Friday, March 30, 2012

Fikir dua tiga empat kali.................



Holla!!

Okay, as mentioned above, beberapa bulan lepas aku ada apply banyak jobs. Walaupun yang ada sipi-sipi je requirements mengena, aku apply je. Orang kata mencuba tu takde salahnya. Dapat ke tak lain pulak cerita. Kalau dapat Alhamdulillah.


Awal bulan Mac aritu, aku and Aza dapat interview kat Planetarium. Jawatan? Pembantu galeri secara kontrak (PSH). Pikir punya pikir punya pikir, lokasi yang sangat jauh tu, malas la pulok nak pegi. Lagipun mesti kerja jadi customer service officer ataupun explain pasal benda itu benda ini kepada pengunjung. Cukup la aku buat customer service masa kerja kat Guardian & Popular dulu. Asyik kena ngadap muka-muka orang kaya yang sombong je. Tak sanggup!


Then, 2 minggu lepas, aku and Aza dapat offer letter untuk interview Program Inkubator Usahawan Belia Tani (IUBT). Memang sebelum ni kami dah planning macam-macam. Kalau dapat ni best la, daripada takde buat apa, baik masuk program ni. Total masa program ialah 8 bulan. Ada elaun. Tapi bila dapat (walaupun untuk interview je pun), terus terpikir;

 "Betul ke aku nak jadi usahawan?". 
"Bidang pertanian pulak tu!"


Mungkin orang akan cakap, alaaa join je la program tu. Tak semestinya kena jadi usahawan pun. Memang la tak wajib jadi usahawan. Tapi 8 bulan itu sangat lama. Kalau aku cari kerja, bergaji, sah-sah cukup duit boleh kawen. Itu saja. Bye~


Muahehehe


Moral of the story, pikir dulu sebelum nak apply kerja kosong. Nanti kang Allah tarik rezeki. Dia dah bagi rezeki tapi kita asyik tolak jeww. Tak baik!



2 comments:

Zahira said...

Dear, you amik kos ape sebelum ni?

mar yanie said...

kos biology zara..;)