Skip to main content

Posts

Showing posts from June, 2011

Review; Bio-essence Bird's Nest Nutri Collagen & Virgin Coconut Oil

Bagus sangat ke produk yang ada bird's nest ni? Bila tengok Fazura kat TV jadi duta produk Nutox yang ada bird's nest content, terus nak try. Tapi saya try produk bio essence, harga nya mak ai, mahal la RM 24.80. Kalau guna safi balqis baru RM 10 je. Biasalah orang cakap lagi mahal lagi bagus bukan?

Bio Essence Bird's Nest Nutri Collagen
Nama kemain hebat lagi tu. Ada sarang burung la, ada collagen la. Mesti double triple dia punya action kan. Tak sabar nak tengok hasil nya.

Lepas dua minggu try pakai pencuci muka Bio essence tu, rasa nak menangis woo. Jerawat naik berlambak-lambak especially kat dahi. So scary! Penuh dahi bagai tak cukup ruang. Owh, inikah penangan sarang burung? Terus terbayang, macam mana nak bagus sarang burung ni, burung duk berak  kat dalam tu, orang pergi buat research kata bagus. Ptuiiiii..hahaha

Sebenarnya nak tunggu sebulan pakai sebab nak tengok hasil produk  ni kan. Manalah tahu dia nak elokkan muka, tu yang timbul berlambak-lambak jerawat as a pe…

Aku tak suci lagi

Sudah sebulan aku menjejakkan kaki kat sini. Hari-hari aku berjalan melalui lorong-lorong gelap lagi suram bertemankan bau-bau yang kurang menyenangkan. Setiap kali aku berjalan keseorangan, kaki menghayun laju bagai tak berpijak di bumi.

Aku terpaksa telan kebusukan, kejijikan, dan bermacam lagi. Aku sudah tidak suci lagi. Tidak sesuci 'Kasih yang suci' antara Seth tan dan Nora Elena. Tiba-tiba aje. 


Tinggal kurang dari 24 jam lagi, aku dapat merasakan hayat aku di dunia ini semakin singkat. Aku dapat menjangkakan di manakah kedudukan aku selepas ini. Mungkin di dalam tong sampah. Kejam! Sesudah 5 tahun aku berjasa, namun aku bakal di buang begitu saja. Adil kah begini?

 Aku sedar kudrat aku semakin lemah. perisai-perisai ku juga makin hilang. Tiap kali berjalan, ada saja perisai yang gugur. Ahhh, lemahnya aku. Aku mahu hidup lama lagi!

Aku tahu kenapa tuan sangat bencikan aku. Sebab aku ni jijik. Sape suruh memandai pijak tahik kencing hanjing dan b*abi? Jijik sangat! Tapi aku l…

Selamat berumur 23 tahun.

Holla!!



Makin tahun makin besar nombornye. Tapi umur hanyalah sekadar nombor. Yang penting hati sentiasa muda kikikikiki. Alhamdulillah, masih lagi diberikan kesempatan dan peluang untuk terus celik di muka bumi ini.

Perubahan? Takde!! Kan dah cakap, nombor je berubah. Yang lain tak berubah pun. Cuma mungkin lepas ni kena lebih matured lebih-lebih lagi dalam membuat keputusan. Yer, saya memang selalu gagal dalam bab ni. Selalu buat keputusan membabi buta.

Okay, stop for now. Mahu menikmati hari bahagia ni dengan tidur secukupnya. Thank you bos bagi cuti hari ni...=P


*duit takde, diam je la kat umah ni..T T




Mencari berkat

Hari ini TERpaksa bangun awal sebab dua tiga hari sebelum ni dapat notis yang air akan terputus di sekitar Klang Valley start pukul 8 a.m tadi. So bangun awal mandi semua tunggu nak pergi kerja pukul 1 p.m. Sambil tu update belog jap..:)


Benda yang sangat penting untuk terus bertahan dalam sesuatu pekerjaan adalah keserasian, keselesaan dan bla bla bla....

Alhamdulillah, dah masuk minggu ke 3 saya kerja kat sini. Dikelilingi oleh orang-orang Cina really made u so special and unique. Kenapa? Sebab bila ada customer Melayu datang, mesti cari kita hehehe. Terharu beb.

