Skip to main content

Seminggu, tido tak lena~



Ingat! Dating 6 bulan sekali!



Ouhhhh, too cliche la tajuk. Nak cakap tak tido malam sebab tengah dilamun cinta la teww..Kekosen sangat nak cerita kat belog nye, tu standard belog wawa je hewhewhew.


Okay, hampir 3 bulan lamanya, akhirnya aku mengaku kalah juga. Bukan mengaku kalah kepada lelaki lah hoi, kalau yang tu dua tiga hari pun dah cair hihihihi.. Aku nak cerita pasal sakit gigi ni lah tsk tsk tsk. Semalam dalam sejarah, aku gagahkan diri pergi Klinik An-Nisa jumpa doktor, bukan dentist sebab klinik gigi sebijik pun tadok wujud kat area Taman Putra Perdana. Jadi, di manakah para dentist sekalian???


Waa punya sakit gigi ni memang tahap A punya dah. Hebak tak hebak kan, aku tak dibenarkan amik cuti, susah la kalau dah jadi pekerja berdedikasi ni hoi. Disebabkan tak tahan yang amat sangat, bayangkan aku tak jumpa nasik 3 hari tahu tak?! Berat badan ni baru je nak naik 40kg dah turun balik 38kg, haishhh.


Bila dah berpeluang jumpa dokter, mahal kot beb, aku tanya macam-macam lah kan. Orang kata biar berbaloi dengan harga yang kita bayar, ubat tak mahal mana pun, yang mahal tu sebab kita jumpa dengan dokter. Awal-awal sampai nak register nama, adik kat kaunter tu terus tanya "Akak nak beli ubat ke nak jumpa dokter?". Ouhh, takde2, saya nak jumpa dokter! Nasib baik tak ramai orang.


Mula-mula ingat nak pegi klinik gigi terus, punya la mesej kawan-kawan nak survey harga seputung gigi dicabut berapa hengget. Harammm, tak tahu. paling sakit hati ada sorang kawan aku cakap harga dia bergantung kepada saiz gigi. Mati lah aku!! semua gigi kapak nih!! Pastu terlupa pulak, aku kan ada kakak ipar yang kerja nurse kat klinik gigi. Apa daaaaa...Tapi sama jeww, dia cakap kalau sepital government RM2. Nak tunggu sepital government huh, kena apply cuti dulu lah. Tapi berbakul-bakul jugak la kena ceramah freeeee. Bukan ke kena jumpa dentist 6 bulan sekali??


So, masuk je dalam bilik rawatan, nganga mulut dokter cek,, oh ada nampak lubang sikit kat gigi. Apa? Dah tahap kena cabut ke dokter? Saya tak tahan sangat ni, berdenyut-denyut sampai ke otak dah ni. Sabar lah mariani. Nanti dokter explain la.


Lompang kat gigi tu kicik  je, yang jadi sakit tu mungkin ada dua sebab, sama ada gula/makanan manis dah masuk dalam tu ataupun saraf dah terdedah, tu yang sampai pening kepala. So, banyakkan berkumur. Kalau tak tahan sakit cuba amik ais, balut dengan kain dan tuam kat pipi. Berkesan keww?? Biasanya tempat yang sakit/bengkak, ada banyyak darah beku terkumpul.  Bila kita tuam ketul ais tu, salur darah akan mengecut bla bla bla.. Saya tengok gigi awak ni tak teruk pun, takdelah sampai kena cabut. Elok lagi. Ouhh, seronok jugak dengar dokter ni explain.


Jadi aku pun mintak segala jenis ubat yang berkaitan. Ubat tahan sakit/pain killer, antibiotik, ubat kumur. Total RM40. Lorrr, murah jewww...Aku bajet 2 putung gigi dicabut adalah dalam RM100 kot. Alah, apelah sangat setakat RM100. It's way better bayar mahal dari hilang senyuman yang menawan. Kalau senyuman dah tak menawan, siapa nak ubatkan hati kekasih yang sedang marah/gundah gulana kan? teheeee *tampar*.




