun pagi eh semalam rasa macam ada mimpi la.

Okay, pagi tadi masa saya terjaga tido tak pernah saya ada perasaan yang camni. Perasaan apa? Perasaan yang sangat bengang!! Kenapa? Okay,kronologi nya macam ni.

4.00 a.m: Baru nak masuk tido dah lalok tahap gaban mentang-mentang esok (hari ni) off tak payah keje.


Dont know the exact time: Terus tetido tak sedar ape.


6.00 a.m: Jam henset berbunyi sebab semalam abang pesan kunci jam dia nak bangun awal pegi keje. Tapi biasala bunyi jam snooze dulu dalam hati (eleh,abang tak kan bangun nye kul 6.gile awal kot!


6.45 a.m: Bunyi jam lagik! tak tahu berapa kali TERsnooze dengan tak sengaja. Dalam otak Subuh subuh subuh belum lagi, abang tak kejut lagi!!


*keluar bilik cari abang tak jumpa.heeee dia dah pegi keje.


Okay hari ini off day ataupun cuti ataupun tak perlu pergi keje. Dalam otak sekarang n…

Awan Nano

By Hafiz AF7
Lihat ke arah sana Serakan warna dan berarakan Awan Pabila terik panas Segera hadirnya memayungi diri
Pabila kau dahaga Sesegera turun hujan melmpahkan kasihnya Pabila kau katakan Aku lah awan itu yang kau mahu
Begitulah awan nano  Setia melindungi diri  Tika panas mencuba menggores pipi Dan bibirmu
Begitulah awan nano Sering saja tak terduga hadir Dan tak akan tercapai jejarimu
Kasihnya kasih tiada banding Setia tiada tara Bagaimanapun jua
Awan kekasih sebenar mu sayang Walaupun tak akan tercapai jejarimu
Lihat diriku ini Yang sekali pernah kau bagaikan awan Sehingga tak mungkin terlupa Berikan belas sedari dulu
Sehingga tak mungkin termampu saksi Setitis pun air mata mu kasihku Sehingga kau katakan Aku lah awan itu yang kau rindu
Akulah awanmu yang sedia Melindungi dirimu tika panas mencuba menggores pipi Dan bibirmu
Akulah awanmu yang sering kau rindu Dan tak terduga hadirku walau tak tercapai jejarimu
Kasihku Kasih tiada banding setia tiada tara Bagaimana pun jua Aku pelindung dirimu sayang Walaupun tak …

Kadang-kadang mengarut itu relevan.

Kadang kadang kita akan rasa sesuatu benda tu mengarut tapi bila betol-betol jadi baru la mula nak 'eh,betol la orang dulu-dulu cakap tu'. Bagus jugak ada pantang larang ni, semua orang akan patuh.

Well, korang nampak tak pisang kembar tu? Orang cakap makan benda-benda berkembar ni berkemungkinan akan dapat anak kembar. Betol ke? Bunyi cam mengarut je tapi bila betol-betol terjadi baru la nak percaya semua ni. Start esok nak cuba cari makanan yang berkembar la *double cheese burger*.


Lagi orang cakap kalau dah jamah makanan jangan nak beralih-alih tempat lagi. Kena makan kat situ jugak walau kawan-kawan panggil ke apa ke takut kawen ramai. Tapi sekarang ni orang dah tak takut kawen ramai, lagi suka ada la :D.. Then, kalau makan pinggan bertindih nanti dapat isteri dua. Haish, makin ramai la lelaki akan konon-konon buat tak sedar ambil pinggan bertindih keh keh keh.

Sebelum dan selepas

Orang cakap bila dah kerja carik duit sendiri baru tahu betapa susahnya nak dapat duit. Bila dah sedar betapa kepayahan nak dapat duit kita akan lebih menghargai dan menyayangi duit-duit itu. Tapi itu orang lain yang cakap. Tak semestinya betol kan. 


