Skip to main content

Tetap nombor satu.

Hello!! Happy Saturday!! Time to relax, time to shop for those yang berduit, time to sleep for those yang tak berduit keh keh keh.


This time, still, mahu cerita pasal kerja. Actually, banyak cerita suka suki berbanding duka duki daki kerja kat sini. Best! Tapi bila dah sampai masa kita perlu move on untuk memajukan diri. Ceywah!


Kerja kat sini satu je prinsip: Utamakan pelanggan walau dalam keadaan apa sekalipun. Korang banyak kerja ke ape still, customer is your priority.

NO 1

Tapi kadang-kadang agak menyampah jugak bila berdepan dengan customer yang super duper cerewet. Tapi still, Customer is number ONE! 


Tak nak masuk list yang ini


Bila dah kerja kat sini baru saya paham perasaan pekerja-pekerja yang perlu ikut bontot customer once customer tu masuk kedai. Kadang-kadang kita akan rimas koot bila kita nak usha baju-baju lawa ker nak testing testing ngan kengkawan tiba-tiba ada pekerja tengok-tengok kita. Dalam hati *eyh, aku ada dwit la. Tak payah nak ikut-ikut aku. Aku tak curik nye* Something like that la.


Sebenarnya mereka tu bukan selesa sangat nak ikut bontot kita pun. Itu la yang saya alami sekang ni. Rasa sangat tak selesa nak ikut customer situ sini nanti mereka pikir kita ni ape. Padahal tujuan utama pekerja ikut-ikut belakang customer ni sebab mana la tahu kan kot kot customer nak tanya info pasal produk itu produk ini, tadaaa sedia ada orang nak membantu. Nanti bila customer nak tanya ape-ape tengok takde pekerja kat situ, nanti komplen pulak kita tak buat kerja la. Siapa yang kena marah? Pekerja tu jugak. Susah kan?


So, pada siapa-siapa yang baca entry ni bila pergi shopping2, jangan buat muka annoying kat pekerja-pekerja yang ikut korang. Kita cuba paham tugas mereka walaupun kita rasa tak selesa. Peace!!

Comments

LehaMY said…
betul3. kalau takde mereka , susah . hehehe :D
ak pon dah lali yani..kerja ak sblm tu pon mcm ni..ikut customer, ade yg best ade yg x..tabah la ye..la ni..ak x ikut customer..ak keje ngn mesin..mcm engineer lak..haha
mar yanie said…
TDJustice: ramai dh customer nyampah ngn aku..lantak la..klu x ikut kite yg kne marah ngan bos..haha
Zara said…
Thanks yani utk info ini...
membuatkan ku lebih memahami...hehe..
Shock Therapy said…
Hello Yanie, im blogger from Indonesia. komennya : tetap berjuang, bersabar dan berdoa!!! keep excelent
ala..ak pon penah kene sound dgn bos..tp cbe ko tgk, bos ak pon x reti layan customer...haha
chii said…
bitau dorang leklok..*awk p la wat keje len..nnt pape hal..sy panggil..sure dia ok punya..
mar yanie said…
zara..betol kan..kesian mereka..tersepit antara customer n bos..T T

Shock terapy..Thank U!!
mar yanie said…
TDJustice..aku setuju..bos suh lyn customer padahal kerja die duk dlm opis jer..aku tgk customer lalu lalang dpn die pun jarang ditegur..ngeh3

chii..ha'ah..betol..tu pun klu customer nk bgtaw camtu..:)
D Yatie said…
faham tanggungjawab diorang but still it's annoying me. pffttt!~~
Tema Hitomi said…
yanie...kijo kt mano loni?
mar yanie said…
Tema..kt guardian..T T
Tema Hitomi said…
ok la tu :)
ad income...smtara tgu kijo yg lebih baik hehe

Popular posts from this blog

TRENGKAS

Apa itu TRENGKAS?

Sape-sape yang rajin sangat mohon kerja kerajaan, mesti selalu jumpa perkataan "trengkas" kat borang permohonan. Namanye selalu jumpa tapi tahu tak apa benda tu? Aku pun baru terpanggil untuk menjalankan siasatan dengan lebih lanjut. Selama ni ignore je part trengkas ni. Owh, then no wonder la aku tak pernah dapat offer interview dari company kerajaan yang mana aku apply. Mungkin sebab tak isi bahagian trengkas ni kot.

Mari la kita sama-sama belajar yer. TRENGKAS berasal dari dua perkataan iaitu Tulisan Ringkas. Nak tahu macam mana rupa bentuk trengkas, come closer. Sila zoom betol-betol okay!


Sekali pandang macam tulisan jawi tapi dua tiga kali pandang macam cacing pulak. Sebenarnya kita jarang guna trengkas ni. Selalunya kita guna short form. Contoh; Yang-yg, cantik-cntk. Biasanya time ber-sms la kita guna sebab nak jimat kredit kan. Contoh lain;
AKA = also known as OTW = on the way ASAP = as soon as possible  

Sape yang selalu guna trengkas? Aku dah try …

Starter pack Bio-essence Bird's Nest

Oh oh oh.. I check kat stat rupa-rupanya ramai yang terjah belog ni sebab nak baca reviews alat-alat kecantikan yang i dah banyak review kat sini especially Bio-essence Bird's Nest. Sebelum ni saya pernah buat review kat sini. And my review untuk produk ni sangat bad. Takut nye kalau saya dah mempengaruhi semua orang jangan guna produk bio-essence ni. Padahal teknik pemakaian saya dah salah, tu yang effect teruk.


In response to that and plus plus saya tak nak membazir sebab pencuci muka dia banyak lagi tak guna, nak tunggu expired jer, so saya pergi kat watson cari beauty consultant tanya cara-cara nak apply produk bio-essence ni macam mana.


Okay, here we go! Kalau korang determine sangat nak guna produk bird's nest ni, kena beli satu set. Satu set lengkap ada;
Nuti-Collagen & Whitening CleanserNutri-Collagen & Whitening AdvancerNutri-Collagen & Whitening EssenceNutri-Collagen & Whitening Cream
At first, prejudice jugak nak beli sebab kat situ semua mention whi…

Review; Bio-essence Bird's Nest Nutri Collagen & Virgin Coconut Oil

Bagus sangat ke produk yang ada bird's nest ni? Bila tengok Fazura kat TV jadi duta produk Nutox yang ada bird's nest content, terus nak try. Tapi saya try produk bio essence, harga nya mak ai, mahal la RM 24.80. Kalau guna safi balqis baru RM 10 je. Biasalah orang cakap lagi mahal lagi bagus bukan?

Bio Essence Bird's Nest Nutri Collagen
Nama kemain hebat lagi tu. Ada sarang burung la, ada collagen la. Mesti double triple dia punya action kan. Tak sabar nak tengok hasil nya.

Lepas dua minggu try pakai pencuci muka Bio essence tu, rasa nak menangis woo. Jerawat naik berlambak-lambak especially kat dahi. So scary! Penuh dahi bagai tak cukup ruang. Owh, inikah penangan sarang burung? Terus terbayang, macam mana nak bagus sarang burung ni, burung duk berak  kat dalam tu, orang pergi buat research kata bagus. Ptuiiiii..hahaha

Sebenarnya nak tunggu sebulan pakai sebab nak tengok hasil produk  ni kan. Manalah tahu dia nak elokkan muka, tu yang timbul berlambak-lambak jerawat as a pe…