Bab solat ni main redah jer orang bagi ke tak. Sebab pada saya, selagi kita menunaikan kewajipan kita sebagai seorang mmuslim, Allah pasti berkati. Kita tak curi tulang pun cuma curi 15 minit je untuk berkejar ke surau dan solat. 

Apa guna kalau kerja bagai nak rak, disayangi bos, gaji pun besar tapi tak dapat berkat semua kan. Solat entah ke mana. Duit yang dapat pun tak berkat. Kan?

Okay, sekian tazkirah pada hari ini. :)


Al-Fatihah.

Semalam genap hari yang ke-100 arwah abah pergi. Tambah sedih bila mak buat majlis tahlil sorang-sorang kat kampung panggil sedara mara terdekat. Anak-anak pulak duk jauh. Mesti sangat penat kan. Lagi risau sebab mak pun selalu tak sihat. Tak segagah masa arwah abah ada dulu. Kalau tak, mak la orang besi. Masak, jaga abah sampai tak tidur malam berjaga. 

P/S: Berharap dapat balas jasa mak sebelum die menutup mata..T T



Hatimu Milikku

Hatimu Milikku
Nera AF9







Lagu dari Nera pun besh jugak. Baru dapat dengar suara Nera yang real.


Pernahkah engkau hargai
Cintaku yang sejati
Pernahkah engkau mengerti
Akan diriku iniBetapa hebatnya cintamu
Memberiku sejuta pilu
Betapa agungnya asmaramu
Membuatku terpaku[*]
Di sisimu aku terdiam seribu bahasa
Di hatiku bergetar sejuta rasa
Namun sukar untuk aku meluahkan
Ku cinta padamu[**]
Nafasku terhenti bila melihat dirimu
Terasa batas degupan jantungku
Mungkinkah hatimu milikku jua
Ku sayang padamuKan kuabadikan dikau
Suatu kenangan yang manis
Yang tak mungkin aku lupa
Untuk selamanyaKan kucoretkan kenanganmu
Dalam sanubariku ini
Dapat jadi yang terindah
Di dalam hidupku iniUlang [*][**]Bagai bahtera yang dilanda badai
Gelora cintamu
Mengoncang jiwaku
Berombak mencari
Daratan yang damai
Ohhh cintakuUlang [*][**]Aku coretkan kenanganmu
Dalam sanubariku ini
Agar jadi yang terindah
Dalam hidupku ini

Layannnn~

Hazama AF9 - Cinta Teragung [Konsert Akhir AF9]

Layan jugak lagu ni..:)

The Accidental Billionaires.

The Accidental Billionaires: The Founding of Facebook, A tale of Sex, Money, Genius, and Betrayal.





It's already 2 weeks! Macam tak percaya yang saya akan bertahan kerja kat sini. Berteman kan anjing-anjing di sepanjang jalan balik ke hostel. Masa awal-awal sampai sini, hari-hari duk berkira-kira lamanya nak tunggu 2 minggu, konon nak hantar notis berhenti kerja 14 hari. Total up semua akan jadi sebulan je la saya kerja kehkehkeh.

Semua perkara yang terjadi pasti ada hikmahnya kan. Berkat kekuatan dan ketahanan mental, saya berjaya mencekalkan hati untuk terus kerja kat sini. After 2 weeks working here, baru saya jumpa keseronokan kerja ni. Saya boleh berbangga dapat baca buku-buku yang harga RM300++ which is saya takkan mampu beli dengan duit sendiri. Kalau mampu sekalipun, tak mungkin saya nak beli kih3.

Lagi saya bangga bila dapat baca buku-buku 'new arrival' yang memang panas baru keluar dari 'oven'. Kau mampu? eheh3. Dan terasa sangat up-to-date dengan isu-isu sem…

Wajah kesayangan hamba.

Holla!!
I'm back! Baru je beberapa hari pergi training kat Ikano Power Centre tak bawak laptop urrgghhh rasa nak gila tak dapat online. Sebab bila balik hostel, saya takde kawan. Balik jer terus mandi dan tido. Borink. Housemate pulak jenis berpuak-puak macam tak terima je kehadiran para trainee kat situ. Amboi mentang-mentang la kat sana tempat standard orang-orang kaya kan. Sombong kemain lagi. T T

Terasa lama gile tak mengadap laptop, sambil isi masa lapang yang terluang ni eheh godek-godek file dalam ni. Jumpa pic lama-lama tetiba rindu beberapa wajah sobs.



