Skip to main content

Hutang perlu di bayar.



Rasulullah S.A.W pernah bersabda, diriwayatkan oleh Imam Ibnu Majah yang membawa maksud;

Sesiapa mati sedangkan dia masih menanggung hutang satu dinar atau satu dirham, maka akan di ambil ganti dari kebaikannya, kerana di sana tidak ada dinar dan tidak ada pula dirham


And for now, saya tengah gigih membayar balik hutang PTPTN. Tak tahu sempat bayar habis ke tak tapi sekurang-kurangnya kita tahu kita ada hutang dan ada inisiatif untuk bayar hutang tu. 


Kalau kita tak bayar hutang PTPTN, memang la kita rasa macam takde effect sekarang ni. Bila anak-anak kita nanti dah besar, dapat masuk unibersiti, nak pinjam PTPTN pun tak boleh. Time tu baru kita sedar tapi semua dah terlambat. Kan? Tak pun, kalau nak pergi melancong ker, imigresen kena blacklist ke. Kan?


So, those yang skang bercita-cita nak bayar pinjaman PTPTN, tak payah tunggu surat bayar balik. Boleh terus bayar. Macam mana nak bayar??


Paling senang, pergi bayar kat kaunter pejabat pos atau pun BSN. Kalau buat pembayaran melalui pejabat pos kena cas RM2. Kalau BSN, maybe RM1 jer. Paling minimum bayar RM50 sebulan. So, kita bayar ikut kemampuan la. Tak perlu nak bebankan diri, nak cepat habis bayar RM 500 sebulan. Nak makan apa nanti? Jawabnya makan pasir la.


Walaupun RM 50 tu sikit je tapi at least nama kita tak listed dalam senarai peminjam tegar yang tak mahu bayar balik. Kan?  Siapa yang nk info lagi boleh click sini.


 

Comments

Aida Azryn said…
nasib baik aida tak ambik ptptn. :D
noraslinda said…
Salam yani, pe kabo..lme x dgr cite.keje ktne skrg

Popular posts from this blog

TRENGKAS

Apa itu TRENGKAS?

Sape-sape yang rajin sangat mohon kerja kerajaan, mesti selalu jumpa perkataan "trengkas" kat borang permohonan. Namanye selalu jumpa tapi tahu tak apa benda tu? Aku pun baru terpanggil untuk menjalankan siasatan dengan lebih lanjut. Selama ni ignore je part trengkas ni. Owh, then no wonder la aku tak pernah dapat offer interview dari company kerajaan yang mana aku apply. Mungkin sebab tak isi bahagian trengkas ni kot.

Mari la kita sama-sama belajar yer. TRENGKAS berasal dari dua perkataan iaitu Tulisan Ringkas. Nak tahu macam mana rupa bentuk trengkas, come closer. Sila zoom betol-betol okay!


Sekali pandang macam tulisan jawi tapi dua tiga kali pandang macam cacing pulak. Sebenarnya kita jarang guna trengkas ni. Selalunya kita guna short form. Contoh; Yang-yg, cantik-cntk. Biasanya time ber-sms la kita guna sebab nak jimat kredit kan. Contoh lain;
AKA = also known as OTW = on the way ASAP = as soon as possible  

Sape yang selalu guna trengkas? Aku dah try …

Starter pack Bio-essence Bird's Nest

Oh oh oh.. I check kat stat rupa-rupanya ramai yang terjah belog ni sebab nak baca reviews alat-alat kecantikan yang i dah banyak review kat sini especially Bio-essence Bird's Nest. Sebelum ni saya pernah buat review kat sini. And my review untuk produk ni sangat bad. Takut nye kalau saya dah mempengaruhi semua orang jangan guna produk bio-essence ni. Padahal teknik pemakaian saya dah salah, tu yang effect teruk.


In response to that and plus plus saya tak nak membazir sebab pencuci muka dia banyak lagi tak guna, nak tunggu expired jer, so saya pergi kat watson cari beauty consultant tanya cara-cara nak apply produk bio-essence ni macam mana.


Okay, here we go! Kalau korang determine sangat nak guna produk bird's nest ni, kena beli satu set. Satu set lengkap ada;
Nuti-Collagen & Whitening CleanserNutri-Collagen & Whitening AdvancerNutri-Collagen & Whitening EssenceNutri-Collagen & Whitening Cream
At first, prejudice jugak nak beli sebab kat situ semua mention whi…

Review; Bio-essence Bird's Nest Nutri Collagen & Virgin Coconut Oil

Bagus sangat ke produk yang ada bird's nest ni? Bila tengok Fazura kat TV jadi duta produk Nutox yang ada bird's nest content, terus nak try. Tapi saya try produk bio essence, harga nya mak ai, mahal la RM 24.80. Kalau guna safi balqis baru RM 10 je. Biasalah orang cakap lagi mahal lagi bagus bukan?

Bio Essence Bird's Nest Nutri Collagen
Nama kemain hebat lagi tu. Ada sarang burung la, ada collagen la. Mesti double triple dia punya action kan. Tak sabar nak tengok hasil nya.

Lepas dua minggu try pakai pencuci muka Bio essence tu, rasa nak menangis woo. Jerawat naik berlambak-lambak especially kat dahi. So scary! Penuh dahi bagai tak cukup ruang. Owh, inikah penangan sarang burung? Terus terbayang, macam mana nak bagus sarang burung ni, burung duk berak  kat dalam tu, orang pergi buat research kata bagus. Ptuiiiii..hahaha

Sebenarnya nak tunggu sebulan pakai sebab nak tengok hasil produk  ni kan. Manalah tahu dia nak elokkan muka, tu yang timbul berlambak-lambak jerawat as a pe…