Skip to main content

Kelas Memasak 3# Muffin Chocolate Cheese




~My heroes of the nite~


~Bagai langit dan bumi~

Resepi kali ini iols rujuk buku Kek & Biskut Chef Hanieliza.





Aku suka sangat dengan Chef Hanieliza ni, resepi dia memang betol-betol menjadi tapi aku agak frust sikit sebab dalam buku ini mostly sukatan acuan yang digunakan dalam gram, bukan ikut cawan. Susah hati aku nak buat kek, tapi berbekalkan keazaman yang tinggi berserta duit yang berlambak-lambak, aku terus pegi beli penimbang!!




RM 8.90
Harap-harap boleh tahan lama la yer, jangan pakai sekali dah boleh buang terus.



Jeng jeng jeng....ini lah hasilnya..

Tadaaaaaa..mempersembahkan..............





Persembahan: Okay la, not bad. Boleh bagi C.. 
Taste??? Memang A++++++ laaaaa wa cakap lu...

Okay bye~


Update resepi requested by Yatt ku sayam...

Bahan A
180 gram mentega
120 gram gula halus/kastor
2 biji telur
1 sudu esen vanilla
30 gram serbuk koko (diayak)
120 gram tepung naik sendiri (diayak)

Bahan B
250 gram krim keju
60 gram gula halus
1 sudu teh esen vanila
1 biji telur


Cara membuat;

Bahan A
Pukul mentega dan gula hingga kembang dan ringan, masukkan telur 1 per satu.
Masukkan tepung dan serbuk koko (diayak), dan esen vanilla, gaul rata.

Bahan B;
Pukul semua bahan B sehingga kembang.

Tuang adunan A dalam cup/loyang, ratakan.
Tuang pulak adunan B dan ratakan.

Untuk hiasan, taruk la manik urai. Aku letak choc chip.

Bakar dalam oven suhu 160 C selama 40-60 min.
Sejukkan.

Sebenarnye resepi untuk kek tapi aku buat dalam cup untuk nampak comel.

Selamat mencuba~

Comments

blog-tips-kurus said…
meh la bagi kita jadi food tester.. :)
mar yanie said…
cik kurus; meh2 bg alamat..kite pos yg kaler hitam tu..kikiki
YAT said…
resepi plishhh :) simple x?
mar yanie said…
agak simple jugak la..macam kek coklat kukus je cuma tambah cheese je kat atas..

Popular posts from this blog

TRENGKAS

Apa itu TRENGKAS?

Sape-sape yang rajin sangat mohon kerja kerajaan, mesti selalu jumpa perkataan "trengkas" kat borang permohonan. Namanye selalu jumpa tapi tahu tak apa benda tu? Aku pun baru terpanggil untuk menjalankan siasatan dengan lebih lanjut. Selama ni ignore je part trengkas ni. Owh, then no wonder la aku tak pernah dapat offer interview dari company kerajaan yang mana aku apply. Mungkin sebab tak isi bahagian trengkas ni kot.

Mari la kita sama-sama belajar yer. TRENGKAS berasal dari dua perkataan iaitu Tulisan Ringkas. Nak tahu macam mana rupa bentuk trengkas, come closer. Sila zoom betol-betol okay!


Sekali pandang macam tulisan jawi tapi dua tiga kali pandang macam cacing pulak. Sebenarnya kita jarang guna trengkas ni. Selalunya kita guna short form. Contoh; Yang-yg, cantik-cntk. Biasanya time ber-sms la kita guna sebab nak jimat kredit kan. Contoh lain;
AKA = also known as OTW = on the way ASAP = as soon as possible  

Sape yang selalu guna trengkas? Aku dah try …

Starter pack Bio-essence Bird's Nest

Oh oh oh.. I check kat stat rupa-rupanya ramai yang terjah belog ni sebab nak baca reviews alat-alat kecantikan yang i dah banyak review kat sini especially Bio-essence Bird's Nest. Sebelum ni saya pernah buat review kat sini. And my review untuk produk ni sangat bad. Takut nye kalau saya dah mempengaruhi semua orang jangan guna produk bio-essence ni. Padahal teknik pemakaian saya dah salah, tu yang effect teruk.


In response to that and plus plus saya tak nak membazir sebab pencuci muka dia banyak lagi tak guna, nak tunggu expired jer, so saya pergi kat watson cari beauty consultant tanya cara-cara nak apply produk bio-essence ni macam mana.


Okay, here we go! Kalau korang determine sangat nak guna produk bird's nest ni, kena beli satu set. Satu set lengkap ada;
Nuti-Collagen & Whitening CleanserNutri-Collagen & Whitening AdvancerNutri-Collagen & Whitening EssenceNutri-Collagen & Whitening Cream
At first, prejudice jugak nak beli sebab kat situ semua mention whi…

Produk Skin Care Terbaik dari CNI

Holla....


Actually, dah lama teringin nak update belog tapi skang busy sikit. Busy dengan majlis kawen orang. Majlis kawen sendiri? eheh relax, lambat lagi. So, bersesuaian sangat la entry kali ni pasal beauty, again. Yup, again! Kenapa again? Sebab dalam belog ni dah banyak produk kecantikan yang dah di review. 


Kepada sesiapa yang bakal berkahwin atau bertunang ke apa tapi risau muka tak cantik, jerawat banyak, parut, muka tak glowing.....harap-harap produk ini akan jadi solution yang terakhir untuk korang semua. Yer, yang terakhir! After this, takde lagi produk lain. Insyaallah.




Produk CNI Skin Care
CNI Basic Skin Care A - RM 204.00 Skin Wash 1ASkin Soothe 2Skin Moist 3A
Yang ni special untuk muka-muka yang kurang naik jerawat tapi masih lagi ada jerawat manja-manja gitewww
Skin Wash A Sabun tanpa buih, menanggalkan solekan, membersih secara mendalamSkin Soothe 2 Kekalkan kelembapan dalaman, mengimbangi pH kulit. Macam toner.Skin Moist 3A Meningkatkan keanjalan kulit. Kalau pakai yang ini ku…