Skip to main content

Relocate or travel..



During interview session;

Are you willing to relocate or travel?


Dengan penuh confident;

Yes, definitely!! I'm willing to relocate/travel because I always welcome changes bla bla bla... Power tak ayat? Power tak???



When the time bos cakap;

We need to send you to another office.. Is it okay for you?


Jawapan aku;

Ptuihhh ptuihhh ptuihhhh.. Even nak lempar aku ke Korea sekalipun, aku tak nak!! Melainkan kau up gaji aku jadi RM 5k.



Bhahahahahahaha..


Last week, aku punya HR ajak borak-borak. Dia nak bercerita tentang fresh grads sekarang yang katanya nak demand ajeww. Nak gaji lebih-lebih. Dalam hati ni aku sokong memanjang, memang patut pun kena demand, kalau tak orang pijak kepala sampai bila-bila pun gaji seciput tu je *ehh, macam tuju kat diri sendiri pulak*. 


Hello belajar susah-susah course Food Science, Biology, Biochem, Nutrition takkan nak bagi gaji di bawah paras kemampuan kot? Yerr, tawu lah takde pengalaman kerja kan tapi pikir la, 3 4 tahun belajar benda susah camtu. Kesian ouhhh. Kalau dapat increment every 6 months okay lah. Ni 2 3 tahun pun belum tentu dapat increment tinggi. That's why for those fresh grads, silalah demand mintak gaji lebih!! Kalau tak korang menyesal!! Lebih-lebih lagi kalau kerja kat company komunis!! Asyik nak lebihkan puak-puak dia jeww even qualification kita lagi tinggi dari dia! 


Lepas tu, dia complaint lagi cakap "Orang muda sekarang ni masa interview cakap tak kisah la kena travel or relocate, tapi bila dah sampai masa kena pindah macam-macam alasan pulak." Hello! Hello lagi! Kalau kitorang tak cakap macam tu masa interview agak-agak kitorang akan dapat tak kerja tuh? Dapat tak? Memang lah, masa tu belum kawen kan, ni dah kawen haruslah sanggup relocate tapi relocate bersama encik suami terchentaaa... awwww.. 


Lagi satu, apa hak sesuatu company untuk menghalang kita dari berhenti kerja? Adakah menjadi satu dosa yang amat besar? Apakah mereka pikir kita dah menganiaya company, meninggalkan company bila dah dapat kerja yang lagi bagus? Lupa diri? Huh! Dulu masa resign kat company sebelum ni dari first date hantar notis berhenti kerja, bos terus bermuka masam dengan aku sampai lah aku kata yes, saya akan sambung kerja selama sebulan lagi. T____T


So, itu jeww aku nak cerita kali ni. Sakit hati ni makin membuak-buak. Semoga Allah sabarkan hati ku ini, untuk terus berkerja dengan ikhlas. Insyaallah.






Comments

YAT said…
Lately ni aku salu bkerja tak ikhlas.. T___T
mar yanie said…
mekk..dah setahun keje, semangat la sikit!!! hewhewhew

Popular posts from this blog

TRENGKAS

Apa itu TRENGKAS?

Sape-sape yang rajin sangat mohon kerja kerajaan, mesti selalu jumpa perkataan "trengkas" kat borang permohonan. Namanye selalu jumpa tapi tahu tak apa benda tu? Aku pun baru terpanggil untuk menjalankan siasatan dengan lebih lanjut. Selama ni ignore je part trengkas ni. Owh, then no wonder la aku tak pernah dapat offer interview dari company kerajaan yang mana aku apply. Mungkin sebab tak isi bahagian trengkas ni kot.

Mari la kita sama-sama belajar yer. TRENGKAS berasal dari dua perkataan iaitu Tulisan Ringkas. Nak tahu macam mana rupa bentuk trengkas, come closer. Sila zoom betol-betol okay!


Sekali pandang macam tulisan jawi tapi dua tiga kali pandang macam cacing pulak. Sebenarnya kita jarang guna trengkas ni. Selalunya kita guna short form. Contoh; Yang-yg, cantik-cntk. Biasanya time ber-sms la kita guna sebab nak jimat kredit kan. Contoh lain;
AKA = also known as OTW = on the way ASAP = as soon as possible  

Sape yang selalu guna trengkas? Aku dah try …

Starter pack Bio-essence Bird's Nest

Oh oh oh.. I check kat stat rupa-rupanya ramai yang terjah belog ni sebab nak baca reviews alat-alat kecantikan yang i dah banyak review kat sini especially Bio-essence Bird's Nest. Sebelum ni saya pernah buat review kat sini. And my review untuk produk ni sangat bad. Takut nye kalau saya dah mempengaruhi semua orang jangan guna produk bio-essence ni. Padahal teknik pemakaian saya dah salah, tu yang effect teruk.


In response to that and plus plus saya tak nak membazir sebab pencuci muka dia banyak lagi tak guna, nak tunggu expired jer, so saya pergi kat watson cari beauty consultant tanya cara-cara nak apply produk bio-essence ni macam mana.


Okay, here we go! Kalau korang determine sangat nak guna produk bird's nest ni, kena beli satu set. Satu set lengkap ada;
Nuti-Collagen & Whitening CleanserNutri-Collagen & Whitening AdvancerNutri-Collagen & Whitening EssenceNutri-Collagen & Whitening Cream
At first, prejudice jugak nak beli sebab kat situ semua mention whi…

Review; Bio-essence Bird's Nest Nutri Collagen & Virgin Coconut Oil

Bagus sangat ke produk yang ada bird's nest ni? Bila tengok Fazura kat TV jadi duta produk Nutox yang ada bird's nest content, terus nak try. Tapi saya try produk bio essence, harga nya mak ai, mahal la RM 24.80. Kalau guna safi balqis baru RM 10 je. Biasalah orang cakap lagi mahal lagi bagus bukan?

Bio Essence Bird's Nest Nutri Collagen
Nama kemain hebat lagi tu. Ada sarang burung la, ada collagen la. Mesti double triple dia punya action kan. Tak sabar nak tengok hasil nya.

Lepas dua minggu try pakai pencuci muka Bio essence tu, rasa nak menangis woo. Jerawat naik berlambak-lambak especially kat dahi. So scary! Penuh dahi bagai tak cukup ruang. Owh, inikah penangan sarang burung? Terus terbayang, macam mana nak bagus sarang burung ni, burung duk berak  kat dalam tu, orang pergi buat research kata bagus. Ptuiiiii..hahaha

Sebenarnya nak tunggu sebulan pakai sebab nak tengok hasil produk  ni kan. Manalah tahu dia nak elokkan muka, tu yang timbul berlambak-lambak jerawat as a pe…