Friday, October 29, 2010

Aww, lembutnya rambut...

hari ni saya nak kasi petua yang vouge sikit ala-ala orang kampung gitu. sila-sila masuk.


santan lembutkan rambut

untuk mendapatkan rambut macam bulu penyapu senang je. yang susahnya nak dapatkan rambut yang lembut, bersinar dan bertenaga tu alahai siapa la yang rajin sangat tu nak rapi sana rapi sini. siapa-siapa yang rasa rambutnya macam penyapu sila amik perhatian. 

kalau dah guna macam-macam jenis syampoo tapi takde hasil ini dia cara yang mudah dan paling penting jimat kos

  • campurkan santan dengan asam jawa. kacau campuran tersebut hingga sebati hehe dan sapukan pada rambut. 
  • biarkan selama 10 hingga 20 minit (sempat ni pegi log in kat facebook or twitter update status "tengah mensantankan rambut :D"). 
  • kemudian bilas dengan air bersih. 
erk..tak janji okay rambut korang akan jadi camni nanti..:D
*lagi satu hampas kelapa tu jangan dibuang dulu, kalau nak tahu ada petua gak guna hampas kelapa untuk putihkan tumit yang hitam pekat. senang je tonyoh jangan tak tonyoh keh3..

selamat mencuba~

P/s: kalau guna santan buat air cendol besh jugak ni sambil makan dengan pisang goreng..:D 

yummi3

13 comments:

Amanda Sasha said...

waaa nak cuba la.kalau x menjadi manda cari akak! keh keh keh

mar yanie said...

sasha..cube jangan x cube..tp kalo rmbut jd cam berus sabut,cepat2 stop yer..:D

Tina Farhana said...

bgus la petua yani ni.
mmg jimat. hee..tp kat sini x byk jula santan la, susah nk cari. haihh..

grrrr..knape ade cendol di situ, buat terliur je.

HAHA

mar yanie said...

tina..haha..tetiba tingat cendol..gulppp..besh sgt kot..lame dh x minum ni:D

YAT said...

kalo air bilasan rambut (santan+asamjawa) tu guna wat cendol plak bole? hehehe

The Dark Justice said...

nice..da lame x mkn cendol

mar yanie said...

yatt..itu sgt terbaek!! hak3..

TDJ..kt taman U ade yg besh..:D

AiDa AzRyN said...

cendol??my fevereto~ :D

mar yanie said...

aida..mmg ramai yg suke cendol ni..:D

Fuziani JSR said...

Petua ni mmg jimat... thanks..

mar yanie said...

fuziani..haaa..cube la..:)

Rt-qaH said...

kalau tQaH letak kat rambut boleh ke rambut tQaH lembut mcm thu sbb rambut tQaH mcm berus dawai..hehehe..

mar yanie said...

tQah..try la..tp klu yg tradisional ni msti lambat ckit hasilnye klu nk compared ngan moden pnye kan..kne rajin la amalkan..:)