Skip to main content

saya pun nak bercerita tentang bulan puasa!


penat berjalan dari satu blog ke blog yang lain, semua orang bercakap tentang puasa, tarawih, bazar ramadhan. saya pun nak! hari ni saya nak bercerita ape menu untuk berbuka nanti. eh3, puasa tak sampai separuh hari lagi. tak baek.

okay!

assalamualaikum..

semua berpuasa ke hari ini? saya? kalau tak puasa pun saya akan cakap saya berpuasa okay! kalau tanye budak kicik ape itu puasa? mereka dah pandai jawab..tak boleh makan dan minum. lagi, semua syaitan kene ikat. tak boleh korek hidung atau telinga. tapi ade gak yang bwat, kadang-kadang terlupa.

skang ni dah canggih, nak taw fadilat-fadilat berpuasa semua nye di hujung jari anda. cuba cek kat jari, betol ke ada? takde kan! tipu je. 

okay, saya nak share kat sini kelebihan-kelebihan yang akan kita dapat bila kita tak kedekut meluangkan masa malam-malam pergi tarawih. setiap hari ada ganjarannya. siapa nak ganjaran tak boleh malas. macam iklan maxis, kene topap selalu baru dapat kumpul mata ganjaran kan. pastu bila takde kredit, boleh redeem. jap nak cek *100#, wah dah ade 569 mata. kene rajin-rajinkan mentopapkan kredit ni. uit, dah terpesong plak. hee

sama juga dengan tarawih. Allah S.W.T dah menjanjikan kita ganjaran yang dalam setahun 30 hari je dapat cari. 


kalau sembahyang rasa lama je, tapi tengok tv 2 jam, rasa cam 30min, kejap je..

solat tarawih malam pertama:
  • diampuni dosa-dosa orang yang beriman sebagaimana keadaannya sewaktu dilahirkan
solat tarawih malam kedua :
  • Diampunkan dosa orang-orang yang beriman yang mengerjakan solat tarawih, serta dosa-dosa kedua ibubapanya
solat tarawih malam ketiga:
  • Para malaikat di bawah 'Arasy menyeru kepada manusia yang mengerjakan solat tarawih itu agar meneruskan solatnya pada malam-malam yang lain, semoga Allah akan mengampunkan dosa-dosa mereka
solat tarawih malam keempat:
  • Orang-orang yang mengerjakan solat Tarawih akan memperolehi pahala sebagaimana pahala yang diperolehi oleh orang-orang yang membaca kitab-kitab Taurat, Zabur, Injil dan Al-Quran
solat tarawih malam kelima:
  • Allah SWT akan mengurniakan pahala seumpama pahala orang-orang yang mengerjakan sembahyang di Masjidil Haram, Masjidil Madinah dan Masjidil Aqsa




kalau nak tahu kelebihan untuk malam-malam seterusnya, saya akan sambung nanti tuk next post. ayuh kita ringan-ringankan kaki melangkah ke masjid untuk solat tarawih. selamat berpuasa dan selamat bertarawih!

sebelum tu, jangan lupa ini untuk berbuka


kurma yusuf taiyoob!

tapi sebelum itu lagi, jangan lupa baca doa


doa berbuka..amin..

Comments

Cik Anis said…
mne komen i?kne delete eh?huhu
mar yanie said…
kak anis ade comment ke kat sini..xpenah ade..baru je tukar setting dpt comment..

Popular posts from this blog

TRENGKAS

Apa itu TRENGKAS?

Sape-sape yang rajin sangat mohon kerja kerajaan, mesti selalu jumpa perkataan "trengkas" kat borang permohonan. Namanye selalu jumpa tapi tahu tak apa benda tu? Aku pun baru terpanggil untuk menjalankan siasatan dengan lebih lanjut. Selama ni ignore je part trengkas ni. Owh, then no wonder la aku tak pernah dapat offer interview dari company kerajaan yang mana aku apply. Mungkin sebab tak isi bahagian trengkas ni kot.

Mari la kita sama-sama belajar yer. TRENGKAS berasal dari dua perkataan iaitu Tulisan Ringkas. Nak tahu macam mana rupa bentuk trengkas, come closer. Sila zoom betol-betol okay!


Sekali pandang macam tulisan jawi tapi dua tiga kali pandang macam cacing pulak. Sebenarnya kita jarang guna trengkas ni. Selalunya kita guna short form. Contoh; Yang-yg, cantik-cntk. Biasanya time ber-sms la kita guna sebab nak jimat kredit kan. Contoh lain;
AKA = also known as OTW = on the way ASAP = as soon as possible  

Sape yang selalu guna trengkas? Aku dah try …

Starter pack Bio-essence Bird's Nest

Oh oh oh.. I check kat stat rupa-rupanya ramai yang terjah belog ni sebab nak baca reviews alat-alat kecantikan yang i dah banyak review kat sini especially Bio-essence Bird's Nest. Sebelum ni saya pernah buat review kat sini. And my review untuk produk ni sangat bad. Takut nye kalau saya dah mempengaruhi semua orang jangan guna produk bio-essence ni. Padahal teknik pemakaian saya dah salah, tu yang effect teruk.


In response to that and plus plus saya tak nak membazir sebab pencuci muka dia banyak lagi tak guna, nak tunggu expired jer, so saya pergi kat watson cari beauty consultant tanya cara-cara nak apply produk bio-essence ni macam mana.


Okay, here we go! Kalau korang determine sangat nak guna produk bird's nest ni, kena beli satu set. Satu set lengkap ada;
Nuti-Collagen & Whitening CleanserNutri-Collagen & Whitening AdvancerNutri-Collagen & Whitening EssenceNutri-Collagen & Whitening Cream
At first, prejudice jugak nak beli sebab kat situ semua mention whi…

Review; Bio-essence Bird's Nest Nutri Collagen & Virgin Coconut Oil

Bagus sangat ke produk yang ada bird's nest ni? Bila tengok Fazura kat TV jadi duta produk Nutox yang ada bird's nest content, terus nak try. Tapi saya try produk bio essence, harga nya mak ai, mahal la RM 24.80. Kalau guna safi balqis baru RM 10 je. Biasalah orang cakap lagi mahal lagi bagus bukan?

Bio Essence Bird's Nest Nutri Collagen
Nama kemain hebat lagi tu. Ada sarang burung la, ada collagen la. Mesti double triple dia punya action kan. Tak sabar nak tengok hasil nya.

Lepas dua minggu try pakai pencuci muka Bio essence tu, rasa nak menangis woo. Jerawat naik berlambak-lambak especially kat dahi. So scary! Penuh dahi bagai tak cukup ruang. Owh, inikah penangan sarang burung? Terus terbayang, macam mana nak bagus sarang burung ni, burung duk berak  kat dalam tu, orang pergi buat research kata bagus. Ptuiiiii..hahaha

Sebenarnya nak tunggu sebulan pakai sebab nak tengok hasil produk  ni kan. Manalah tahu dia nak elokkan muka, tu yang timbul berlambak-lambak jerawat as a pe…