Thursday, September 20, 2012

Masalah suka membanding-bandingkan.




Ini lah sifat manusia yang sangat unik, suka membanding-bandingkan diri sendiri dengan orang lain. Pastu mula lah nak rasa down sana sini bila tengok orang lain punya perjalanan hidup smooth je. "Dia tu kan lepas grad terus dapat kerja bagus, baru start kerja dah boleh beli kereta, pastu kawen, laki hensem pulak tuh, baik, mak mertua sayang". Sampai ke situ pikir nih, macam la kita ni duk tepi umah mak mertua dia. Ini la dia namanya loser sebab mengada-adakan cerita untuk menjatuhkan diri sendiri. Diri sendiri yang pikir macam tuh. 


Tapi lagi parah kalau orang luar pulak suka membanding-bandingkan diri kita dengan seseorang. Mungkin orang luar takde niat nak buat macam tuh tapi kita ni yang terasa lebih sebab kita boleh rasa kita tengah makan cili, pedaslah! "Wah, untung kan dia dapat boipren/gepren yang pandai, belum apa-apa lagi dah nak beli kereta, kaya, cantik, cukup pakej". So? So? So? so i wont hesitate, no more no more lalalalalalala.......nyanyi lagi bagus an?  Adakah kita patut rasa loser?? Jawapan nya; YA!! Berusahalah kamu wahai manusia, jangan asyik merungut tapi hampehh nak tunggu benda tu jatuh dari langit bergolek depan mata. Indahnya hidup ohhh.. Itu contoh la kan. Pandai pulak aku cari contoh kali ni teheee.







Sekalipun kita buat benda betul, andaian orang luar ni macam-macam. Kalau kita hidup ni asyik nak puaskan hati orang atau nak jaga hati orang je, boleh jadi gila. 



Renung-renungkan wahai sohabatku sekalian.



2 comments:

YAT said...

emmmm,, ko buat post ni khas utk aku yer??????????????? T_T

mar yanie said...

halamaaaakkk..maapkan hakuuuu.. T T