Thursday, August 26, 2010

Hari Ini, Hari Esok, Tidak Seperti Semalam...Astaghufirullah

Hari ini
hari esok
tidak seperti semalam
astaghufirullah.

           Hari ini
           duri derita semakin meruncing
           taring iblis semakin menusuk
           bilah pedang semakin berdarah
           pintu seksa semakin terbuka
           penghuni neraka semakin bertambah
           bumi tua semakin meretak
           laut biru semakin membantai
           hutan hijau semakin menghilang.

Hari esok
duru derita akan terus membunuh
taring iblis akan terus mengiringi ke lahad
bilah pedang akan terus menghiris nafas
pintu seksa akan terus menyambut tetamu
penghuni neraka akan terus menerima anugerah
bumi tua akan terus menambah calar
laut biru akan terus menghukum hakim
hutan hijau akan terus menjemput bencana.

           Tidak seperti semalam...
           duri derita masih lembut melihat
           taring iblis masih sunyi bersembunyi
           bilah pedang masih tempa membara
           pintu seksa masih besi merantai
           penghuni neraka masih bayi merangkak
           bumi tua masih segar tersenyum
           laut biru masih jernih bersemayam
           hutan hijau masih indah berhias.

Astaghufirullah
duri derita itu biarlah hilang tak berjejak
taring iblis itu biarlah hancur tak berkesan
bilah pedang itu biarlah bersarung tak bertarung
pintu seksa itu biarlah tertutup tak terbuka
penghuni nera itu biarlah kosong tak dikunjung
bumi tua itu biarlah sihat tak berpenyakit
laut biru itu biarlah lembut tak berbadai
hutan hijau itu biarlah tegak tak terusik.




fuhhh..power ayat ni. tapi mestilah bukan hasil saya okay. tak pernah terfikir kot nak buat ayat-ayat camni. ini adalah salah satu sajak oleh Ispaini Salim yang saya baca dalam buku 'Antalogi cerpen & sajak : DENDANG DUNIA'..

sajak ni memang sangat menceritakan keadaan sekarang kat negara ni. tiap-tiap hari ada je cerita-ceritu pasal isu-isu yang entah la. tak logik pun ada tapi betol-betol berlaku..


keluarga yang mengalami trauma, suami 'sakit' sembelih anak sendiri yang berusia 3 tahun


p/s: jangan lupa vote lagu raya paling sedih kat sebelah ni..=))

 




5 comments:

apik pehe said...

kesian kt diorang..

mar yanie said...

dah nak raya makin banyak benda jadi

ejum said...

sedih bile dgar cite2 kekeluargaan mcm ni..ksian diorang..

Jom usha entry terbaru kat sini E J U M

siti nazihah said...

skat jadi cekgu nih rajin plok mu baco buku antologi..dulu time ngaji, siap monteng lagi subjek BM..hehe

mar yanie said...

ejum:betol-betol..benda macam ni dah tak kenal sape family, saudara mara ke..smue bley terjadi
siti:keh3..kesedaran sivik weh..