Thursday, July 19, 2012

Kelas Memasak 3# Muffin Chocolate Cheese




~My heroes of the nite~


~Bagai langit dan bumi~

Resepi kali ini iols rujuk buku Kek & Biskut Chef Hanieliza.





Aku suka sangat dengan Chef Hanieliza ni, resepi dia memang betol-betol menjadi tapi aku agak frust sikit sebab dalam buku ini mostly sukatan acuan yang digunakan dalam gram, bukan ikut cawan. Susah hati aku nak buat kek, tapi berbekalkan keazaman yang tinggi berserta duit yang berlambak-lambak, aku terus pegi beli penimbang!!




RM 8.90
Harap-harap boleh tahan lama la yer, jangan pakai sekali dah boleh buang terus.



Jeng jeng jeng....ini lah hasilnya..

Tadaaaaaa..mempersembahkan..............





Persembahan: Okay la, not bad. Boleh bagi C.. 
Taste??? Memang A++++++ laaaaa wa cakap lu...

Okay bye~


Update resepi requested by Yatt ku sayam...

Bahan A
180 gram mentega
120 gram gula halus/kastor
2 biji telur
1 sudu esen vanilla
30 gram serbuk koko (diayak)
120 gram tepung naik sendiri (diayak)

Bahan B
250 gram krim keju
60 gram gula halus
1 sudu teh esen vanila
1 biji telur


Cara membuat;

Bahan A
Pukul mentega dan gula hingga kembang dan ringan, masukkan telur 1 per satu.
Masukkan tepung dan serbuk koko (diayak), dan esen vanilla, gaul rata.

Bahan B;
Pukul semua bahan B sehingga kembang.

Tuang adunan A dalam cup/loyang, ratakan.
Tuang pulak adunan B dan ratakan.

Untuk hiasan, taruk la manik urai. Aku letak choc chip.

Bakar dalam oven suhu 160 C selama 40-60 min.
Sejukkan.

Sebenarnye resepi untuk kek tapi aku buat dalam cup untuk nampak comel.

Selamat mencuba~

4 comments:

blog-tips-kurus said...

meh la bagi kita jadi food tester.. :)

mar yanie said...

cik kurus; meh2 bg alamat..kite pos yg kaler hitam tu..kikiki

YAT said...

resepi plishhh :) simple x?

mar yanie said...

agak simple jugak la..macam kek coklat kukus je cuma tambah cheese je kat atas..