Skip to main content

365 resepi ketuk-ketuk ramadhan.

Baru masuk hari ke-3 puasa, mesti akak-akak, makcik-makcik yang setia kat dapur tu tengah pening-pening nak masak apa untuk berbuka hari ni kan? Tu perkara biasa yang berlaku. Takde hal la setakat 1 2 resepi, ni haa 365 resepi bakal di sajikan. Eh3, bukan kat sini tapi kalau beli buku masakan dari chef terkenal, Chef Hanieliza, kompem meletop. Suami-suami anak-anak dah tak demand nak pergi bazaar ramadhan lagi.


Bersandarkan motto 'Gerenti Jadi', memang tak tipu langsung!


Ramai yang complaint susah nak dapatkan buku ni. Okay, buku ni dijual ekslusif kat Popular Bookstore kat semua outlet di Malaysia. So, kalau nak beli, tak payah susah-susah pergi kat mana-mana kedai buku MPH ker, Muda Osman ker, My News ker, terus pegi kat Popular. Harga RM 39.90. Very the worth it okay, rm 39.90 for 365 resepi. Gila-gila berbaloi.


Resepi-resepi dia memang best, tak tertumpu pada masakan ayam, seafood, sambal, or tradisional punya masakan je. Tapi ada jugak western, puding, dessert dan segala bagai kat dalam ni. Ramai jugak yang review buku ni, die punya sukatan ingredients memang betul-betul tepat. Kalau dia cakap 2 sudu sos, memang betol. Kalau 10 gelas air pun ikut jer hehehe insyaallah menjadi. Tak macam  sesetengah buku masakan tu.


Lagi satu, kenapa korang kena beli buku ni? sebab lepas ni dah tak payah nak pikir nak masak apa. Dah cukup setahun resepinya eheh3. Nama lagi 1 Hari 1 Resepi. Kan? Kan? Dan yang terbaru, Chef Hanieliza ada kuarkan lagi satu buku baru, 50 Hidangan Penambat Selera.


RM 17.00 sahaja.


Sekian dari dapur saya. Bertemu lagi di lain hari..Selamat berpuasa..:D

Comments

wahh xsabarnya menunggu ramadhan

Popular posts from this blog

TRENGKAS

Apa itu TRENGKAS?

Sape-sape yang rajin sangat mohon kerja kerajaan, mesti selalu jumpa perkataan "trengkas" kat borang permohonan. Namanye selalu jumpa tapi tahu tak apa benda tu? Aku pun baru terpanggil untuk menjalankan siasatan dengan lebih lanjut. Selama ni ignore je part trengkas ni. Owh, then no wonder la aku tak pernah dapat offer interview dari company kerajaan yang mana aku apply. Mungkin sebab tak isi bahagian trengkas ni kot.

Mari la kita sama-sama belajar yer. TRENGKAS berasal dari dua perkataan iaitu Tulisan Ringkas. Nak tahu macam mana rupa bentuk trengkas, come closer. Sila zoom betol-betol okay!


Sekali pandang macam tulisan jawi tapi dua tiga kali pandang macam cacing pulak. Sebenarnya kita jarang guna trengkas ni. Selalunya kita guna short form. Contoh; Yang-yg, cantik-cntk. Biasanya time ber-sms la kita guna sebab nak jimat kredit kan. Contoh lain;
AKA = also known as OTW = on the way ASAP = as soon as possible  

Sape yang selalu guna trengkas? Aku dah try …

Starter pack Bio-essence Bird's Nest

Oh oh oh.. I check kat stat rupa-rupanya ramai yang terjah belog ni sebab nak baca reviews alat-alat kecantikan yang i dah banyak review kat sini especially Bio-essence Bird's Nest. Sebelum ni saya pernah buat review kat sini. And my review untuk produk ni sangat bad. Takut nye kalau saya dah mempengaruhi semua orang jangan guna produk bio-essence ni. Padahal teknik pemakaian saya dah salah, tu yang effect teruk.


In response to that and plus plus saya tak nak membazir sebab pencuci muka dia banyak lagi tak guna, nak tunggu expired jer, so saya pergi kat watson cari beauty consultant tanya cara-cara nak apply produk bio-essence ni macam mana.


Okay, here we go! Kalau korang determine sangat nak guna produk bird's nest ni, kena beli satu set. Satu set lengkap ada;
Nuti-Collagen & Whitening CleanserNutri-Collagen & Whitening AdvancerNutri-Collagen & Whitening EssenceNutri-Collagen & Whitening Cream
At first, prejudice jugak nak beli sebab kat situ semua mention whi…

Review; Bio-essence Bird's Nest Nutri Collagen & Virgin Coconut Oil

Bagus sangat ke produk yang ada bird's nest ni? Bila tengok Fazura kat TV jadi duta produk Nutox yang ada bird's nest content, terus nak try. Tapi saya try produk bio essence, harga nya mak ai, mahal la RM 24.80. Kalau guna safi balqis baru RM 10 je. Biasalah orang cakap lagi mahal lagi bagus bukan?

Bio Essence Bird's Nest Nutri Collagen
Nama kemain hebat lagi tu. Ada sarang burung la, ada collagen la. Mesti double triple dia punya action kan. Tak sabar nak tengok hasil nya.

Lepas dua minggu try pakai pencuci muka Bio essence tu, rasa nak menangis woo. Jerawat naik berlambak-lambak especially kat dahi. So scary! Penuh dahi bagai tak cukup ruang. Owh, inikah penangan sarang burung? Terus terbayang, macam mana nak bagus sarang burung ni, burung duk berak  kat dalam tu, orang pergi buat research kata bagus. Ptuiiiii..hahaha

Sebenarnya nak tunggu sebulan pakai sebab nak tengok hasil produk  ni kan. Manalah tahu dia nak elokkan muka, tu yang timbul berlambak-lambak jerawat as a pe…