Skip to main content

Hari Ini, Hari Esok, Tidak Seperti Semalam...Astaghufirullah

Hari ini
hari esok
tidak seperti semalam
astaghufirullah.

           Hari ini
           duri derita semakin meruncing
           taring iblis semakin menusuk
           bilah pedang semakin berdarah
           pintu seksa semakin terbuka
           penghuni neraka semakin bertambah
           bumi tua semakin meretak
           laut biru semakin membantai
           hutan hijau semakin menghilang.

Hari esok
duru derita akan terus membunuh
taring iblis akan terus mengiringi ke lahad
bilah pedang akan terus menghiris nafas
pintu seksa akan terus menyambut tetamu
penghuni neraka akan terus menerima anugerah
bumi tua akan terus menambah calar
laut biru akan terus menghukum hakim
hutan hijau akan terus menjemput bencana.

           Tidak seperti semalam...
           duri derita masih lembut melihat
           taring iblis masih sunyi bersembunyi
           bilah pedang masih tempa membara
           pintu seksa masih besi merantai
           penghuni neraka masih bayi merangkak
           bumi tua masih segar tersenyum
           laut biru masih jernih bersemayam
           hutan hijau masih indah berhias.

Astaghufirullah
duri derita itu biarlah hilang tak berjejak
taring iblis itu biarlah hancur tak berkesan
bilah pedang itu biarlah bersarung tak bertarung
pintu seksa itu biarlah tertutup tak terbuka
penghuni nera itu biarlah kosong tak dikunjung
bumi tua itu biarlah sihat tak berpenyakit
laut biru itu biarlah lembut tak berbadai
hutan hijau itu biarlah tegak tak terusik.




fuhhh..power ayat ni. tapi mestilah bukan hasil saya okay. tak pernah terfikir kot nak buat ayat-ayat camni. ini adalah salah satu sajak oleh Ispaini Salim yang saya baca dalam buku 'Antalogi cerpen & sajak : DENDANG DUNIA'..

sajak ni memang sangat menceritakan keadaan sekarang kat negara ni. tiap-tiap hari ada je cerita-ceritu pasal isu-isu yang entah la. tak logik pun ada tapi betol-betol berlaku..


keluarga yang mengalami trauma, suami 'sakit' sembelih anak sendiri yang berusia 3 tahun


p/s: jangan lupa vote lagu raya paling sedih kat sebelah ni..=))

 




Comments

apik pehe said…
kesian kt diorang..
mar yanie said…
dah nak raya makin banyak benda jadi
ejum said…
sedih bile dgar cite2 kekeluargaan mcm ni..ksian diorang..

Jom usha entry terbaru kat sini E J U M
siti nazihah said…
skat jadi cekgu nih rajin plok mu baco buku antologi..dulu time ngaji, siap monteng lagi subjek BM..hehe
mar yanie said…
ejum:betol-betol..benda macam ni dah tak kenal sape family, saudara mara ke..smue bley terjadi
siti:keh3..kesedaran sivik weh..

Popular posts from this blog

TRENGKAS

Apa itu TRENGKAS?

Sape-sape yang rajin sangat mohon kerja kerajaan, mesti selalu jumpa perkataan "trengkas" kat borang permohonan. Namanye selalu jumpa tapi tahu tak apa benda tu? Aku pun baru terpanggil untuk menjalankan siasatan dengan lebih lanjut. Selama ni ignore je part trengkas ni. Owh, then no wonder la aku tak pernah dapat offer interview dari company kerajaan yang mana aku apply. Mungkin sebab tak isi bahagian trengkas ni kot.

Mari la kita sama-sama belajar yer. TRENGKAS berasal dari dua perkataan iaitu Tulisan Ringkas. Nak tahu macam mana rupa bentuk trengkas, come closer. Sila zoom betol-betol okay!


Sekali pandang macam tulisan jawi tapi dua tiga kali pandang macam cacing pulak. Sebenarnya kita jarang guna trengkas ni. Selalunya kita guna short form. Contoh; Yang-yg, cantik-cntk. Biasanya time ber-sms la kita guna sebab nak jimat kredit kan. Contoh lain;
AKA = also known as OTW = on the way ASAP = as soon as possible  

Sape yang selalu guna trengkas? Aku dah try …

Starter pack Bio-essence Bird's Nest

Oh oh oh.. I check kat stat rupa-rupanya ramai yang terjah belog ni sebab nak baca reviews alat-alat kecantikan yang i dah banyak review kat sini especially Bio-essence Bird's Nest. Sebelum ni saya pernah buat review kat sini. And my review untuk produk ni sangat bad. Takut nye kalau saya dah mempengaruhi semua orang jangan guna produk bio-essence ni. Padahal teknik pemakaian saya dah salah, tu yang effect teruk.


In response to that and plus plus saya tak nak membazir sebab pencuci muka dia banyak lagi tak guna, nak tunggu expired jer, so saya pergi kat watson cari beauty consultant tanya cara-cara nak apply produk bio-essence ni macam mana.


Okay, here we go! Kalau korang determine sangat nak guna produk bird's nest ni, kena beli satu set. Satu set lengkap ada;
Nuti-Collagen & Whitening CleanserNutri-Collagen & Whitening AdvancerNutri-Collagen & Whitening EssenceNutri-Collagen & Whitening Cream
At first, prejudice jugak nak beli sebab kat situ semua mention whi…

Review; Bio-essence Bird's Nest Nutri Collagen & Virgin Coconut Oil

Bagus sangat ke produk yang ada bird's nest ni? Bila tengok Fazura kat TV jadi duta produk Nutox yang ada bird's nest content, terus nak try. Tapi saya try produk bio essence, harga nya mak ai, mahal la RM 24.80. Kalau guna safi balqis baru RM 10 je. Biasalah orang cakap lagi mahal lagi bagus bukan?

Bio Essence Bird's Nest Nutri Collagen
Nama kemain hebat lagi tu. Ada sarang burung la, ada collagen la. Mesti double triple dia punya action kan. Tak sabar nak tengok hasil nya.

Lepas dua minggu try pakai pencuci muka Bio essence tu, rasa nak menangis woo. Jerawat naik berlambak-lambak especially kat dahi. So scary! Penuh dahi bagai tak cukup ruang. Owh, inikah penangan sarang burung? Terus terbayang, macam mana nak bagus sarang burung ni, burung duk berak  kat dalam tu, orang pergi buat research kata bagus. Ptuiiiii..hahaha

Sebenarnya nak tunggu sebulan pakai sebab nak tengok hasil produk  ni kan. Manalah tahu dia nak elokkan muka, tu yang timbul berlambak-lambak jerawat as a pe…