Wednesday, August 11, 2010

saya pun nak bercerita tentang bulan puasa!


penat berjalan dari satu blog ke blog yang lain, semua orang bercakap tentang puasa, tarawih, bazar ramadhan. saya pun nak! hari ni saya nak bercerita ape menu untuk berbuka nanti. eh3, puasa tak sampai separuh hari lagi. tak baek.

okay!

assalamualaikum..

semua berpuasa ke hari ini? saya? kalau tak puasa pun saya akan cakap saya berpuasa okay! kalau tanye budak kicik ape itu puasa? mereka dah pandai jawab..tak boleh makan dan minum. lagi, semua syaitan kene ikat. tak boleh korek hidung atau telinga. tapi ade gak yang bwat, kadang-kadang terlupa.

skang ni dah canggih, nak taw fadilat-fadilat berpuasa semua nye di hujung jari anda. cuba cek kat jari, betol ke ada? takde kan! tipu je. 

okay, saya nak share kat sini kelebihan-kelebihan yang akan kita dapat bila kita tak kedekut meluangkan masa malam-malam pergi tarawih. setiap hari ada ganjarannya. siapa nak ganjaran tak boleh malas. macam iklan maxis, kene topap selalu baru dapat kumpul mata ganjaran kan. pastu bila takde kredit, boleh redeem. jap nak cek *100#, wah dah ade 569 mata. kene rajin-rajinkan mentopapkan kredit ni. uit, dah terpesong plak. hee

sama juga dengan tarawih. Allah S.W.T dah menjanjikan kita ganjaran yang dalam setahun 30 hari je dapat cari. 


kalau sembahyang rasa lama je, tapi tengok tv 2 jam, rasa cam 30min, kejap je..

solat tarawih malam pertama:
  • diampuni dosa-dosa orang yang beriman sebagaimana keadaannya sewaktu dilahirkan
solat tarawih malam kedua :
  • Diampunkan dosa orang-orang yang beriman yang mengerjakan solat tarawih, serta dosa-dosa kedua ibubapanya
solat tarawih malam ketiga:
  • Para malaikat di bawah 'Arasy menyeru kepada manusia yang mengerjakan solat tarawih itu agar meneruskan solatnya pada malam-malam yang lain, semoga Allah akan mengampunkan dosa-dosa mereka
solat tarawih malam keempat:
  • Orang-orang yang mengerjakan solat Tarawih akan memperolehi pahala sebagaimana pahala yang diperolehi oleh orang-orang yang membaca kitab-kitab Taurat, Zabur, Injil dan Al-Quran
solat tarawih malam kelima:
  • Allah SWT akan mengurniakan pahala seumpama pahala orang-orang yang mengerjakan sembahyang di Masjidil Haram, Masjidil Madinah dan Masjidil Aqsa




kalau nak tahu kelebihan untuk malam-malam seterusnya, saya akan sambung nanti tuk next post. ayuh kita ringan-ringankan kaki melangkah ke masjid untuk solat tarawih. selamat berpuasa dan selamat bertarawih!

sebelum tu, jangan lupa ini untuk berbuka


kurma yusuf taiyoob!

tapi sebelum itu lagi, jangan lupa baca doa


doa berbuka..amin..

2 comments:

Cik Anis said...

mne komen i?kne delete eh?huhu

mar yanie said...

kak anis ade comment ke kat sini..xpenah ade..baru je tukar setting dpt comment..