Sunday, March 11, 2012

Jangan lari dari masalah



According to  http://www.studymalaysiaguide.com, "master's degree" is is an academic degree granted to individuals who want to have a professional specific field of study or practices.




Dulu aku pernah bertekad tak mahu sambung master sebab aku tahu kemampuan diri sendiri. Sebelum orang lain menyedarkan aku akan tahap kemampuan aku, lebih baik aku confessed awal-awal yang aku memang kurang berminat dalam research. Persepsi orang terhadap kita macam-macam. Orang mungkin cakap aku tak sesuai buat research tapi realiti nye aku memang seorang yang punya narrow-minded. Bukan kolot! Cuma aku takde ciri-ciri macam Albert Einsten. Senang kata ciri-ciri seorang inventor la.


Kenapa aku cakap macam tu? Bila aku gagal sekali, aku memang akan rasa down tahap tersungkur menyembah bumi. Aku kena amik masa untuk heal ke'frust'an aku ni. Pengalaman buat PSM dulu amat menakutkan sampaikan aku bertekad tak nak sambung belajar lagi lepas ni. My besties pun pasti ingat lagi yang aku pernah confessed "Aku takkan sambung belajar lagi" 


Selepas beberapa ketika, tiba-tiba aku bisik kat diri sendiri "Aku rasa macam nak sambung belajar". Something weird. Aku bertungkus lumus call UPM, UTM, USM, UKM, UM, UMK, UMP, UMS, UNIMAS bla bla bla nak cari research. Bila aku dapat 2 offers (if i'm not mistaken la) dari UMP dan UKM, pensyarah tu suruh aku sediakan proposal. Tiba-tiba hati aku berbisik lagi "Haish, tak boleh jadi ni". Aku cuba search google scholar, macam-macam articles, download punya download last sekali sepi je kat dalam files. Tak terusik pun. Then, aku reply kat 2 orang lectures ni aku nak decline. 


Apa yang aku nak cerita kat sini adalah..........jangan lari dari masalah jikalau apa yang kita akan buat lepas ni lagi memberikan kita masalah. Tak paham? Okay, lemme explain. 


Aku tersedar yang aku ni bukan nak sambung belajar sangat. Niat untuk sambung belajar datang lepas beberapa bulan aku tak dapat keje aka menganggur. Ini bukan yang aku nak sebenarnya. Kalau aku sambung belajar sekalipun, disebabkan takde minat dalam bidang research ni mungkin aku akan stuck untuk selesaikan pengajian. As a result, extend extend extend. *Mungkin*.


Tapi aku tengok trend sekarang ni macam tu la. Aku tak nak nanti bila orang-orang kita sambung belajar disebabkan takut untuk menempuh alam pekerjaan. Hasilnya? Lambakan graduan master's degree lebih-lebih lagi dalam bidang sains & teknologi. Next 2020 mungkin akan berlaku lambakan graduan Phd.  


Tidak! Aku tak kondem sesiapa. Aku cuma ingin berkongsi cerita yang pernah aku alami. Kali ini, aku cukup redha dengan perjalanan hidup ini.


Notakaki: Aku salute kat beberapa kawan (eg; Zara) sebab aku tahu memang keinginan dan minat yang mendorong mereka untuk sambung. Bukan disebabkan desakan masalah pengangguran.



5 comments:

noraslinda said...

btoi2 yani, as pun xminat sebenarnye ngan research..x ckup teliti n sabar kot. kalau cr keje xkisah sgt pun kalau lari bidang asalkn gaji masyuk..hehe

mar yanie said...

as, yang penting gaji masyukkk.. suka statement tu! hehe..

tp masalahnye, gaji x masyukkk masyukkk pun lagi ni..hehe

bile la nk jumpe as yer..

Tema Hitomi said...

yanie....btol mu oyak tu..
ak ni pun disebabkan rasa macam putus harapan tunggu kijo ak buat keputusan nak sambung master..jupo doh SV, proposal wat doh...tapi dale hati ak sebenarnya sero berat sangat nk smbung mster sbb mental aku ni is not well prepared lg...tmbah2 fully research..huhuhuhu...tp xleh pun smbung master...application aku x di approved...ak rs lega sbb ak xyaoh smbung lg tp ak tpaksa menanam anggur lagi la ni T____T

*mcm sesi luahan perasaan ko mu plop sero hahahaha*

mar yanie said...

tema..aku memahami.. xpo2, rezeki akn ade nati.. apply la kijo banyak2.. kijo kerajaan..aku x sey dh apply swasta..byk kijo shif..tp kalu swasta pun kne pilih hk mane seswai jah..

gudluck!

Anonymous said...

Sempitnya pemikiran you. Tak akan ada lambakan graduan PhD. PhD is not for everybody.