Skip to main content

Ujian penuh personaliti

alhamdulillah

fuhh, penat kot tangan nak bulat 160 jawapan tadi masa buat ujian personaliti (guru MARA). mesti ramai antara korang dapat gak kan. 

tapi antara fakta yang menariknya adalah:
30 000 lebih yang memohon
10 000 terpilih untuk ujian personaliti ni 
*tapi rasa-rasanya lebih daripada jumlah tu lagi kot...
ppsstt then, tak pasti jugak ni tapi ada dengar-dengar dia nak 85 orang je jadi cekgu-cekgi.

okay lihat! sekarang ni peluang seseorang untuk terpilih ke stage ke-2 (micro-teaching) dan ke-3 (interview) adalah 0.00001%.

saya? saya tak berharap pun. sebab tadi masa tunggu nak masuk exam ada berborak-borak dengan yang lain. ada yang dah dua tiga kali mencuba. ada yang dah pregnant. ada yang dah dua tahun menganggur. jadi saya buat kesimpulan, saya antara yang bertuah dapat pegi ujian personaliti ni memandangkan saya ni baru habis belajar, baru pas konvo. kalau ada rezeki, ada la kan. 

okay, stop dulu. bau yang wangi dari dapur memangil-manggil. jum makan maggi goreng sedap!! heee

Comments

alya said…
tahniah...yani dpt gak ujian tu.alia mntk gak tp xdpt.huhu....
mar yanie said…
alya..xpe2..nti rezeki dtg lg..yani pun dpt test je,jauh lg perjalanan..belum tentu dpt lg..:)

kakak marina..tq!! :D
diana said…
tahniah ye..
semoga kejayaan milik kamu..
Cik Yana said…
jom doa same2 smoge ade rezeki :)
mar yanie said…
diana..mekaceyh..:)

cik yana..yep2..same2 berdoa..:)
shada wentz said…
wah!!! papepun, all the best! yeay! :D
mar yanie said…
shada..thanx so much..yeah!
siti nazihah said…
yani, aku pom g jugop..sesi kul 10.xjupo pom mu!
mar yanie said…
siti..mu x cam aku kot, aku mekap tebal..keh keh keh..

Popular posts from this blog

TRENGKAS

Apa itu TRENGKAS?

Sape-sape yang rajin sangat mohon kerja kerajaan, mesti selalu jumpa perkataan "trengkas" kat borang permohonan. Namanye selalu jumpa tapi tahu tak apa benda tu? Aku pun baru terpanggil untuk menjalankan siasatan dengan lebih lanjut. Selama ni ignore je part trengkas ni. Owh, then no wonder la aku tak pernah dapat offer interview dari company kerajaan yang mana aku apply. Mungkin sebab tak isi bahagian trengkas ni kot.

Mari la kita sama-sama belajar yer. TRENGKAS berasal dari dua perkataan iaitu Tulisan Ringkas. Nak tahu macam mana rupa bentuk trengkas, come closer. Sila zoom betol-betol okay!


Sekali pandang macam tulisan jawi tapi dua tiga kali pandang macam cacing pulak. Sebenarnya kita jarang guna trengkas ni. Selalunya kita guna short form. Contoh; Yang-yg, cantik-cntk. Biasanya time ber-sms la kita guna sebab nak jimat kredit kan. Contoh lain;
AKA = also known as OTW = on the way ASAP = as soon as possible  

Sape yang selalu guna trengkas? Aku dah try …

Starter pack Bio-essence Bird's Nest

Oh oh oh.. I check kat stat rupa-rupanya ramai yang terjah belog ni sebab nak baca reviews alat-alat kecantikan yang i dah banyak review kat sini especially Bio-essence Bird's Nest. Sebelum ni saya pernah buat review kat sini. And my review untuk produk ni sangat bad. Takut nye kalau saya dah mempengaruhi semua orang jangan guna produk bio-essence ni. Padahal teknik pemakaian saya dah salah, tu yang effect teruk.


In response to that and plus plus saya tak nak membazir sebab pencuci muka dia banyak lagi tak guna, nak tunggu expired jer, so saya pergi kat watson cari beauty consultant tanya cara-cara nak apply produk bio-essence ni macam mana.


Okay, here we go! Kalau korang determine sangat nak guna produk bird's nest ni, kena beli satu set. Satu set lengkap ada;
Nuti-Collagen & Whitening CleanserNutri-Collagen & Whitening AdvancerNutri-Collagen & Whitening EssenceNutri-Collagen & Whitening Cream
At first, prejudice jugak nak beli sebab kat situ semua mention whi…

Sales Executive??

Sales Executive.

Tiba-tiba teringat satu dialog beberapa tahun lepas masa berjumpa semula Dr. Azman (my co-supervisor Final Year Project) kat UTM;

Dr Azman  : Mariani, kerja apa sekarang?
Aku           : Tak kerja lagi dokter. Hari tu jadi cikgu ganti sekejap sambil sambil tunggu konvo la konon nak                    cari duit sikit-sikit.
Dr Azman  : Kenapa tak kerja? Susah ke nak dapat kerja?
Aku           : Takde lah dokter. Ada la jugak dapat dua tiga interview tapi position Sales Executive. Nak                           kena promote barang-barang makmal, kena pergi UKM la, UM la, UPM la, kena attend                             briefing pasal alat-alat terbaru. Tak minat lah dokter, lagi pun saya ni memang fail la bab nak                         mempromote barang-barang ni. Buat malu je kalau takde orang beli. Dah la taknak beli, siap                         buat muka lagi dekat kita. Iskkk malu lah saya.
Dr Azman  : Awak ni, belum cuba dah banyak complain. Bukan nak terima dulu,…