Skip to main content

Strategi psikologi




Taknak lah beli yang ni, RM 6.00 mahal. Yang tu lagi murah, RM 5.99. ??#@!$

Wah, mahal giloo 1 baju RM 40, baik beli 2 baju RM 79.90 jeww!!

Perghh, jam Polo ni ada discount 70%. Harga asal RM359, kena beli ni! Kalau takde promosi camni, mana mampu beli.


Pernah tak korang mengalami situasi ni? Pernah kan? Pernah kan? Malu lettew nak mengaku. Bijak kan orang yang menciptakan psikologi camni? Yang kurang bijaknya siapa? Kiteww la, senang terpengaruh. 


Sekarang ni pergi mana-mana shopping mall, memang berlambak promosi-promosi. Dari bulan December sampai skang tak berhenti-henti. Hari tu promosi sempena krismas + cuti sekolah, pastu Chinese New Year pulak. Untung ke diorang kalau promosi sampai berbulan-bulan lamanya? Haaaa, itu yang kita nak siasat.


Sebenarnya aku sangat geram dengan diri sendiri kalau dalam bab promosi, dipromosi, dipujuk, dibeli, membeli, tergadai wang ringgit, merana diri, berendam air mata. Pantang nampak sign begini;


"Buy 1, Free 1"


Musykil, memang betul-betul wujud ke ataupun harga yang di 'offer' tu dah termasuk harga untuk kedua-dua barang sekali? Apa je yang penjual untung kalau buat macam ni? Orang selalu cakap "Ini mesti nak clear stock lama". Tapi bagi aku la, kalau nak clear stock pun takkan tak amik untung sikit pun kan. Tapi dalam banyak-banyak promosi, aku memang suka la yang ni "Buy 1 Free 1". Perempuan mesti suka beli yang ni  pastu share ngan kawan bayar half tapi malu nak mengaku kalau orang tanya, "Beli 1, dapat 1 free heh?". *Blushing*. Sampai ke sudah tak mengaku depan boipren. Eh eh?!@#






"Spend RM 100 above in a single receipt, get free RM5 discount coupon"


Promosi yang ni aku paling tak suka!! Bayangkan kita masuk 1 kedai tu pada awalnya cuma nak beli contohnya novel la. 3 novel dah dalam RM75. Eh hanya semata-mata nak dapatkan RM5 free, kita tambah 1 lg novel untuk cukupkan RM100. Bayar kat kaunter dapat la voucher pastu sengih sampai ke telinga. Padahal kita tak sedar, nak dapatkan RM5 free tu sebenarnya kita dah bazirkan RM25 untuk 1 novel extra tadi. Pastu lagi parah bila nak guna voucher tu balik dah expired la date dia. Padan muka kau!!! Eh padan muka aku lah. Ada la dalam 2 3 voucher terlepas sebab tak sedar dah masuk tahun 2013 kan, maklumlah workaholic betul sejak dua menjak ni.



Jadi, apa kaitan aku gigih sangat nak menghuraikan secara terperinci banda alah ni semua? Hoi, ini ada kaitan dengan azam tahun baru tau!! 



Salah satu azam baru untuk tahun ini, "Aku berikrar untuk tidak cuba terpengaruh dengan segala promosi-promosi, atau pujukan-pujukan membeli produk kecantikan, ajakan-ajakan cuba menggoda aku untuk buat insurans perudential atau apa-apalah. Sekian" 



Persoalan nya kenapa kita manusia senang terpengaruh dengan psikologi kejam sebegini? That's why aku lebih suka beli sesuatu dengan harga asal. Mahal pun mahal lah asalkan bukan yang discount punya. Sebelum kena lahar dengan statement ni baik aku lariiiikkkkk dulu. Bye! haha



Comments

YAT said…
Beli sedozen sabun susu beras (12 ketol) RM25, postage RM5. Seketol RM3, free postage. Tong2 beli sedozen yok. ;p
mar yanie said…
sabun ape tu murah sangat? x pernah aku dengar, berkesan keww? ewww, takutnye nak guna.. bhahahaha
YAT said…
hahahahahaha! siottttttttttt.. pdhal sabun itu la yg dh memberangsangkan pertumbuhan ....... di muka mu.