Goodnite~



Comments

YAT said…
Kah3! Mengong. So cmne? APe kabar gigi-gigi kapakmu itewwww?
mar yanie said…
choyyyy!! kapak bukan sebarang kapak tapi kebal!! walaupun berlubang masih lg bernyawa..harharhar..dh pegi servis, next two weeks pergi servis lg..maklumlah tuan badan ni ken kayoooo..

Popular posts from this blog

TRENGKAS

Apa itu TRENGKAS?

Sape-sape yang rajin sangat mohon kerja kerajaan, mesti selalu jumpa perkataan "trengkas" kat borang permohonan. Namanye selalu jumpa tapi tahu tak apa benda tu? Aku pun baru terpanggil untuk menjalankan siasatan dengan lebih lanjut. Selama ni ignore je part trengkas ni. Owh, then no wonder la aku tak pernah dapat offer interview dari company kerajaan yang mana aku apply. Mungkin sebab tak isi bahagian trengkas ni kot.

Mari la kita sama-sama belajar yer. TRENGKAS berasal dari dua perkataan iaitu Tulisan Ringkas. Nak tahu macam mana rupa bentuk trengkas, come closer. Sila zoom betol-betol okay!


Sekali pandang macam tulisan jawi tapi dua tiga kali pandang macam cacing pulak. Sebenarnya kita jarang guna trengkas ni. Selalunya kita guna short form. Contoh; Yang-yg, cantik-cntk. Biasanya time ber-sms la kita guna sebab nak jimat kredit kan. Contoh lain;
AKA = also known as OTW = on the way ASAP = as soon as possible  

Sape yang selalu guna trengkas? Aku dah try …

Starter pack Bio-essence Bird's Nest

Oh oh oh.. I check kat stat rupa-rupanya ramai yang terjah belog ni sebab nak baca reviews alat-alat kecantikan yang i dah banyak review kat sini especially Bio-essence Bird's Nest. Sebelum ni saya pernah buat review kat sini. And my review untuk produk ni sangat bad. Takut nye kalau saya dah mempengaruhi semua orang jangan guna produk bio-essence ni. Padahal teknik pemakaian saya dah salah, tu yang effect teruk.


In response to that and plus plus saya tak nak membazir sebab pencuci muka dia banyak lagi tak guna, nak tunggu expired jer, so saya pergi kat watson cari beauty consultant tanya cara-cara nak apply produk bio-essence ni macam mana.


Okay, here we go! Kalau korang determine sangat nak guna produk bird's nest ni, kena beli satu set. Satu set lengkap ada;
Nuti-Collagen & Whitening CleanserNutri-Collagen & Whitening AdvancerNutri-Collagen & Whitening EssenceNutri-Collagen & Whitening Cream
At first, prejudice jugak nak beli sebab kat situ semua mention whi…

Review; Bio-essence Bird's Nest Nutri Collagen & Virgin Coconut Oil

Bagus sangat ke produk yang ada bird's nest ni? Bila tengok Fazura kat TV jadi duta produk Nutox yang ada bird's nest content, terus nak try. Tapi saya try produk bio essence, harga nya mak ai, mahal la RM 24.80. Kalau guna safi balqis baru RM 10 je. Biasalah orang cakap lagi mahal lagi bagus bukan?

Bio Essence Bird's Nest Nutri Collagen
Nama kemain hebat lagi tu. Ada sarang burung la, ada collagen la. Mesti double triple dia punya action kan. Tak sabar nak tengok hasil nya.

Lepas dua minggu try pakai pencuci muka Bio essence tu, rasa nak menangis woo. Jerawat naik berlambak-lambak especially kat dahi. So scary! Penuh dahi bagai tak cukup ruang. Owh, inikah penangan sarang burung? Terus terbayang, macam mana nak bagus sarang burung ni, burung duk berak  kat dalam tu, orang pergi buat research kata bagus. Ptuiiiii..hahaha

Sebenarnya nak tunggu sebulan pakai sebab nak tengok hasil produk  ni kan. Manalah tahu dia nak elokkan muka, tu yang timbul berlambak-lambak jerawat as a pe…