Saturday, March 30, 2013

Relocate or travel..



During interview session;

Are you willing to relocate or travel?


Dengan penuh confident;

Yes, definitely!! I'm willing to relocate/travel because I always welcome changes bla bla bla... Power tak ayat? Power tak???



When the time bos cakap;

We need to send you to another office.. Is it okay for you?


Jawapan aku;

Ptuihhh ptuihhh ptuihhhh.. Even nak lempar aku ke Korea sekalipun, aku tak nak!! Melainkan kau up gaji aku jadi RM 5k.



Bhahahahahahaha..


Last week, aku punya HR ajak borak-borak. Dia nak bercerita tentang fresh grads sekarang yang katanya nak demand ajeww. Nak gaji lebih-lebih. Dalam hati ni aku sokong memanjang, memang patut pun kena demand, kalau tak orang pijak kepala sampai bila-bila pun gaji seciput tu je *ehh, macam tuju kat diri sendiri pulak*. 


Hello belajar susah-susah course Food Science, Biology, Biochem, Nutrition takkan nak bagi gaji di bawah paras kemampuan kot? Yerr, tawu lah takde pengalaman kerja kan tapi pikir la, 3 4 tahun belajar benda susah camtu. Kesian ouhhh. Kalau dapat increment every 6 months okay lah. Ni 2 3 tahun pun belum tentu dapat increment tinggi. That's why for those fresh grads, silalah demand mintak gaji lebih!! Kalau tak korang menyesal!! Lebih-lebih lagi kalau kerja kat company komunis!! Asyik nak lebihkan puak-puak dia jeww even qualification kita lagi tinggi dari dia! 


Lepas tu, dia complaint lagi cakap "Orang muda sekarang ni masa interview cakap tak kisah la kena travel or relocate, tapi bila dah sampai masa kena pindah macam-macam alasan pulak." Hello! Hello lagi! Kalau kitorang tak cakap macam tu masa interview agak-agak kitorang akan dapat tak kerja tuh? Dapat tak? Memang lah, masa tu belum kawen kan, ni dah kawen haruslah sanggup relocate tapi relocate bersama encik suami terchentaaa... awwww.. 


Lagi satu, apa hak sesuatu company untuk menghalang kita dari berhenti kerja? Adakah menjadi satu dosa yang amat besar? Apakah mereka pikir kita dah menganiaya company, meninggalkan company bila dah dapat kerja yang lagi bagus? Lupa diri? Huh! Dulu masa resign kat company sebelum ni dari first date hantar notis berhenti kerja, bos terus bermuka masam dengan aku sampai lah aku kata yes, saya akan sambung kerja selama sebulan lagi. T____T


So, itu jeww aku nak cerita kali ni. Sakit hati ni makin membuak-buak. Semoga Allah sabarkan hati ku ini, untuk terus berkerja dengan ikhlas. Insyaallah.






2 comments:

YAT said...

Lately ni aku salu bkerja tak ikhlas.. T___T

mar yanie said...

mekk..dah setahun keje, semangat la sikit!!! hewhewhew