Skip to main content

Contoh soalan-soalan temuduga



Holla!!


For those yang tak tahu apa itu temuduga, it's an interview okay. Temuduga kedengaran terlalu old skul bukan? Okay, come. Sila masuk jangan malu jangan segan. Saya nak share dengan semua orang especially sape2 yang ade interview dalam masa terdekat ni. Bukan senang saya nak share tips yang berguna. Sebelum ni asyik tips entah hape-hape je kan.


  1. Apakah yang anda ingini 5 tahun daripada sekarang?
  2. Mengapakah anda memilih kerjaya yang sedang anda kejar sekarang?
  3. Cerita sedikit tentang diri anda?
  4. Apakah yang dapat memotivasikan diri anda?
  5. Apakah kelayakan yang anda miliki yang boleh menolong dalam kerjaya pilihan anda?
  6. Bagaimanakah anda membentukkan/menilai kejayaan?
  7. Apakah sumbangan yang dapat anda berikan kepada pihak kami?
  8. Apakah kelemahan-kelemahan anda?
  9. Mengapakah patut kami memilih anda?
  10. Apakah matlamat dan tujuan jangka panjang dan jangka pendek anda? Bagaimana anda membuat persediaan untuk mencapainya?
  11. Apakah yang lebih penting kepada anda: Duit atau jenis perkerjaan?
  12. Apakah yang anda anggap sebagai kekuatan anda?
  13. Situasi bekerja yang bagaimanakah dapat memberi keselesaan pada anda?
  14. Bagaimanakah anda apabila bekerja dalam keadaan yang tertekan?
  15. Apakah kesulitan yang pernah anda alami dan bagaimanakah anda mengatasinya?
  16. Apakah yang telah anda pelajari dari kesilapan-kesilapan pada masa yang lalu?
  17. Apakah objektif kerjaya jangka masa panjang anda?
  18. Bagaimanakah anda merancang untuk mencapai matlamat kerjaya anda?
  19. Apakah perubahan-perubahan yang anda akan lakukan semasa di Kolej atau Universiti? Mengapa?
  20. Bincangkan sedikit tentang isu semasa yang berkait dengan kerjaya pilihan anda?


Boleh dapat input? Yang dah di highlight kan itu adalah antara soalan-soalan yang popular la. Kebiasaannya soalan-soalan macam gini selalu ditanya bila kita attend interview untuk government punya. 



Interview untuk government dengan private memang sangat berbeza. Jauh berbeza. Government punya sangat skema. Kalau private pulak very relax terutama sekali kalau pergi interview untuk kerja retail (I've oredi experienced it). That time punya la pakai baju kurung nak pegi interview. Yela, baju kurung! Bila sampai je sana OMG pandang kanan pandang kiri semua pakai baju seluar. Seluar pulak bukan slack okay. Seluar jeans lagi. Sangat berbeza kan? 


Okay, selamat mencuba.




Comments

Terima kasih...
Input sangat berguna...
:)
pernah jadi penemuduga sekali... hurm...
soalan paling penting...
"ceritakan tentang diri anda"...
dari situ penemuduga akan tengok kekonfidenan diri anda...

lepas tu tanya sai kelemahan...
dari situ nak tgk camner kita leh atasi kelemahan or try jadikan kelemahan sebagai kekuatan...

lepas tu kalau boleh...
try jual diri... maksudnya kne attract penemuduga... kena agresif...
resume lak adalah kertas untuk kita memuji diri sendiri...

huhu

pengalaman setelah m'hadiri beberapa temuduga...
YAT said…
ko g intrvw government mane?
mar yanie said…
fahmi...prektis makes perfect. ;)


yen..thanks..setuju semua statement ko tu. bila dh bnyak kl aku pegi intrview,byk benda aku blaja walaupun xdpt keje tu. sbb tu org ckp 'pegi dulu intrview tu,dpt ke x dpt ke lain kira.yg pnting pngalaman intrview bkn selalu.dr situ kite blajar'.
mar yanie said…
yatt..hahaha.ko ni pantang aku post bnda cam ginih,byk la spekulasi ko eh. aku ni klu dpt intrview government aku akn post kt fesbook,friendster,twitter semua la.haha
YAT said…
alaaa.. aku tak main FB, twitter, etc. mane aku tau. hahaha. newey beb, ak xpnah kena intrvw yg formal. sume rilex2. yg formal pun skali jemasa join prog train & place.. tu pun bkn gov.

mekasih, info berguna. time baca dah berdebar. hehehe
mar yanie said…
aku penah attend 3x intrview formal.intrview cekgu mara n cekgu skola swasta.mmg skema amat.soalan seolah2 kita ni perlu jwb sbg seorg menteri.ape kepentingan bla bla bla.kuar bilik intrview aku nangis.nangis bkn sbb x dpt jwb tp aku nangis sbb aku dh memalukan or mbodohkan diri aku depan dorang.wakaka.

