Skip to main content

Jangan lari dari masalah



According to  http://www.studymalaysiaguide.com, "master's degree" is is an academic degree granted to individuals who want to have a professional specific field of study or practices.




Dulu aku pernah bertekad tak mahu sambung master sebab aku tahu kemampuan diri sendiri. Sebelum orang lain menyedarkan aku akan tahap kemampuan aku, lebih baik aku confessed awal-awal yang aku memang kurang berminat dalam research. Persepsi orang terhadap kita macam-macam. Orang mungkin cakap aku tak sesuai buat research tapi realiti nye aku memang seorang yang punya narrow-minded. Bukan kolot! Cuma aku takde ciri-ciri macam Albert Einsten. Senang kata ciri-ciri seorang inventor la.


Kenapa aku cakap macam tu? Bila aku gagal sekali, aku memang akan rasa down tahap tersungkur menyembah bumi. Aku kena amik masa untuk heal ke'frust'an aku ni. Pengalaman buat PSM dulu amat menakutkan sampaikan aku bertekad tak nak sambung belajar lagi lepas ni. My besties pun pasti ingat lagi yang aku pernah confessed "Aku takkan sambung belajar lagi" 


Selepas beberapa ketika, tiba-tiba aku bisik kat diri sendiri "Aku rasa macam nak sambung belajar". Something weird. Aku bertungkus lumus call UPM, UTM, USM, UKM, UM, UMK, UMP, UMS, UNIMAS bla bla bla nak cari research. Bila aku dapat 2 offers (if i'm not mistaken la) dari UMP dan UKM, pensyarah tu suruh aku sediakan proposal. Tiba-tiba hati aku berbisik lagi "Haish, tak boleh jadi ni". Aku cuba search google scholar, macam-macam articles, download punya download last sekali sepi je kat dalam files. Tak terusik pun. Then, aku reply kat 2 orang lectures ni aku nak decline. 


Apa yang aku nak cerita kat sini adalah..........jangan lari dari masalah jikalau apa yang kita akan buat lepas ni lagi memberikan kita masalah. Tak paham? Okay, lemme explain. 


Aku tersedar yang aku ni bukan nak sambung belajar sangat. Niat untuk sambung belajar datang lepas beberapa bulan aku tak dapat keje aka menganggur. Ini bukan yang aku nak sebenarnya. Kalau aku sambung belajar sekalipun, disebabkan takde minat dalam bidang research ni mungkin aku akan stuck untuk selesaikan pengajian. As a result, extend extend extend. *Mungkin*.


Tapi aku tengok trend sekarang ni macam tu la. Aku tak nak nanti bila orang-orang kita sambung belajar disebabkan takut untuk menempuh alam pekerjaan. Hasilnya? Lambakan graduan master's degree lebih-lebih lagi dalam bidang sains & teknologi. Next 2020 mungkin akan berlaku lambakan graduan Phd.  


Tidak! Aku tak kondem sesiapa. Aku cuma ingin berkongsi cerita yang pernah aku alami. Kali ini, aku cukup redha dengan perjalanan hidup ini.


Notakaki: Aku salute kat beberapa kawan (eg; Zara) sebab aku tahu memang keinginan dan minat yang mendorong mereka untuk sambung. Bukan disebabkan desakan masalah pengangguran.



Comments

noraslinda said…
btoi2 yani, as pun xminat sebenarnye ngan research..x ckup teliti n sabar kot. kalau cr keje xkisah sgt pun kalau lari bidang asalkn gaji masyuk..hehe
mar yanie said…
as, yang penting gaji masyukkk.. suka statement tu! hehe..

tp masalahnye, gaji x masyukkk masyukkk pun lagi ni..hehe

bile la nk jumpe as yer..
Tema Hitomi said…
yanie....btol mu oyak tu..
ak ni pun disebabkan rasa macam putus harapan tunggu kijo ak buat keputusan nak sambung master..jupo doh SV, proposal wat doh...tapi dale hati ak sebenarnya sero berat sangat nk smbung mster sbb mental aku ni is not well prepared lg...tmbah2 fully research..huhuhuhu...tp xleh pun smbung master...application aku x di approved...ak rs lega sbb ak xyaoh smbung lg tp ak tpaksa menanam anggur lagi la ni T____T

*mcm sesi luahan perasaan ko mu plop sero hahahaha*
mar yanie said…
tema..aku memahami.. xpo2, rezeki akn ade nati.. apply la kijo banyak2.. kijo kerajaan..aku x sey dh apply swasta..byk kijo shif..tp kalu swasta pun kne pilih hk mane seswai jah..

gudluck!
Anonymous said…
Sempitnya pemikiran you. Tak akan ada lambakan graduan PhD. PhD is not for everybody.

