Skip to main content

Don't be nice.

First time sampai sini, duk jauh dari family, tinggal pulak dengan strangers - pesanan pertama yang masuk inbox ; Jaga diri elok-elok, barang-barang semua jaga, duit-duit jangan simpan merata. Okay, yang tu sangat penting.


Walaupun kita rasa yang housemate kita ni baik orang nya tapi siapa yang tahu kan. Pernah banyak kali jumpa orang muka baik suci jer tapi harammmm.  10 tahun kenal pun belum tentu dapat jamin yang orang tu betol-betol baik. Manusia bila terdesak sangat dah tak kira persahabatan dah. Masing-masing pentingkan diri sendiri.


Semalam dapat call dari kawan, ada problem katanya. Kesian sangat. Saya kenal dia, jenis yang tak sampai hati nak tengok orang susah. Niat nak tolong tapi last-last diri sendiri yang terbeban. Orang kalau nak amik kesempatan, apa-apa alasan pun akan keluar dari mulut. That sranger (kawan sekerja dia) tu cakap kena halau dari rumah sewa sebab........tak baik nak cerita, ada la tu sebab nyer. Pastu cerita kena halau sampai ke telinga mak bapak, meletus perang dunia ke-30 gamaknya. Then, kena marah ngan family. Kawan saya tu pun ajak la menumpang kat rumah untuk 2 3 hari jer sementara cari rumah sewa baru.


Total sampai hari ni dah masuk 2 minggu dia menumpang. Kalau menumpang cara baik takpe la jugakk. Sewa tak yah bayar dah, buat kepala tak nak pegi kerja pulak sampaikan kawan saya tu kena marah dengan bos sebab bos tahu budak tu duduk serumah dengan dia. Sadis kan macam tu. Tak pergi kerja, kuar dengan boypren, tapi bila tanya dah makan nasik? Tak makan lagi. Then, kawan saya yang baik hati ni bagi duit suh beli nasik. Saya yang dengar ni macam nak marah-marah jer ngan kawan. Kenapa senang sangat bagi muka kat orang. Ini  KL, macam-macam jenis orang wujud. Semua tu plastik, hipokrit. Tapi saya paham sebab saya pun jenis orang yang tak sampai hati jugak.


To Aza, saya harap awak dapat keraskan hati jangan bagi muka lagi kat budak ni. Terang-terang dia 'mencuri' duit awak, menyusahkan hidup. Kita nak bantu orang boleh, tapi jangan sampai kita sendiri yang terbeban. Saya tumpang menangis dalam hati. Selagi saya dapat bantu, saya akan bantu awak. Kita sama-sama susah payah nak dapat kerja ni, sama-sama takde duit masa awal-awal sampai sini. Jangan biarkan orang ambil kesempatan ke atas kita.

Comments

zarabitbit said…
Aza and Yani, be strong!!!im with u..:)
mar yanie said…
tq zara..sdey sgt bila org nk amik kesempatan mcm ni..sampai bila nak kaya kalo hidup camni..hehehehe
atiq atikah said…
ntah yani..sampai bila bru bley kawen.hehe..

ckp kat aza...jgn baik sgt..buat baik pun kena pada2..
mar yanie said…
taw xper!! kesian aza..T T

Popular posts from this blog

TRENGKAS

Apa itu TRENGKAS?

Sape-sape yang rajin sangat mohon kerja kerajaan, mesti selalu jumpa perkataan "trengkas" kat borang permohonan. Namanye selalu jumpa tapi tahu tak apa benda tu? Aku pun baru terpanggil untuk menjalankan siasatan dengan lebih lanjut. Selama ni ignore je part trengkas ni. Owh, then no wonder la aku tak pernah dapat offer interview dari company kerajaan yang mana aku apply. Mungkin sebab tak isi bahagian trengkas ni kot.

Mari la kita sama-sama belajar yer. TRENGKAS berasal dari dua perkataan iaitu Tulisan Ringkas. Nak tahu macam mana rupa bentuk trengkas, come closer. Sila zoom betol-betol okay!


Sekali pandang macam tulisan jawi tapi dua tiga kali pandang macam cacing pulak. Sebenarnya kita jarang guna trengkas ni. Selalunya kita guna short form. Contoh; Yang-yg, cantik-cntk. Biasanya time ber-sms la kita guna sebab nak jimat kredit kan. Contoh lain;
AKA = also known as OTW = on the way ASAP = as soon as possible  

Sape yang selalu guna trengkas? Aku dah try …

Starter pack Bio-essence Bird's Nest

Oh oh oh.. I check kat stat rupa-rupanya ramai yang terjah belog ni sebab nak baca reviews alat-alat kecantikan yang i dah banyak review kat sini especially Bio-essence Bird's Nest. Sebelum ni saya pernah buat review kat sini. And my review untuk produk ni sangat bad. Takut nye kalau saya dah mempengaruhi semua orang jangan guna produk bio-essence ni. Padahal teknik pemakaian saya dah salah, tu yang effect teruk.


In response to that and plus plus saya tak nak membazir sebab pencuci muka dia banyak lagi tak guna, nak tunggu expired jer, so saya pergi kat watson cari beauty consultant tanya cara-cara nak apply produk bio-essence ni macam mana.


Okay, here we go! Kalau korang determine sangat nak guna produk bird's nest ni, kena beli satu set. Satu set lengkap ada;
Nuti-Collagen & Whitening CleanserNutri-Collagen & Whitening AdvancerNutri-Collagen & Whitening EssenceNutri-Collagen & Whitening Cream
At first, prejudice jugak nak beli sebab kat situ semua mention whi…

Produk Skin Care Terbaik dari CNI

Holla....


Actually, dah lama teringin nak update belog tapi skang busy sikit. Busy dengan majlis kawen orang. Majlis kawen sendiri? eheh relax, lambat lagi. So, bersesuaian sangat la entry kali ni pasal beauty, again. Yup, again! Kenapa again? Sebab dalam belog ni dah banyak produk kecantikan yang dah di review. 


Kepada sesiapa yang bakal berkahwin atau bertunang ke apa tapi risau muka tak cantik, jerawat banyak, parut, muka tak glowing.....harap-harap produk ini akan jadi solution yang terakhir untuk korang semua. Yer, yang terakhir! After this, takde lagi produk lain. Insyaallah.




Produk CNI Skin Care
CNI Basic Skin Care A - RM 204.00 Skin Wash 1ASkin Soothe 2Skin Moist 3A
Yang ni special untuk muka-muka yang kurang naik jerawat tapi masih lagi ada jerawat manja-manja gitewww
Skin Wash A Sabun tanpa buih, menanggalkan solekan, membersih secara mendalamSkin Soothe 2 Kekalkan kelembapan dalaman, mengimbangi pH kulit. Macam toner.Skin Moist 3A Meningkatkan keanjalan kulit. Kalau pakai yang ini ku…