  Tapi some of us, bila dah ada duit sendiri kita akan lagi boros sebab kita tahu itu duit kita. Kita yang keje, so suka hati la nak belanja itu ini, hello itu kan duit kita, kenapa perlu ada sekatan nak beli itu ini?


So, when it comes to "gaji" apa yang kita plan kadang-kadang akan berada pada landasan yang betol jika disematkan dengan azam yang kuat kalau tak memang akan jauh tersasar dari tu haha.



Dia akan jadi macam ni:

Lists sebelum gaji: *Anggaran gaji RM1200

Untuk ma & abah: RM 200
Makan: Beli lauk je balik nanti tanak nasi sendiri jimat duit
Nak beli baju: Yang murah-murah dan berpatutan je boleh beli banyak
Part facial: Beli pencuci muka yang mana dah habis,toner pelembap yang biasa guna
Kasut selipar: Beli yang RM15 je ada …

Dewasa

Dah 5 hari masuk tahun 2011 saya baru sedar yang saya tak sedar bila orang tanya umur awak berapa saya jawab 22 tahun padahal yang selayaknya 23 tahun. Sungguh tak malu.

Kalau dulu kicik-kicik masuk tahun baru terus tukar dari 7 tahun kepada 8 tahun walaupun D.O.B lambat lagi. Eh, ingat lagi tak apa tu D.O.B? *date of birth~terasa sangat old skul ngee~*

Lately, saya asyik teringat zaman-zaman muda remaja yang full of enjoys tak perlu pikir banyak-banyak. Pikir belajar belajar belajar je. Ceywah, belajar je? Yer, takde nak pikir pasal dwit. Tapi sekang tiba-tiba datang ke dalam kepala minda benak pikiran ini sepantas kilat zaaaaaappppp OMG my RM30k hutang PTPTN hahahahaha. Bila nak bayar?????


That pic-one of my precious memory masa jadi cekgu ganti dulu tapi nak cakap jadi budak-budak kat belakang tu lagi best!! Tak macam cekgu baju besar kaler hijau tu, dah la kena lari sana sini nak handle students last sekali im lost di kalangan mereka dek oleh kebesaran tubuh badan mereka heeee p…

Lembut gigi dari lidah.

Siapa sini punya gigi lagi lembut dari lidah? Angkat tangan!
Kenapa peribahasa 'lembut gigi dari lidah' diberikan nama sebegitu rupa?
Semua orang tahu gigi tak kan lembut dari lidah.Tapi ada sesetengah orang memang ada kepakaran 'melembutkan' gigi dari lidah nya. 


Bila dah kerja macam-macam perangai kita boleh tengok. Full of colors especially yang ada pada BOS. Kenapa kalau kita ni jadi 'bos' kerja utama kita mesti nak marah staff bawahan? Kadang-kadang no no bukan kadang-kadang tapi selalu jugak saya terpikir mereka ni tak pernah buat salah ke masa kerja awal-awal dulu. 



Saya paling tak suka kalau kita first time buat salah I mean salah untuk benda yang logik supaya kita dapat belajar pastu kena kondem "kau ni pehal? @ apa yang susah sangat? @ apa yang kau buat lama sangat tu?". First week kerja dah nak kena perfect. Kalau tak perfect hrmm kiranya 'kau ni so lembap la'. Sedih tak? Mungkin mereka ni pikir kena pandai handle staff bawahan nanti d…

Tutup Buku Lama, Buka Buku Baru

01.01.11



Comel bukan? Tak perlu tunggu 11.11.11 nak create memori terindah dalam hidup. Hari ini pun boleh. So, I wish hari ini akan bermula dengan baik dan untuk hari-hari seterusnya. Azam? Tak boleh nak cakap sebab kena cari azam dulu yang entah di mana-mana. But one thing I wish I will be a better person than yesterday.




HAPPY NEW YEAR!!

GOOD BYE ALL SADNESS!! GOOD BYE 2010!! (I'm gonna miss all the moment i've created on 2010) WELCOME TO ALL HAPPINESS!! WELCOME TO ALL LUXURIOUS!! WELCOME AND WELCOME 2011!!