Skip to main content

mencomotkan diri !!


Hai!!
I'm coming back, punya la bizi seminggu ni. Tiba-tiba dikejutkan dengan sekolah ganti sempena deepavali..woot woot sangat seronok sebab kurang separuh dari pelajar yang datang, tak payah susah-susah nak mengajar, maen pop quiz jer yang memang pop pop pop meletup

okay, dah lari topik!

Minggu lepas ada seorang pakcik ni datang bwat jualan langsung, die dah buka booth memang betol-betol terletak indah kat depan bilik guru.

Pandai yer pakcik!

Tiap-tiap kali cekgu nak pergi masuk kelas mengajar, mesti ada yang akan menyinggah dan menjenguk. sebenarnya itu saya lah..hee

Apa yang ada kat situ?  Tiba-tiba tertarek kat satu produk ni
kotaknya boleh tahan besar sama dengan sabun mandi 
warna kuning oren
nama yang tertulis kat situ "ORGANIC SALT SOAP"
okay, ini gambarnya

memang nampak macam sabun mandi kan? pernah tengok tak?















tapi sebenarnya ni sabun pencuci muka
kat label tu ada beberapa ayat yang sangat wowww
betul ke ni?? (excited tiba-tiba)

ORGANIC SALT SOAP are puported to rejuvenate the human skin by supplying vital trace elements directly to the surface. Salt and water contact freshen the skin and open pores while tightening the outer layer of the skin,which may help to hide signs of aging. Opening pores of the skin increases blood circulation and oxygen supply to the epidermis ( outer layer skin )

ORGANIC SALT SOAP is UNREFINED and NO BIOLOGICAL SOLIDS unlike other salt which is most natural soap believed to be greatly prevent problem such as :
 
  • pimples, oily, blackheads
  • sensitive, itchy
  • freckles, pigmentation
  • skin disease

saya pun terpikir la sekejap
adakah sama dengan "papaya soap" yang biasa kawan-kawan guna
mesti kena potong-potong kan takut cair pulak
saya tanya la pakcik tu, guna sikit-sikit ek pakcik?
maknanya kena potong kecil la?
pakcik tu cakap guna je satu ketul terus sebab sabun ni memang keras, tak boleh dipotong dengan pisau ke ape ke, kalau nak potong jugak kena guna parang
what?? 
parang ek pakcik
(tersengih je dalam hati)
Memang menakjubkan, agak mengejutkan la, guna parang pun parang la

At last, saya tetap beli. Kesian tengok pakcik dah bagi penerangan panjang lebar. Lagipun harga cuma rm5 jer. Apa? Yer memang rm5 jer kawan-kawan. Agak memalukan diri jugak la kalau tak beli.

First day guna aduss memang pedih sebab ia nya garam. Bila dah hari kedua pakai, siapa cakap tak pedih, gila pedih kot dan hari-hari yang seterusnya. Sekarang ni masih terpikir adakah saya mahu terus memakainya atau campakkan saja..hehe

Comments

Popular posts from this blog

TRENGKAS

Apa itu TRENGKAS?

Sape-sape yang rajin sangat mohon kerja kerajaan, mesti selalu jumpa perkataan "trengkas" kat borang permohonan. Namanye selalu jumpa tapi tahu tak apa benda tu? Aku pun baru terpanggil untuk menjalankan siasatan dengan lebih lanjut. Selama ni ignore je part trengkas ni. Owh, then no wonder la aku tak pernah dapat offer interview dari company kerajaan yang mana aku apply. Mungkin sebab tak isi bahagian trengkas ni kot.

Mari la kita sama-sama belajar yer. TRENGKAS berasal dari dua perkataan iaitu Tulisan Ringkas. Nak tahu macam mana rupa bentuk trengkas, come closer. Sila zoom betol-betol okay!


Sekali pandang macam tulisan jawi tapi dua tiga kali pandang macam cacing pulak. Sebenarnya kita jarang guna trengkas ni. Selalunya kita guna short form. Contoh; Yang-yg, cantik-cntk. Biasanya time ber-sms la kita guna sebab nak jimat kredit kan. Contoh lain;
AKA = also known as OTW = on the way ASAP = as soon as possible  

Sape yang selalu guna trengkas? Aku dah try …

Starter pack Bio-essence Bird's Nest

Oh oh oh.. I check kat stat rupa-rupanya ramai yang terjah belog ni sebab nak baca reviews alat-alat kecantikan yang i dah banyak review kat sini especially Bio-essence Bird's Nest. Sebelum ni saya pernah buat review kat sini. And my review untuk produk ni sangat bad. Takut nye kalau saya dah mempengaruhi semua orang jangan guna produk bio-essence ni. Padahal teknik pemakaian saya dah salah, tu yang effect teruk.


In response to that and plus plus saya tak nak membazir sebab pencuci muka dia banyak lagi tak guna, nak tunggu expired jer, so saya pergi kat watson cari beauty consultant tanya cara-cara nak apply produk bio-essence ni macam mana.


Okay, here we go! Kalau korang determine sangat nak guna produk bird's nest ni, kena beli satu set. Satu set lengkap ada;
Nuti-Collagen & Whitening CleanserNutri-Collagen & Whitening AdvancerNutri-Collagen & Whitening EssenceNutri-Collagen & Whitening Cream
At first, prejudice jugak nak beli sebab kat situ semua mention whi…

Review; Bio-essence Bird's Nest Nutri Collagen & Virgin Coconut Oil

Bagus sangat ke produk yang ada bird's nest ni? Bila tengok Fazura kat TV jadi duta produk Nutox yang ada bird's nest content, terus nak try. Tapi saya try produk bio essence, harga nya mak ai, mahal la RM 24.80. Kalau guna safi balqis baru RM 10 je. Biasalah orang cakap lagi mahal lagi bagus bukan?

Bio Essence Bird's Nest Nutri Collagen
Nama kemain hebat lagi tu. Ada sarang burung la, ada collagen la. Mesti double triple dia punya action kan. Tak sabar nak tengok hasil nya.

Lepas dua minggu try pakai pencuci muka Bio essence tu, rasa nak menangis woo. Jerawat naik berlambak-lambak especially kat dahi. So scary! Penuh dahi bagai tak cukup ruang. Owh, inikah penangan sarang burung? Terus terbayang, macam mana nak bagus sarang burung ni, burung duk berak  kat dalam tu, orang pergi buat research kata bagus. Ptuiiiii..hahaha

Sebenarnya nak tunggu sebulan pakai sebab nak tengok hasil produk  ni kan. Manalah tahu dia nak elokkan muka, tu yang timbul berlambak-lambak jerawat as a pe…