Skip to main content

Aww, lembutnya rambut...

hari ni saya nak kasi petua yang vouge sikit ala-ala orang kampung gitu. sila-sila masuk.


santan lembutkan rambut

untuk mendapatkan rambut macam bulu penyapu senang je. yang susahnya nak dapatkan rambut yang lembut, bersinar dan bertenaga tu alahai siapa la yang rajin sangat tu nak rapi sana rapi sini. siapa-siapa yang rasa rambutnya macam penyapu sila amik perhatian. 

kalau dah guna macam-macam jenis syampoo tapi takde hasil ini dia cara yang mudah dan paling penting jimat kos

  • campurkan santan dengan asam jawa. kacau campuran tersebut hingga sebati hehe dan sapukan pada rambut. 
  • biarkan selama 10 hingga 20 minit (sempat ni pegi log in kat facebook or twitter update status "tengah mensantankan rambut :D"). 
  • kemudian bilas dengan air bersih. 
erk..tak janji okay rambut korang akan jadi camni nanti..:D
*lagi satu hampas kelapa tu jangan dibuang dulu, kalau nak tahu ada petua gak guna hampas kelapa untuk putihkan tumit yang hitam pekat. senang je tonyoh jangan tak tonyoh keh3..

selamat mencuba~

P/s: kalau guna santan buat air cendol besh jugak ni sambil makan dengan pisang goreng..:D 

yummi3

Comments

Amanda Sasha said…
waaa nak cuba la.kalau x menjadi manda cari akak! keh keh keh
mar yanie said…
sasha..cube jangan x cube..tp kalo rmbut jd cam berus sabut,cepat2 stop yer..:D
Tina Farhana said…
bgus la petua yani ni.
mmg jimat. hee..tp kat sini x byk jula santan la, susah nk cari. haihh..

grrrr..knape ade cendol di situ, buat terliur je.

HAHA
mar yanie said…
tina..haha..tetiba tingat cendol..gulppp..besh sgt kot..lame dh x minum ni:D
YAT said…
kalo air bilasan rambut (santan+asamjawa) tu guna wat cendol plak bole? hehehe
nice..da lame x mkn cendol
mar yanie said…
yatt..itu sgt terbaek!! hak3..

TDJ..kt taman U ade yg besh..:D
AiDa AzRyN said…
cendol??my fevereto~ :D
mar yanie said…
aida..mmg ramai yg suke cendol ni..:D
Fuziani JSR said…
Petua ni mmg jimat... thanks..
mar yanie said…
fuziani..haaa..cube la..:)
Rt-qaH said…
kalau tQaH letak kat rambut boleh ke rambut tQaH lembut mcm thu sbb rambut tQaH mcm berus dawai..hehehe..
mar yanie said…
tQah..try la..tp klu yg tradisional ni msti lambat ckit hasilnye klu nk compared ngan moden pnye kan..kne rajin la amalkan..:)

Popular posts from this blog

TRENGKAS

Apa itu TRENGKAS?

Sape-sape yang rajin sangat mohon kerja kerajaan, mesti selalu jumpa perkataan "trengkas" kat borang permohonan. Namanye selalu jumpa tapi tahu tak apa benda tu? Aku pun baru terpanggil untuk menjalankan siasatan dengan lebih lanjut. Selama ni ignore je part trengkas ni. Owh, then no wonder la aku tak pernah dapat offer interview dari company kerajaan yang mana aku apply. Mungkin sebab tak isi bahagian trengkas ni kot.

Mari la kita sama-sama belajar yer. TRENGKAS berasal dari dua perkataan iaitu Tulisan Ringkas. Nak tahu macam mana rupa bentuk trengkas, come closer. Sila zoom betol-betol okay!


Sekali pandang macam tulisan jawi tapi dua tiga kali pandang macam cacing pulak. Sebenarnya kita jarang guna trengkas ni. Selalunya kita guna short form. Contoh; Yang-yg, cantik-cntk. Biasanya time ber-sms la kita guna sebab nak jimat kredit kan. Contoh lain;
AKA = also known as OTW = on the way ASAP = as soon as possible  

Sape yang selalu guna trengkas? Aku dah try …

Starter pack Bio-essence Bird's Nest

Oh oh oh.. I check kat stat rupa-rupanya ramai yang terjah belog ni sebab nak baca reviews alat-alat kecantikan yang i dah banyak review kat sini especially Bio-essence Bird's Nest. Sebelum ni saya pernah buat review kat sini. And my review untuk produk ni sangat bad. Takut nye kalau saya dah mempengaruhi semua orang jangan guna produk bio-essence ni. Padahal teknik pemakaian saya dah salah, tu yang effect teruk.


In response to that and plus plus saya tak nak membazir sebab pencuci muka dia banyak lagi tak guna, nak tunggu expired jer, so saya pergi kat watson cari beauty consultant tanya cara-cara nak apply produk bio-essence ni macam mana.


Okay, here we go! Kalau korang determine sangat nak guna produk bird's nest ni, kena beli satu set. Satu set lengkap ada;
Nuti-Collagen & Whitening CleanserNutri-Collagen & Whitening AdvancerNutri-Collagen & Whitening EssenceNutri-Collagen & Whitening Cream
At first, prejudice jugak nak beli sebab kat situ semua mention whi…

Review; Bio-essence Bird's Nest Nutri Collagen & Virgin Coconut Oil

Bagus sangat ke produk yang ada bird's nest ni? Bila tengok Fazura kat TV jadi duta produk Nutox yang ada bird's nest content, terus nak try. Tapi saya try produk bio essence, harga nya mak ai, mahal la RM 24.80. Kalau guna safi balqis baru RM 10 je. Biasalah orang cakap lagi mahal lagi bagus bukan?

Bio Essence Bird's Nest Nutri Collagen
Nama kemain hebat lagi tu. Ada sarang burung la, ada collagen la. Mesti double triple dia punya action kan. Tak sabar nak tengok hasil nya.

Lepas dua minggu try pakai pencuci muka Bio essence tu, rasa nak menangis woo. Jerawat naik berlambak-lambak especially kat dahi. So scary! Penuh dahi bagai tak cukup ruang. Owh, inikah penangan sarang burung? Terus terbayang, macam mana nak bagus sarang burung ni, burung duk berak  kat dalam tu, orang pergi buat research kata bagus. Ptuiiiii..hahaha

Sebenarnya nak tunggu sebulan pakai sebab nak tengok hasil produk  ni kan. Manalah tahu dia nak elokkan muka, tu yang timbul berlambak-lambak jerawat as a pe…