Sunday, February 27, 2011

Cantik tak? Eh cantik cantik..

Kesian dowh..Boleh tak tolong jujur dalam setiap perkara?

Hello..Happy Sunday!!

Pernah tak dulu-dulu time sekolah pesan kat kawan baik
Me: Eh, kalau ada taik mata cakap tau. Nanti kalau orang tak rapat tegur, malu.
Kawan baek: Okeh.
Me: Eh, kalau bau masam ketiak bagitahu yer. Malu la kalau orang lain yang tegur.
*Tapi bila kawan baek tadi tegur mesti kita terasa hati jugak kan. Malu!

Baru-baru ni jadi lagi kes camni.
Kawan: Eeeeee, tak lawanya tulisan I ni?
Me: Eh, okey ape. Comey je.
*Dalam hati:%$#????!! Nasib baik sedar diri tulisan tak lawa.


Jadi untuk menjaga hati kawan, kita perlu jadi hipokrit. Tak semestinya hipokrit tu salah. Kadang-kadang bagus jugak kalau kena tempat dan masa. 


Pilih salah satu: Nak jadi orang yang hipokrit ke ataupun bermasam muka dengan kawan sebab terasa hati kawan terlalu berterus terang?

10 comments:

siti nazihah said...

oh, itu situasi kito dulu tuh..hahahahhahaha

Tema Hitomi said...

eh yanie, gano nk wat tulisan gini?hehe

Naisophon said...

Orang laki maen redah je. Tak kisah rase hati ke tak. Kami dilatih sebegitu.

mar yanie said...

siti..keh3..mu la tu gitu..hahaha

tema..bisa di ajar..

mar yanie said...

naisophon..lame2 bley jadi parah jugak tu klu asyik direct je..:D

Raji berkata said...

hehe bgus kalau jaga hati kawan nih ^^
tapi jgn smpai kita ckp yg xelok plak kt blakang dia
xelok bnder tuh..
nauzubillah

Izzaty said...

awak,,,
saya ske la entry awak ni...
saya sokong statement awak y kata tuk jd honest or not for some situation..
cz,,saya sendiri penah alami bnda ni.. :)
btw,,bole awak ajarkan saya mcm mne nk buat tulisan mcm ni..ske! :D

Gen Fujita said...

Aku pernah mengulas tentang istilah "hipokrit", kalau belum baca dipersilakan singgah ya. :)
Tafsiran salah tentang hipokrit

Pada aku, istilah hipokrit lebih cenderung merujuk kepada pengisytiharan terhadap diri sendiri. Kalau ia dilakukan terhadap orang lain, ia lebih kepada penipuan biasa. Ada orang panggil "tipu sunat". Apa pun, bagaimana kita berinteraksi dengan rakan adalah bergantung kepada tahap kepercayaan yang diletakkan kepada kita olehnya. Ada rakan lebih suka kita hipokrit, tapi ada juga yang tidak. Ia bergantung kepada individu.

Ok, aku dah mula melalut panjang. Sorry yea tuan rumah. Kekadang aku memang camni. :)

mar yanie said...

gen fujita..tq..apa kamu cakap tu betol pe..:)

akusekepingsekut said...

macam mu ngn ct jah ni