Skip to main content

Ringan mulut cakap mintak tolong, boleh tak?



Situasi 1:

"Nanti kau datang amik aku kat kedai zebra, kereta aku rosak"



Situasi 2:

"Petang nanti kau tunggu aku tau, aku nak tumpang kau balik"



Situasi 3:

"Kau jangan off henpon tau, takut kereta aku rosak, nanti apa-apa hal aku call kau"



Situasi 4:

On the way balik rumah "Eh, singgah kat gerai tu jap, aku nak beli nasik"



Kalau macam ni lah ayat yang dikeluarkan, cuba cakap sikit macam mana kita ni nak menolong dengan hati yang ikhlas?? Ini bukan ayat mintak tolong, ini arahan. Sampaikan aku sendiri pun terpinga-pinga siapa nak mintak tolong siapa ni? Agak-agak kalau aku tak tolong, aku dapat penampar free tak??


Awalnya, kita ni niat ikhlas nak tolong. Nak tumpang balik rumah takde hal sebab memang satu hala pun jalan balik tapi cuba lah ringan kan mulut cakap elok-elok "Boleh tumpangkan aku balik rumah tak nanti?". Kalau ayat cenggini, walaupun tak boleh terus kita akan cakap boleh je, no hal.


Tak ingat ke budi bahasa budaya kita?? Tak kisah lah kena lembutkan gigi dari lidah, sebab kita yang nak mintak tolong kan. Orang yang dengar pun takdelah terkejut beruk. Takde intro, main redah je nak cakap sampaikan aku jadi bengong.



Ingat, tak guna kaya duit, kaya harta tapi miskin budi bahasa!!



Nota kaki: Kalau lama-lama camni jugak, boleh gila aku ni.












Comments

Setuju dengan kenyataan YB Mar.
;)

Popular posts from this blog

TRENGKAS

Apa itu TRENGKAS?

Sape-sape yang rajin sangat mohon kerja kerajaan, mesti selalu jumpa perkataan "trengkas" kat borang permohonan. Namanye selalu jumpa tapi tahu tak apa benda tu? Aku pun baru terpanggil untuk menjalankan siasatan dengan lebih lanjut. Selama ni ignore je part trengkas ni. Owh, then no wonder la aku tak pernah dapat offer interview dari company kerajaan yang mana aku apply. Mungkin sebab tak isi bahagian trengkas ni kot.

Mari la kita sama-sama belajar yer. TRENGKAS berasal dari dua perkataan iaitu Tulisan Ringkas. Nak tahu macam mana rupa bentuk trengkas, come closer. Sila zoom betol-betol okay!


Sekali pandang macam tulisan jawi tapi dua tiga kali pandang macam cacing pulak. Sebenarnya kita jarang guna trengkas ni. Selalunya kita guna short form. Contoh; Yang-yg, cantik-cntk. Biasanya time ber-sms la kita guna sebab nak jimat kredit kan. Contoh lain;
AKA = also known as OTW = on the way ASAP = as soon as possible  

Sape yang selalu guna trengkas? Aku dah try …

Starter pack Bio-essence Bird's Nest

Oh oh oh.. I check kat stat rupa-rupanya ramai yang terjah belog ni sebab nak baca reviews alat-alat kecantikan yang i dah banyak review kat sini especially Bio-essence Bird's Nest. Sebelum ni saya pernah buat review kat sini. And my review untuk produk ni sangat bad. Takut nye kalau saya dah mempengaruhi semua orang jangan guna produk bio-essence ni. Padahal teknik pemakaian saya dah salah, tu yang effect teruk.


In response to that and plus plus saya tak nak membazir sebab pencuci muka dia banyak lagi tak guna, nak tunggu expired jer, so saya pergi kat watson cari beauty consultant tanya cara-cara nak apply produk bio-essence ni macam mana.


Okay, here we go! Kalau korang determine sangat nak guna produk bird's nest ni, kena beli satu set. Satu set lengkap ada;
Nuti-Collagen & Whitening CleanserNutri-Collagen & Whitening AdvancerNutri-Collagen & Whitening EssenceNutri-Collagen & Whitening Cream
At first, prejudice jugak nak beli sebab kat situ semua mention whi…

Review; Bio-essence Bird's Nest Nutri Collagen & Virgin Coconut Oil

Bagus sangat ke produk yang ada bird's nest ni? Bila tengok Fazura kat TV jadi duta produk Nutox yang ada bird's nest content, terus nak try. Tapi saya try produk bio essence, harga nya mak ai, mahal la RM 24.80. Kalau guna safi balqis baru RM 10 je. Biasalah orang cakap lagi mahal lagi bagus bukan?

Bio Essence Bird's Nest Nutri Collagen
Nama kemain hebat lagi tu. Ada sarang burung la, ada collagen la. Mesti double triple dia punya action kan. Tak sabar nak tengok hasil nya.

Lepas dua minggu try pakai pencuci muka Bio essence tu, rasa nak menangis woo. Jerawat naik berlambak-lambak especially kat dahi. So scary! Penuh dahi bagai tak cukup ruang. Owh, inikah penangan sarang burung? Terus terbayang, macam mana nak bagus sarang burung ni, burung duk berak  kat dalam tu, orang pergi buat research kata bagus. Ptuiiiii..hahaha

Sebenarnya nak tunggu sebulan pakai sebab nak tengok hasil produk  ni kan. Manalah tahu dia nak elokkan muka, tu yang timbul berlambak-lambak jerawat as a pe…