Okay, kalau ikut kan saya sebenarnya tak pernah menganggur. Tak pernah! Sebab walaupun takde kerja profesional yang ada gaji bagai, saya still kerja tapi jadi bibik je la. Not bibik yang biasa-biasa je. Ini SUPER BIBIK okay. Cuma yang rasa terkilan, kerja-kerja camni kita takleh nak update dalam resume part working experience sobs. Kalau boleh update, memang dah lama letak kat resume, at least dapat apply jadi cikgu tadika…

Maharajalawak Minggu 11 - Kumpulan Jozan Part5

Sumpah lawak!!

Simple word to learn.

Holla!!
Today is my 5th day working at new place, for sure new environment. Before this, I made so many complaints about being surrounded with Chinese people.

But today I wanna takes time to realize how lucky I am to be here with those kind of people instead of talking about dog and pig *kasar sungguh bahasa*. First, I got a chance to learn Chinese language. Oh yeah, within 5 days i'm proud of myself to be able to know and use a few simple words.



Zhou an - Good morning *I used to learn this masa study dulu-dulu tapi sangat jarang practice lupa lupa lupa. Tapi sekarang tiap-tiap pagi, we greet each other. Zhou an~
Ni hao ma - How are you?
Wo ele - I'm hungry I think this is one of the most important word that I have to know hahaha
Xiexie - Thank you
Wei shen me - Why?
Du bui qi - Sorry *sounds like deh boo chee
wo me you - I dont have
Zai jian - Good bye

Okay, that's all for now. Next time, saya akan belajar banyak lagi...geeee

ZAI JIAN!





Bila tekanan melanda...

Semua dah tahu Malaysia dah capai kemerdekaan dah setengah abad lebih. Semua tahu Islam agama rasmi Malaysia. Semua tahu Bahasa Melayu adalah bahasa rasmi. Tapi sekarang ni macam Bahasa Inggeris pulak jadi bahasa rasmi tapi saya tak kesah sebab ni salah satu benda yang baik, boleh memajukan diri dan tak mudah ditipu oleh foreigner ke ape kan. Lagipun kebanyakan orang paham. Tapi saya sangat kesah kalau Bahasa Cina or Tamil jadi 'our daily language'. Kesian kan? 


Can you imagine that you're the only one Melayu yang keje kat situ. Toleh kanan cina, toleh kiri cina. Satu haram tak paham ape yang di borak kan. Entah-entah mengumpat kita tak tahu kan. Kita ni pulak pergi senyum jer. Okay, this is not a discrimination! Saya tak mengamalkan diskriminasi okay, ni cuma luahan pendapat jer. Jangan ada yang salah paham.


Memang saya baru je keje 4 hari tapi dah mula berkira-kira nak resign. Boleh macam tu? Ini bukan sebab kerja. Saya percaya yang kerja mana-mana pun tak sah takde tek…

June; Time to shine.

Holla!!

Sekejap je kan pejam celik pejam celik dah masuk bulan June. Dah setengah tahun dah tapi takde achievement yang membanggakan pun setakat ni. Takde kemajuan dalam diri.

Starting from now, I have to change myself to be better and more matured. Sounds like azam tahun baru pulak kehkehkeh. It's true okay! May June will be bless.

Hari ini 1st June. Alhamdulillah, it started so well. Pagi-pagi lagi dah naik flight dari Airport Pengkalan Chepa to Airport Subang. Okay, naik Firefly jer...:D..It doesn't matter as long as the ticket is FREE..hehe

Sampai jer airport Subang, orang yang bertanggungjawab menjaga kami dah siap menunggu. Oh thanx so much, mudahnya perjalanan kami. Oh lupa, pagi tadi ada 7 orang semua nya yang akan kerja kat company tu. Orang cakap ini semua rezeki kan bila kami dapat makan mcD free. Besh sangat tapi still berjaga-jaga takut-takut semua ni umpan jer. Entah-entah orang nak culik ke ape ke. Ada ke orang nak culik?? keh3..


Exited kot

Then, terus di hanta…