antara soalan penah tnye "apakah keberkesanan sistem ppsmi?" ppsmi pn aku dh lupe ape. "setuju x dgn kaedah spoonfood?" spoonfood? aku xtaw ape bnda tuh.hakhak.aku ingat mkn rasuah.balik cek dlm kamus lol bodohnye aku.haha
mar yanie said…
lg satu klu swasta,aku pegi intrview retail trainee utk kdai buku popular duduk je atas krusi die citer pasal gaji,kmudahan,benefits.last2 br tnye awk bminat x nk keje? hahahaha

relax gler.ms keje kt guardian lg best intrview by phone.betol ke awk nk keje? keje ni penat ckit.klu boleh esok start keje ye.

tp ni situasi klu kite apply keje under qualification kita la.maksudnye kita apply position utk spm or dip sedangkan kite ade degree. klu sama level die akn tnye serious la ckit kooootttt
YAT said…
hahahahaha. tau xpe.. tiap kali ak intrvw, isi borang, borak2 ckit. kejenye? sah2la stakat keje kilang, kerani, bese2. kalo yg ikut dgree kte aku blom lg. uishhhhh
Tun M. said…
patik paham persaan puan m..susah btul nk dpt keje best2 skunk ni..patik xtau lg taun ni dpt cuti raye lama ke x..
mar yanie said…
Tun M..sila buat pembaharuan demi kesejahteraan masyarakat negara ni.. terima kasih.

Popular posts from this blog

TRENGKAS

Apa itu TRENGKAS?

Sape-sape yang rajin sangat mohon kerja kerajaan, mesti selalu jumpa perkataan "trengkas" kat borang permohonan. Namanye selalu jumpa tapi tahu tak apa benda tu? Aku pun baru terpanggil untuk menjalankan siasatan dengan lebih lanjut. Selama ni ignore je part trengkas ni. Owh, then no wonder la aku tak pernah dapat offer interview dari company kerajaan yang mana aku apply. Mungkin sebab tak isi bahagian trengkas ni kot.

Mari la kita sama-sama belajar yer. TRENGKAS berasal dari dua perkataan iaitu Tulisan Ringkas. Nak tahu macam mana rupa bentuk trengkas, come closer. Sila zoom betol-betol okay!


Sekali pandang macam tulisan jawi tapi dua tiga kali pandang macam cacing pulak. Sebenarnya kita jarang guna trengkas ni. Selalunya kita guna short form. Contoh; Yang-yg, cantik-cntk. Biasanya time ber-sms la kita guna sebab nak jimat kredit kan. Contoh lain;
AKA = also known as OTW = on the way ASAP = as soon as possible  

Sape yang selalu guna trengkas? Aku dah try …

Starter pack Bio-essence Bird's Nest

Oh oh oh.. I check kat stat rupa-rupanya ramai yang terjah belog ni sebab nak baca reviews alat-alat kecantikan yang i dah banyak review kat sini especially Bio-essence Bird's Nest. Sebelum ni saya pernah buat review kat sini. And my review untuk produk ni sangat bad. Takut nye kalau saya dah mempengaruhi semua orang jangan guna produk bio-essence ni. Padahal teknik pemakaian saya dah salah, tu yang effect teruk.


In response to that and plus plus saya tak nak membazir sebab pencuci muka dia banyak lagi tak guna, nak tunggu expired jer, so saya pergi kat watson cari beauty consultant tanya cara-cara nak apply produk bio-essence ni macam mana.


Okay, here we go! Kalau korang determine sangat nak guna produk bird's nest ni, kena beli satu set. Satu set lengkap ada;
Nuti-Collagen & Whitening CleanserNutri-Collagen & Whitening AdvancerNutri-Collagen & Whitening EssenceNutri-Collagen & Whitening Cream
At first, prejudice jugak nak beli sebab kat situ semua mention whi…

Review; Bio-essence Bird's Nest Nutri Collagen & Virgin Coconut Oil

Bagus sangat ke produk yang ada bird's nest ni? Bila tengok Fazura kat TV jadi duta produk Nutox yang ada bird's nest content, terus nak try. Tapi saya try produk bio essence, harga nya mak ai, mahal la RM 24.80. Kalau guna safi balqis baru RM 10 je. Biasalah orang cakap lagi mahal lagi bagus bukan?

Bio Essence Bird's Nest Nutri Collagen
Nama kemain hebat lagi tu. Ada sarang burung la, ada collagen la. Mesti double triple dia punya action kan. Tak sabar nak tengok hasil nya.

Lepas dua minggu try pakai pencuci muka Bio essence tu, rasa nak menangis woo. Jerawat naik berlambak-lambak especially kat dahi. So scary! Penuh dahi bagai tak cukup ruang. Owh, inikah penangan sarang burung? Terus terbayang, macam mana nak bagus sarang burung ni, burung duk berak  kat dalam tu, orang pergi buat research kata bagus. Ptuiiiii..hahaha

Sebenarnya nak tunggu sebulan pakai sebab nak tengok hasil produk  ni kan. Manalah tahu dia nak elokkan muka, tu yang timbul berlambak-lambak jerawat as a pe…