Tuesday, August 31, 2010

evergreen vs malar hijau...siapa hebat?

yeyeye
raya dah makin dekat!!

rasa cam baru jer semalam start puasa tup tup dah nak meninggalkan kita..cewahh..tiba-tiba hati jadi gundah gulana bila dapat tahu baju raya belum siap lagi! kasut baru takde lagi! handphone baru takde lagi! boyfriend baru pun takde lagi! ape lagi yang takde?

sekang ni kalau siapa-siapa yang slalu pegi shoping yang nak beli baju raya, nak cari boyfren raya mesti perasan kan dah makin rancak lagu-lagu raya berkumandang riang. even kedai runcit pun dah tukar lagu raya. dah kurang dah dengar lagu kebahagiaan dalam perpisahan. memang betol! ada satu kedai runcit kat bukit changgang ni suka sangat pasang lagu shahir.

satu lagi perasan tak dah macam-macam pesen dah bunyi lagu-lagu raya era sekang ni. kadang-kadang tak dengar macam lagu raya pun. tak berapa nak masyuuukkk ngan jiwa saya. tapi takpe la maybe saya ni orang lama kot. tak sesuai dengar lagu berjiwa muda..ahaks..

tapi bila dengar je lagu adik anuar zain dn adik elina terus je kepala rasa nak hantuk-hantuk (sebagai tanda terlalu menjiwai lagu). kaki pun rasa nak goyang-goyang. memang kena ngan jiwa. memang orang lama betol la! haha

lagu sekang ni yang agak hit sikit ada la lima enam tujuh keping lagu datok siti. lagu-lagu yang diberi nafas baru (sebab lagu lama dah bernafas busuk haha) pun tak sehebat lagu asal. betol tak? siapa setuju?? yeah!

antara lagu-lagu raya yang sampai sekang saya asyik dan nak sangat dengar;
  • m nasir-suatu hari di hari raya
  • ramlah ram-selamat hari raya
  • azlina-dendang perantau
  • dj dave-menjelang hari raya
  • aman shah-kepulangan yang dinanti
  • mamat-ku pohon restu ayah bonda
  • aishah-pulanglah
fuhhh. memang banyak la. pendek kata lagu-lagu evergreen ni memang syookk sangat. saya tahu agu-lagu evergreen masih lagi mendapat tempat di hati kita semua. 


ok la, memandangkan saya tengah dalam mood mendownload lagu-lagu raya, nak survey la sikit.
lagu raya yang mana yang korang suka dengar?

"berlalu la sudah ramadhan
sebulan berpuasa
tiba syawal kita rayakan
dengan rasa gembira
lalalalalalala........"

28 comments:

Tina Farhana said...

suka gler lagu m nasir tu. huhu bestt!
kt msia dh psg2 lagu raya eh. sedihnyeee

Cik Anis said...

lagu kepulangan yang dinanti dgn lagu aishah pulanglah tu..memang suka sgt..huhu

Hanis Azla said...

lagu2 raya tok ti pun best. tp x ingat plk tajuknyer..

mar yanie said...

tina; tepat hari ke 15 puasa dah pasang lagu raya..haha
cik anis: nak tngu kepulangan sape? abg shafiq ke? hek3
hanis azla: anugerah aidilfitri, air mata syawal..banyak gak lagu tok ti yang besh..

najmi_paddy said...

marya...
awk suke lagu dendang perantau by Pramlee...
balaj jauh2 nie memang syahdu r ble dengar lagu nie...hehhehe

mar yanie said...

najmi: lagu2 lame mmg 'feel' die lain sikit..ade jiwa..

siti nazihah said...

yesss...lagu raya yg lamo2 mmg trbaik..lagu hok baru2 nih, cm pelik2 je..cthnya, bunga api di hati.hahahaha..sgt lawok..

Anis izyan Abd Rahman said...

hiijih~sy nak jawab test pon dah tak mngat daaaa

Cik Anis said...

yani:ooooo hoooiii....nama itu xleh sbut sini..haha..

mar yanie said...

siti: sapo nyanyi lagu tu? hahaha..nama lawak dh wei.
izyan: memang biase la tu..tak patot wat test time ni..hehe
kak anis: sorie tp xley delete hahaha

amira zakiah said...

tak sabar nak balik raya

mar yanie said...

amira: yeye..mmg tak sabar!!! 3 4 hari lagi..yippi..

zaujahafis said...

mud raya sis agak suam2 kuku la..hehe

mar yanie said...

sis: betol gak..makin tua makin kurang terasa..

Uruchimaru @ kf said...

iye lagu raye yg dlu jga yg sdp didgr!

Cik Anis said...

yani..eleh2...dhla eja pun salah..hehe..

mar yanie said...

uruchimaru: sgt betol!!!
cik anis: hak3..padahal suke..

HaNTwO said...

wawawa jangan pasang lagu raye...
pokcik xbalik kampung tahun ni ish ish ish sob sob sob...

mar yanie said...

hantwo: nape pakcik tak balik oi?? tak dapat cuti or mmg sengaja tak nak balik? hehe

sweet-ladybird said...

ingtkan ade lagu ry dalam ni :P
apepun lagu adammaya tu best..
tajuk ape nth :D

mar yanie said...

lafybird: tunggu..nk letak gak lagu raya..tngu survey kt sebelah ni..nk letak lagu raya plg sedeh..hee..tu tajuk yang terindah-ost adamaya

Myzul said...

bestnya lagu raya..rasa smgt nk raya.apa pun ibadah puasa di 10 akhir ramadhan ni ttp ditingkatkan.

HaNTwO said...

pokcik xcuti pun..huhu

mar yanie said...

yer..baek2..selamat beribadah dan selamat berpuasa..

zety said...

saya paling suke lagu aishah pulanglah..sedih gile bile dengar.padahal bukan orang perantau pun..duduk dengan family je hihik:)

mar yanie said...

lagu aishah memang terbaek..masuk ngan sayu nye, sdey nye..5 thumbs up!

-haLi3isa a.k.a L3ha, MY- said...

sy suka lagu khairil johari : sepasang kurung biru. hehehe. huhu. kali nie tak nak dgr lagu dendang perantau dan pulanglah sedih sngt. sebab tak balik~ hehehhe.

mar yanie said...

ha'ah..lagu tu pun sedey gak..loorrhh,nape x balik..