Thursday, September 20, 2012

Ringan mulut cakap mintak tolong, boleh tak?



Situasi 1:

"Nanti kau datang amik aku kat kedai zebra, kereta aku rosak"



Situasi 2:

"Petang nanti kau tunggu aku tau, aku nak tumpang kau balik"



Situasi 3:

"Kau jangan off henpon tau, takut kereta aku rosak, nanti apa-apa hal aku call kau"



Situasi 4:

On the way balik rumah "Eh, singgah kat gerai tu jap, aku nak beli nasik"



Kalau macam ni lah ayat yang dikeluarkan, cuba cakap sikit macam mana kita ni nak menolong dengan hati yang ikhlas?? Ini bukan ayat mintak tolong, ini arahan. Sampaikan aku sendiri pun terpinga-pinga siapa nak mintak tolong siapa ni? Agak-agak kalau aku tak tolong, aku dapat penampar free tak??


Awalnya, kita ni niat ikhlas nak tolong. Nak tumpang balik rumah takde hal sebab memang satu hala pun jalan balik tapi cuba lah ringan kan mulut cakap elok-elok "Boleh tumpangkan aku balik rumah tak nanti?". Kalau ayat cenggini, walaupun tak boleh terus kita akan cakap boleh je, no hal.


Tak ingat ke budi bahasa budaya kita?? Tak kisah lah kena lembutkan gigi dari lidah, sebab kita yang nak mintak tolong kan. Orang yang dengar pun takdelah terkejut beruk. Takde intro, main redah je nak cakap sampaikan aku jadi bengong.



Ingat, tak guna kaya duit, kaya harta tapi miskin budi bahasa!!



Nota kaki: Kalau lama-lama camni jugak, boleh gila aku ni.












1 comment:

Mohd Fahmi Muhammad Mubarak said...

Setuju dengan kenyataan YB Mar.
;)