Skip to main content

Dilema Melayu Kini



*Tajuk peerrrggghhh nak yang hebat jer sehebat Dr. Mahathir
(menangis air mata darah)*


Hai! Assalamualaikum...


Lately, i've been thinking to blog about serious thingy. The unsolved issues. Tapi takut kena saman. Feeling macam orang akan singgah baca belog ni. pooodaaah!! But to tell you we have rights to shout out our opinion!




Masa zaman saya study dulu sekolah rendah or menengah, saya sempat lagi belajar dalam bahasa melayu. Fully bahasa melayu okay. Sempat la jugak belajar terms yang sekarang ni kalau kita dengar so wierd macam jujukan aritmetik, persenyawaan, persamaan Al-gebra. Bila masuk matrikulasi terkejut berok kena belajar in fully english lalu jadikan ia sebagai alasan kukuh kat mak bapak kenapa dapat pointer rendah. Tak boleh adapt lagi katanya teheee.


Dah masuk unibersiti, bukan main bangga lagi belajar fully english. Baca buku rujukan semua fully english tapi dictionary kena ada kat tepi la. Tak toleh langsung kat buku-buku yang masih guna bahasa melayu. Memang kalau baca sah kena ulang 10x baru paham. Tapi result hancur jugak! Saya ingat lagi masa nak buat thesis. Abstrak punya part perlu dwibahasa (English and Melayu). Mak ai berpeluh gilos nak translate english kepada bahasa melayu. 

And saya teringat ada member cakap 'kita ni belajar masuk U semua, bahasa Melayu makin dilupakan tapi penggunaan bahasa inggeris tak maju mana pun'. Then, I realized it. Memang betol!


Masa saya duk merempat di rumah kakak kat Banting konon-konon nak cari kerja, sambil tu saya ringan tangan la jugak tolong ajar anak buah buat homeworks. Kesian pulak, kicik-kicik dah kena belajar fully in english. 


Pandangan saya, mereka ni muda lagi. Bahasa melayu tak sempat nak belajar, kat sekolah kena belajar dalam bahasa inggeris. Bila masa mereka nak belajar bahasa melayu?Balik rumah nak kena practice speaking lagi dengan mak ayah kan.


Saya ada terbaca komen kat satu belog ni, orang-orang yang duk area pedalaman ni memang kurang pandai berbahasa inggeris tapi ada jugak yang pandai kan. So, apa kesan nya kalau terus dikerah untuk menggunakan bahasa inggeris? It can be two consequences.
  • mereka akan jadi pandai!
  • mereka terus-terusan jadi tak pandai! haha

Tak paham? Saya pun dah pening keh3. Ini bermakna kalau mereka jadi pandai-Bagus! Kiranya matlamat kerajaan tercapai nak melahirkan rakyat yang pandai berbahasa omputih dan berdaya saing. Tapi kalau mereka gagal-ia akan menjauhkan lagi jurang antara mereka dan orang-orang yang duk kat kawasan bandar.


Kalau semua orang berbahasa inggeris hari-hari duk guna bahasa omputih, nak cakap 'malay terms' pun dah ada bunyik-bunyik omputih macam ayat kat Fatin Liyana's belog (pinjam ye) "Can we still call our country MALAYsia?" But op kosh tak salah kalau belajar bahasa inggeris demi memajukan diri supaya tak out-to-date kan dan dapat bersaing dengan orang lain. Tapi jangan dilupakan terus bahasa kebangsaan kita.

PEACE!!



Comments

Popular posts from this blog

TRENGKAS

Apa itu TRENGKAS?

Sape-sape yang rajin sangat mohon kerja kerajaan, mesti selalu jumpa perkataan "trengkas" kat borang permohonan. Namanye selalu jumpa tapi tahu tak apa benda tu? Aku pun baru terpanggil untuk menjalankan siasatan dengan lebih lanjut. Selama ni ignore je part trengkas ni. Owh, then no wonder la aku tak pernah dapat offer interview dari company kerajaan yang mana aku apply. Mungkin sebab tak isi bahagian trengkas ni kot.

Mari la kita sama-sama belajar yer. TRENGKAS berasal dari dua perkataan iaitu Tulisan Ringkas. Nak tahu macam mana rupa bentuk trengkas, come closer. Sila zoom betol-betol okay!


Sekali pandang macam tulisan jawi tapi dua tiga kali pandang macam cacing pulak. Sebenarnya kita jarang guna trengkas ni. Selalunya kita guna short form. Contoh; Yang-yg, cantik-cntk. Biasanya time ber-sms la kita guna sebab nak jimat kredit kan. Contoh lain;
AKA = also known as OTW = on the way ASAP = as soon as possible  

Sape yang selalu guna trengkas? Aku dah try …

Starter pack Bio-essence Bird's Nest

Oh oh oh.. I check kat stat rupa-rupanya ramai yang terjah belog ni sebab nak baca reviews alat-alat kecantikan yang i dah banyak review kat sini especially Bio-essence Bird's Nest. Sebelum ni saya pernah buat review kat sini. And my review untuk produk ni sangat bad. Takut nye kalau saya dah mempengaruhi semua orang jangan guna produk bio-essence ni. Padahal teknik pemakaian saya dah salah, tu yang effect teruk.


In response to that and plus plus saya tak nak membazir sebab pencuci muka dia banyak lagi tak guna, nak tunggu expired jer, so saya pergi kat watson cari beauty consultant tanya cara-cara nak apply produk bio-essence ni macam mana.


Okay, here we go! Kalau korang determine sangat nak guna produk bird's nest ni, kena beli satu set. Satu set lengkap ada;
Nuti-Collagen & Whitening CleanserNutri-Collagen & Whitening AdvancerNutri-Collagen & Whitening EssenceNutri-Collagen & Whitening Cream
At first, prejudice jugak nak beli sebab kat situ semua mention whi…

Produk Skin Care Terbaik dari CNI

Holla....


Actually, dah lama teringin nak update belog tapi skang busy sikit. Busy dengan majlis kawen orang. Majlis kawen sendiri? eheh relax, lambat lagi. So, bersesuaian sangat la entry kali ni pasal beauty, again. Yup, again! Kenapa again? Sebab dalam belog ni dah banyak produk kecantikan yang dah di review. 


Kepada sesiapa yang bakal berkahwin atau bertunang ke apa tapi risau muka tak cantik, jerawat banyak, parut, muka tak glowing.....harap-harap produk ini akan jadi solution yang terakhir untuk korang semua. Yer, yang terakhir! After this, takde lagi produk lain. Insyaallah.




Produk CNI Skin Care
CNI Basic Skin Care A - RM 204.00 Skin Wash 1ASkin Soothe 2Skin Moist 3A
Yang ni special untuk muka-muka yang kurang naik jerawat tapi masih lagi ada jerawat manja-manja gitewww
Skin Wash A Sabun tanpa buih, menanggalkan solekan, membersih secara mendalamSkin Soothe 2 Kekalkan kelembapan dalaman, mengimbangi pH kulit. Macam toner.Skin Moist 3A Meningkatkan keanjalan kulit. Kalau pakai yang ini ku…