Skip to main content

Cantik tak? Eh cantik cantik..

Kesian dowh..Boleh tak tolong jujur dalam setiap perkara?

Hello..Happy Sunday!!

Pernah tak dulu-dulu time sekolah pesan kat kawan baik
Me: Eh, kalau ada taik mata cakap tau. Nanti kalau orang tak rapat tegur, malu.
Kawan baek: Okeh.
Me: Eh, kalau bau masam ketiak bagitahu yer. Malu la kalau orang lain yang tegur.
*Tapi bila kawan baek tadi tegur mesti kita terasa hati jugak kan. Malu!

Baru-baru ni jadi lagi kes camni.
Kawan: Eeeeee, tak lawanya tulisan I ni?
Me: Eh, okey ape. Comey je.
*Dalam hati:%$#????!! Nasib baik sedar diri tulisan tak lawa.


Jadi untuk menjaga hati kawan, kita perlu jadi hipokrit. Tak semestinya hipokrit tu salah. Kadang-kadang bagus jugak kalau kena tempat dan masa. 


Pilih salah satu: Nak jadi orang yang hipokrit ke ataupun bermasam muka dengan kawan sebab terasa hati kawan terlalu berterus terang?

Comments

siti nazihah said…
oh, itu situasi kito dulu tuh..hahahahhahaha
Tema Hitomi said…
eh yanie, gano nk wat tulisan gini?hehe
Naisophon said…
Orang laki maen redah je. Tak kisah rase hati ke tak. Kami dilatih sebegitu.
mar yanie said…
siti..keh3..mu la tu gitu..hahaha

tema..bisa di ajar..
mar yanie said…
naisophon..lame2 bley jadi parah jugak tu klu asyik direct je..:D
Raji berkata said…
hehe bgus kalau jaga hati kawan nih ^^
tapi jgn smpai kita ckp yg xelok plak kt blakang dia
xelok bnder tuh..
nauzubillah
Anonymous said…
awak,,,
saya ske la entry awak ni...
saya sokong statement awak y kata tuk jd honest or not for some situation..
cz,,saya sendiri penah alami bnda ni.. :)
btw,,bole awak ajarkan saya mcm mne nk buat tulisan mcm ni..ske! :D
Gen Fujita said…
Aku pernah mengulas tentang istilah "hipokrit", kalau belum baca dipersilakan singgah ya. :)
Tafsiran salah tentang hipokrit

Pada aku, istilah hipokrit lebih cenderung merujuk kepada pengisytiharan terhadap diri sendiri. Kalau ia dilakukan terhadap orang lain, ia lebih kepada penipuan biasa. Ada orang panggil "tipu sunat". Apa pun, bagaimana kita berinteraksi dengan rakan adalah bergantung kepada tahap kepercayaan yang diletakkan kepada kita olehnya. Ada rakan lebih suka kita hipokrit, tapi ada juga yang tidak. Ia bergantung kepada individu.

Ok, aku dah mula melalut panjang. Sorry yea tuan rumah. Kekadang aku memang camni. :)
mar yanie said…
gen fujita..tq..apa kamu cakap tu betol pe..:)
macam mu ngn ct jah ni

Popular posts from this blog

TRENGKAS

Apa itu TRENGKAS?

Sape-sape yang rajin sangat mohon kerja kerajaan, mesti selalu jumpa perkataan "trengkas" kat borang permohonan. Namanye selalu jumpa tapi tahu tak apa benda tu? Aku pun baru terpanggil untuk menjalankan siasatan dengan lebih lanjut. Selama ni ignore je part trengkas ni. Owh, then no wonder la aku tak pernah dapat offer interview dari company kerajaan yang mana aku apply. Mungkin sebab tak isi bahagian trengkas ni kot.

Mari la kita sama-sama belajar yer. TRENGKAS berasal dari dua perkataan iaitu Tulisan Ringkas. Nak tahu macam mana rupa bentuk trengkas, come closer. Sila zoom betol-betol okay!


Sekali pandang macam tulisan jawi tapi dua tiga kali pandang macam cacing pulak. Sebenarnya kita jarang guna trengkas ni. Selalunya kita guna short form. Contoh; Yang-yg, cantik-cntk. Biasanya time ber-sms la kita guna sebab nak jimat kredit kan. Contoh lain;
AKA = also known as OTW = on the way ASAP = as soon as possible  

Sape yang selalu guna trengkas? Aku dah try …

Starter pack Bio-essence Bird's Nest

Oh oh oh.. I check kat stat rupa-rupanya ramai yang terjah belog ni sebab nak baca reviews alat-alat kecantikan yang i dah banyak review kat sini especially Bio-essence Bird's Nest. Sebelum ni saya pernah buat review kat sini. And my review untuk produk ni sangat bad. Takut nye kalau saya dah mempengaruhi semua orang jangan guna produk bio-essence ni. Padahal teknik pemakaian saya dah salah, tu yang effect teruk.


In response to that and plus plus saya tak nak membazir sebab pencuci muka dia banyak lagi tak guna, nak tunggu expired jer, so saya pergi kat watson cari beauty consultant tanya cara-cara nak apply produk bio-essence ni macam mana.


Okay, here we go! Kalau korang determine sangat nak guna produk bird's nest ni, kena beli satu set. Satu set lengkap ada;
Nuti-Collagen & Whitening CleanserNutri-Collagen & Whitening AdvancerNutri-Collagen & Whitening EssenceNutri-Collagen & Whitening Cream
At first, prejudice jugak nak beli sebab kat situ semua mention whi…

Produk Skin Care Terbaik dari CNI

Holla....


Actually, dah lama teringin nak update belog tapi skang busy sikit. Busy dengan majlis kawen orang. Majlis kawen sendiri? eheh relax, lambat lagi. So, bersesuaian sangat la entry kali ni pasal beauty, again. Yup, again! Kenapa again? Sebab dalam belog ni dah banyak produk kecantikan yang dah di review. 


Kepada sesiapa yang bakal berkahwin atau bertunang ke apa tapi risau muka tak cantik, jerawat banyak, parut, muka tak glowing.....harap-harap produk ini akan jadi solution yang terakhir untuk korang semua. Yer, yang terakhir! After this, takde lagi produk lain. Insyaallah.




Produk CNI Skin Care
CNI Basic Skin Care A - RM 204.00 Skin Wash 1ASkin Soothe 2Skin Moist 3A
Yang ni special untuk muka-muka yang kurang naik jerawat tapi masih lagi ada jerawat manja-manja gitewww
Skin Wash A Sabun tanpa buih, menanggalkan solekan, membersih secara mendalamSkin Soothe 2 Kekalkan kelembapan dalaman, mengimbangi pH kulit. Macam toner.Skin Moist 3A Meningkatkan keanjalan kulit. Kalau pakai yang ini ku…