Sunday, October 31, 2010

ada apa dengan orang dalam,tepi,tengah dan belakang?

Saya nak tanya penting ke orang dalam ni? oopss, I mean 'orang dalam' merujuk kepada orang yang kita bergantung harap bila di'offer' pegi interview ke apa ke dengan harapan kita dapat lulus. ini lain dari 'makan dalam' okay. So, macam mana pula dengan orang tepi, belakang, depan dan tengah?

*Let's say You have been called for an interview. What would you do?

stylo gile nak interview muahaha

1st situation
Okay, I'm speechless I'm very excited as this is my 1st interview. I wanna do my very best. I will google google to find as many useful input that maybe asked by the interviewee. then, I must get new clothes and shoes-hoping that there will be a luck for me.

2nd situation
Okay, this is not my 1st time i've been called for interview. so, dont have to worry. no need to prepare very hard. spontaneously is better becoz we dont have to depends on the text that we've read before. once we enter the hall, we wouldn't expect such a stupid question will be asked later. just prepare yourself mentally.

3rd situation
Mom : Okay you just prepare yourself mentally. Mom will try to call 
          Dato' Tan Sri or whatever to confirm u to be passed in the interview
K      : Okay, Thanks Mom!!

Okay, itu la ceritanya. memang benda-benda ni berlaku kan. ye, mungkin saya, mungkin kamu. kalau bukan kita sekalipun yang buat macam dalam situasi 3, orang lain mungkin. Kan? setuju?

masalahnya kita ni, kalau orang lain ataupun lebih tepat kawan-kawan yang kita kenal lulus interview dapat keje tup tup ada guna orang dalam. marah tak? marah kan! kita yang berusaha hafal, carik maklumat itu ini kat website itu ini itu ini penat kot walaupun takdela berusaha mana pun.:D

tapi bila kita yang bernasib baik ada kenal orang dalam orang kuat terus senyap je bila dapat. dalam hati ni 'nasib baek la, kesian nya orang lain bersungguh nak dapat keje ni..huh, biarkan.siapa suruh tak nak carik orang dalam'. kan? kan?

kadang-kadang kita ni dilema. bila family cakap haa buat baik-baik interview ni, dah cocok-cocok orang dalam ni kalau tak dapat gak rugi la. pastu terfikir nak suh masukkan jugak nama kawan-kawan. amboi, ni pun bukannya kenal rapat sangat pun dengan orang kuat tu, ada hati nak selit nama kawan..hrmmm..

lagi satu tak payah la nak guna orang dalam yang dah pencen ke apa. eh kalau dah tak bekerja kat situ tak payah harap la nak suh cocok-cocok kan nama kita, orang tak pandang dah sebab orang yang masih bekerja kat situ pun masing-masing nak masukkan nama-nama saudara mara gak.

haaa..ni mesti guna orang dalam..yakin!! haha

 

14 comments:

Nazreen B Abd Latif @ Yaacob said...

org dalam mmg pnting... krenya sapa ada org dalam kmungkinan dpt kje tu lg tinggi...
tapi.................................
orang mcm kita ni yg xda orang dalam...
percayalah Allah yan memberi rezeki dan pekerjaan... insyaAllah kalau berdoa diiringi dengan usaha... mesti dapat cuma cepat @ lambat jer...
jgn terlalu bergantung pd org dalam...

YAT said...

yani, ade org dlm ke? cocok2 ckit nme ak. hahahaha

mar yanie said...

yen2..setuju2..kita yg xde org dalam ni berusaha dan berserah je la..insyallah,rezeki datang..myb 10 tahun akn datang..hua3..

yat..klu ade org dalam xyah susah2 jd penganggur skang ni..haha

Qaseh dalia adelia said...

tau xpe...dia sng2 je dpt keje gune org dalam wpun kelulusan tu maybe kita lebih tggi..hurmm xadil lah kan..mmg rezeki tu ditgn DIA yup agree with that...tp bersainglah secara adil..tu lebih baik hehehe

mar yanie said...

dalia..bersaing secara adil..gud2..tp kalau siapa yg dapat lepas interview bley jdkan sbg pananda aras yg die tu mmg deserve/woww sbb xyah guna org dalam pun bley lepas..:D

Sophon said...

Cara no dua kot yang biasa orang buat.

mar yanie said...

sophon..macam2 ragam ade..:)

iszieylyanziy said...

org dalam kdg2 pnting,kdg2 x,,,sbb org dalam boley mnimbulkn ase xpuas hati hhuhuhu

mar yanie said...

is..bley menimbulkan rs x puas ati bile kite x lepas interview ke ape ke..kikiki..:D

Riha NCL said...

keja yg skrg ni sy dpt tanpa org dalam. post executive. Alhamdulillah.
mmg rezeki sy, wpun gaji x byk mana tp bgga dgn diri sendiri sebab dpt masuk tanpa bantuan org. Allah adalah sebaik-baik perancang. Kita doa, usaha, tawakal...insyaAllah, Allah permudahkan. nk buat apa hrp org dalam...tak perlulah nak mkn budi org, Allah bg kita akal n tulang 4 kerat ni, sendiri usaha la. Baru usaha tu lebih berkat.

mar yanie said...

Riha..bangga dgn kamu..:)

Al said...

pakai no 2 je
smp skrg lom dpt lg
hehe

mar yanie said...

al..keh3..insyaallah pasni ade la tu rezeki..:)

Anonymous said...

Thanks :)
--
http://www.miriadafilms.ru/ купить фильмы
для сайта maryani23.blogspot.com