Popular posts from this blog

TRENGKAS

Apa itu TRENGKAS?

Sape-sape yang rajin sangat mohon kerja kerajaan, mesti selalu jumpa perkataan "trengkas" kat borang permohonan. Namanye selalu jumpa tapi tahu tak apa benda tu? Aku pun baru terpanggil untuk menjalankan siasatan dengan lebih lanjut. Selama ni ignore je part trengkas ni. Owh, then no wonder la aku tak pernah dapat offer interview dari company kerajaan yang mana aku apply. Mungkin sebab tak isi bahagian trengkas ni kot.

Mari la kita sama-sama belajar yer. TRENGKAS berasal dari dua perkataan iaitu Tulisan Ringkas. Nak tahu macam mana rupa bentuk trengkas, come closer. Sila zoom betol-betol okay!


Sekali pandang macam tulisan jawi tapi dua tiga kali pandang macam cacing pulak. Sebenarnya kita jarang guna trengkas ni. Selalunya kita guna short form. Contoh; Yang-yg, cantik-cntk. Biasanya time ber-sms la kita guna sebab nak jimat kredit kan. Contoh lain;
AKA = also known as OTW = on the way ASAP = as soon as possible  

Sape yang selalu guna trengkas? Aku dah try …

Starter pack Bio-essence Bird's Nest

Oh oh oh.. I check kat stat rupa-rupanya ramai yang terjah belog ni sebab nak baca reviews alat-alat kecantikan yang i dah banyak review kat sini especially Bio-essence Bird's Nest. Sebelum ni saya pernah buat review kat sini. And my review untuk produk ni sangat bad. Takut nye kalau saya dah mempengaruhi semua orang jangan guna produk bio-essence ni. Padahal teknik pemakaian saya dah salah, tu yang effect teruk.


In response to that and plus plus saya tak nak membazir sebab pencuci muka dia banyak lagi tak guna, nak tunggu expired jer, so saya pergi kat watson cari beauty consultant tanya cara-cara nak apply produk bio-essence ni macam mana.


Okay, here we go! Kalau korang determine sangat nak guna produk bird's nest ni, kena beli satu set. Satu set lengkap ada;
Nuti-Collagen & Whitening CleanserNutri-Collagen & Whitening AdvancerNutri-Collagen & Whitening EssenceNutri-Collagen & Whitening Cream
At first, prejudice jugak nak beli sebab kat situ semua mention whi…

Sales Executive??

Sales Executive.

Tiba-tiba teringat satu dialog beberapa tahun lepas masa berjumpa semula Dr. Azman (my co-supervisor Final Year Project) kat UTM;

Dr Azman  : Mariani, kerja apa sekarang?
Aku           : Tak kerja lagi dokter. Hari tu jadi cikgu ganti sekejap sambil sambil tunggu konvo la konon nak                    cari duit sikit-sikit.
Dr Azman  : Kenapa tak kerja? Susah ke nak dapat kerja?
Aku           : Takde lah dokter. Ada la jugak dapat dua tiga interview tapi position Sales Executive. Nak                           kena promote barang-barang makmal, kena pergi UKM la, UM la, UPM la, kena attend                             briefing pasal alat-alat terbaru. Tak minat lah dokter, lagi pun saya ni memang fail la bab nak                         mempromote barang-barang ni. Buat malu je kalau takde orang beli. Dah la taknak beli, siap                         buat muka lagi dekat kita. Iskkk malu lah saya.
Dr Azman  : Awak ni, belum cuba dah banyak complain. Bukan nak terima dulu,…