Monday, March 26, 2012

Jobseekers too choosy


Fresh graduate seems to be unrealistic in their expectations of a good salary and remain picky on jobs even with many employment opportunities


My opinion: Belajar susah-susah course untuk degree pastu nak keje 'out of field'? Yang duk berhempas pulas belajar 3 tahun tu nak lupakan macam tu je. Bukan ke orang kata kalau kita tak apply apa yang kita belajar, lambat laun akan lupa jugak. Ye, macam aku sekarang ni la. Satu habuk pun dah tak ingat apa yang aku dah belajar masa kat Unibersiti dulu2. Apa itu tissue culture? microbe? DNA? Apakah? Whatever la.


Lagi satu, banyak company nak amik pekerja yang berpengalaman kerja  sekurang-kurangnya 1 atau 2 tahun dalam bidang sains/bio atau apa2 la sedangkan selama aku kerja ni memang tak specialized dalam bidang tersebut. Susah sangat nak apply kerja. Tapi takpe la, asalkan Malaysia ni maju. PM dan menteri-menteri makin kaya. Bangunan-bangunan tinggi makin naik. Masjid besar dibina merata tempat (orang tak ramai pun datang semayang). Itu dah cukup. BYE.


Mood: Marah, sedih, kecewa..grrrrr..pffftt###



4 comments:

YAT said...

beb, yg latihan 1 msia kt kolej komuniti tu dah xde lg ke? ak bkk link kt post ko dlu2 dah xleh bkk..

- Ma StOrY - said...

jangan la marah marah dan sedey2... sabar yee terima dengan seadanya.. :D

mar yanie said...

yatt..aku baru je pegi kursus adobe illustrator arituh..tp aku dah try bukak link tu, mmg x dpt..dlm selanggaran kooot.

Rais Yatim said...

opss sori sikit ye u olllss...sy x kaya2 lg tau..