Saturday, July 2, 2011

How I spend myself with a very ciput money?



  • Berpuasa. TAPI dengan niat nak practice menjelang Ramadhan tak lama lagi. Jangan niat sebab takde duit hehehe. Kurus pahala puasa..=P
  • Makan sehari sekali. Timing kena betol. Jangan pulak makan pukul 10 a.m pastu nak bertahan sampai pagi esok. Itu kerja gila!!
  • Time makan, pilih menu yang paling murah tapi mengenyangkan. Jangan pilih mee, bihun dan seumpamanya. Tak kenyang beb, Pastu order la air masak je or bawak air siap-siap..=P
  • Kalau berdepan situasi housemate tu jenis yang banyak duit dan kuat makan, kalau ajak kita keluar makan terus je berpura-pura "Saya dah kenyang yang amat ni" or "Takpelah, tak larat nak keluar malam ni, penat sangat buat kerja tadi". Tapi jangan amal selalu, nanti kantoi..=D
  • Biasalah, time takde duit ni la banyak stok-stok makanan, sabun la, bla bla bla habis. Harus ingat, rancang perbelanjaan. Utamakan priority kita dulu. 
  • Gunakan se-optimum yang mungkin facebook, email, ym untuk berhubung. Kurangkan bergayut. Mesej je, tu pun pilih no yang sama line -maxis-maxis- heheh
  •  
     Chaiyok!! Okay, bye~
     

    3 comments:

    Dayana Nasir said...

    puasa yang terbaik. dapat kuruskan badan, kurangkan berat, jimat duit, and yang penting dapat pahala. tapi kena betul lah caranya kan. bukan pahala makan minum je. haha

    Hafiza Omar said...

    puasa memang jalan yg terbaik+leh dapat pahala+bagi perut rehat+praktis tuk ramadan nanti..hehe

    mar yanie said...

    dayana & fiza..kan??puasa tu mcm 1 terapi jugak la..tuk jaga kesihatan..kasi perut n usus2 berehat jap..asyik duk proses makanan jer, penat kot..=P