Popular posts from this blog

TRENGKAS

Apa itu TRENGKAS?

Sape-sape yang rajin sangat mohon kerja kerajaan, mesti selalu jumpa perkataan "trengkas" kat borang permohonan. Namanye selalu jumpa tapi tahu tak apa benda tu? Aku pun baru terpanggil untuk menjalankan siasatan dengan lebih lanjut. Selama ni ignore je part trengkas ni. Owh, then no wonder la aku tak pernah dapat offer interview dari company kerajaan yang mana aku apply. Mungkin sebab tak isi bahagian trengkas ni kot.

Mari la kita sama-sama belajar yer. TRENGKAS berasal dari dua perkataan iaitu Tulisan Ringkas. Nak tahu macam mana rupa bentuk trengkas, come closer. Sila zoom betol-betol okay!


Sekali pandang macam tulisan jawi tapi dua tiga kali pandang macam cacing pulak. Sebenarnya kita jarang guna trengkas ni. Selalunya kita guna short form. Contoh; Yang-yg, cantik-cntk. Biasanya time ber-sms la kita guna sebab nak jimat kredit kan. Contoh lain;
AKA = also known as OTW = on the way ASAP = as soon as possible  

Sape yang selalu guna trengkas? Aku dah try …

Starter pack Bio-essence Bird's Nest

Oh oh oh.. I check kat stat rupa-rupanya ramai yang terjah belog ni sebab nak baca reviews alat-alat kecantikan yang i dah banyak review kat sini especially Bio-essence Bird's Nest. Sebelum ni saya pernah buat review kat sini. And my review untuk produk ni sangat bad. Takut nye kalau saya dah mempengaruhi semua orang jangan guna produk bio-essence ni. Padahal teknik pemakaian saya dah salah, tu yang effect teruk.


In response to that and plus plus saya tak nak membazir sebab pencuci muka dia banyak lagi tak guna, nak tunggu expired jer, so saya pergi kat watson cari beauty consultant tanya cara-cara nak apply produk bio-essence ni macam mana.


Okay, here we go! Kalau korang determine sangat nak guna produk bird's nest ni, kena beli satu set. Satu set lengkap ada;
Nuti-Collagen & Whitening CleanserNutri-Collagen & Whitening AdvancerNutri-Collagen & Whitening EssenceNutri-Collagen & Whitening Cream
At first, prejudice jugak nak beli sebab kat situ semua mention whi…

Produk Skin Care Terbaik dari CNI

Holla....


Actually, dah lama teringin nak update belog tapi skang busy sikit. Busy dengan majlis kawen orang. Majlis kawen sendiri? eheh relax, lambat lagi. So, bersesuaian sangat la entry kali ni pasal beauty, again. Yup, again! Kenapa again? Sebab dalam belog ni dah banyak produk kecantikan yang dah di review. 


Kepada sesiapa yang bakal berkahwin atau bertunang ke apa tapi risau muka tak cantik, jerawat banyak, parut, muka tak glowing.....harap-harap produk ini akan jadi solution yang terakhir untuk korang semua. Yer, yang terakhir! After this, takde lagi produk lain. Insyaallah.




Produk CNI Skin Care
CNI Basic Skin Care A - RM 204.00 Skin Wash 1ASkin Soothe 2Skin Moist 3A
Yang ni special untuk muka-muka yang kurang naik jerawat tapi masih lagi ada jerawat manja-manja gitewww
Skin Wash A Sabun tanpa buih, menanggalkan solekan, membersih secara mendalamSkin Soothe 2 Kekalkan kelembapan dalaman, mengimbangi pH kulit. Macam toner.Skin Moist 3A Meningkatkan keanjalan kulit. Kalau pakai yang ini ku…