Thursday, March 22, 2012

Kelas Memasak #1; Kari Kepala Ikan











Kari Kepala Ikan

Bahan A                                                                               Bahan B (Bagi menumis)

1 ekor kepala ikan merah/tenggiri/jenahak                         3 biji bawang merah (ditumbuk)
5 sudu makan serbuk kari                                                   2 ulas bawang putih (ditumbuk)
1 biji terung                                                                          1 inci halia
3 biji cili hijau (di buang tangkai)                                         1 sudu makan halba campur
1 biji tomato (dipotong 4)                                                   3 tangkai daun kari
1 cawan asam jawa
1 cawan santan pekat
Minyak masak
Garam secukup rasa


Cara memasak

  1. Panaskan minyak dan tumiskan bahan tumis sehingga wangi
  2. Masukkan serbuk kari ikan yang dibancuh sehingga pecah minyak
  3. Masukkan air asam jawa dan santan pekat. Biarkan mendidih
  4. Masukkan ikan dan terung. Tambahkan air sedikit supaya santan tidak pekat
  5. Kecilkan api dan biarkan sehingga mendidih dan pecah minyak
  6. Apabila mendidih, masukkan tomato dan garam, cili hijau, kemudian tutup api

Heeeee, aritu dapat rezeki sedabak besar. Ikan merah hadiah dari sepupu. Mak ai, besar yang amat. First time dapat ikan besar terus terang aku cakap aku tak reti nak siang dan masak. Jarang sekali makan ikan besar, kalau makan pun cuma di kedai. Mungkin sebab terlalu jarang, secara tak langsung aku sangat geli ngan ikan bersaiz XXXXXL ni. Nak basuh ikan ni pun aku rasa macam nak tonyoh nan berus basuh kain, terlalu hanyir! Finally, lepas bersusah payah masak sambil tutup hidung, aku berjaya menghasilkan.....................................................................






Selamat mencuba~




No comments: