Skip to main content

Jawapan kepada kurus.



Penat sungguh nak bagi jawapan kepada soalan yang berbunyi macam gini;

"Kenapa sekarang ni nampak kurus sangat ?" 

Sekarang ni?? Oh, maknanya dulu-dulu saya pernah gemuk gedempol la ye teheee. 



Waffer chocholate galore RM10.00 untuk santapan minda dan rohani..:P


Lalu saya kerah otak supaya memikirkan kenapa saya seorang yang kurus dari dulu, kini dan dot dot dot *belum confirm lagi kot kot lepas kawen beranak bagai, berat naik kan?*.


 Pernah tak korang terpikir kenapa korang masih maintain kurus walaupun dah makan banyak? Lebih banyak sebenarnya makan berbanding orang berbadan montel. Okay, jom kita buat diskusi bersama-sama.


KETURUNAN

Kadang-kadang jawapan ni sesuai, kadang-kadang TAK! Jangan selalu guna ia sebagai alasan kukuh. Tak semua orang mewarisi genetik kurus dari keturunan mereka. Ada je kawan saya ni memang kurus tapi adik dia gemuk semacam je.


TAK MEMBERI SEPENUH JIWA

Salah satu punca adalah tidak memberi sepenuh jiwa bila mengadap makanan. Tak paham? Memang tugas saya untuk memahamkan anda semua. Ayat paling tepat, fokus! Macam korang study, kalau tak fokus tak lekat kat minda kan? Sama jugak halnya dengan makan. Macam saya sendiri suka sangat makan sambil mengadap laptop, online atau pun tonton TV. Bila kita buat dua kerja dalam satu masa memang tak jalan. Secara tak langsung, makanan tu sebenarnya tak lekat dekat perut sebab kita manusia ni kalau dapat online, tengok TV dah rasa cukup kenyang.


MAKAN BERSEORANGAN

Bila makan sensorang, mula la otak nak pikir yang macam-macam. Lepas tu sedih, lepas tu tak lalu makan, lepas tu tak habis makan, lepas tu buang macam tu je. Pernah tak korang bandingkan kuantiti makanan yang ditelan semasa makan sensorang dengan makan beramai-ramai dengan family atau sahabat handai? Tak sama kan? Lebih-lebih lagi kalau makan berebut-rebut, lagi la berselera daripada makan sorang-sorang. Sebab tu orang tua kita selalu ajak makan sama-sama, makan ramai-ramai baru la JIWA tu wujud.



Jadi, saya bagi tips untuk korang semua sebab saya dah praktik kan dalam masa 2 minggu ni. Adalah perubahan sikit, naik 1.5 kg kih3. Hari tu 37.6, sekarang dah 39.3 kg. Alhamdulillah.


Tips pertama; Jangan skip waktu makan.

Kalau korang dah set masa makan, pliss ikut jadual tersebut. Macam saya sendiri, pagi-pagi breakfirst dengan pisang goreng. Memang sedap gilooo. Dah ketagih, bila tak makan sehari tak boleh nak fokus kerja tsk tsk tsk. Sehari kita skip okay lagi, dua tiga kali dah TERskip, memang secara tak langsung jadual makan dah berubah. Nak diringkaskan (bedasarkan pengalaman diri sendiri), bila saya TERskip breakfirst, masuk je timing lunch mesti terasa nak melahap 2 3 pinggan nasik kan. Bila dah makan banyak, pukul 8 malam pun masih lagi kenyang. Betul tak? Pukul 9.30 dah masuk tido. So, kat situ dah nampak kan berat tu hilang ke mana? That's why la kena follow schedule yang dah dirancang.


Tips kedua; Biar tak cukup daripada membazir.

Kadang-kadang makanan yang tak cukup tu la yang sedap. Kalau makanan banyak, jenuh nak habiskan. Pastu mulalah kunyah makanan pun tak bersemangat, terus JIWA tu hilang. Betul dokk? Bukankah membazir itu makanan syaitoooon? Allah tarik rezeki nanti baru tahu! Tak semestinya Allah tarik rezeki dari segi duit je, mungkin jugak berat badan. Tak percaya ke? Saya percaya sebab Allah itu Maha Berkuasa.


Tips penting; Baca bismillah dan doa makan.

Eleh, yang ni pun nak ingatkan jugak ke? Semua orang baca la.. Belum tentu, kalau lapar dah mengusai diri, kau dah tak ingat nak baca doa makan. Saya pun kadang-kadang terbabas jugak, tengah-tengah syok makan baru ingat belum baca bismillah hehe, Mesti pernah dengar kan orang cakap kalau makan tak baca bismillah, kau makan dengan syaitooon dan jin. Nampak macam kita makan habis sepinggan tapi kita tak nampak separuh dari itu dah ditelan oleh jin dan syaitooonn yang jahat.


Okay, kejap. Yang kat atas tu adalah FAUTA (Fakta+Auta) dari saya sendiri. Jangan percaya 100% hahaha. Tapi bila pikir-pikir balik sometimes ada logik jugak.


Renung-renungkan dan selamat beramal~





Comments

YAT said…
kesimpulannye, aku lg berat dr ko. yes!
mar yanie said…
berapa berat kau? klu stakat 40/41/42 kilometer takyah nak bangga sangat lah..kah3
YAT said…
aku 39.7kg okeh. ko hade? ;p
LemonFx said…
sy diet 2 hari naik 1kg.. hehehe
mar yanie said…
39.7??? kah3..aku makan lebih sikit minggu ni dapat la pintas berat mu tu..aku penah cecah 44.5 kilo okay. Pernah.aku akan pecah rekod sekali lg..
mar yanie said…
Lemon...kesian. cuba makan banyak2, mane tahu berat menurun plk..keh3
YAT said…
beb, aku pnah 45+ tau. kat matriks. jom kite lumba!! aku ni mkn nasi portion sgt ckit + xfokus. smbil tgk movie or on9. aishhhhh :(
mar yanie said…
begheeehh. setiap ujung bulan ko update berat terkini.aku rs aku bley menang.har3.
mar yanie said…
begheeehh. setiap ujung bulan ko update berat terkini.aku rs aku bley menang.har3.

Popular posts from this blog

TRENGKAS

Apa itu TRENGKAS?

Sape-sape yang rajin sangat mohon kerja kerajaan, mesti selalu jumpa perkataan "trengkas" kat borang permohonan. Namanye selalu jumpa tapi tahu tak apa benda tu? Aku pun baru terpanggil untuk menjalankan siasatan dengan lebih lanjut. Selama ni ignore je part trengkas ni. Owh, then no wonder la aku tak pernah dapat offer interview dari company kerajaan yang mana aku apply. Mungkin sebab tak isi bahagian trengkas ni kot.

Mari la kita sama-sama belajar yer. TRENGKAS berasal dari dua perkataan iaitu Tulisan Ringkas. Nak tahu macam mana rupa bentuk trengkas, come closer. Sila zoom betol-betol okay!


Sekali pandang macam tulisan jawi tapi dua tiga kali pandang macam cacing pulak. Sebenarnya kita jarang guna trengkas ni. Selalunya kita guna short form. Contoh; Yang-yg, cantik-cntk. Biasanya time ber-sms la kita guna sebab nak jimat kredit kan. Contoh lain;
AKA = also known as OTW = on the way ASAP = as soon as possible  

Sape yang selalu guna trengkas? Aku dah try …

Starter pack Bio-essence Bird's Nest

Oh oh oh.. I check kat stat rupa-rupanya ramai yang terjah belog ni sebab nak baca reviews alat-alat kecantikan yang i dah banyak review kat sini especially Bio-essence Bird's Nest. Sebelum ni saya pernah buat review kat sini. And my review untuk produk ni sangat bad. Takut nye kalau saya dah mempengaruhi semua orang jangan guna produk bio-essence ni. Padahal teknik pemakaian saya dah salah, tu yang effect teruk.


In response to that and plus plus saya tak nak membazir sebab pencuci muka dia banyak lagi tak guna, nak tunggu expired jer, so saya pergi kat watson cari beauty consultant tanya cara-cara nak apply produk bio-essence ni macam mana.


Okay, here we go! Kalau korang determine sangat nak guna produk bird's nest ni, kena beli satu set. Satu set lengkap ada;
Nuti-Collagen & Whitening CleanserNutri-Collagen & Whitening AdvancerNutri-Collagen & Whitening EssenceNutri-Collagen & Whitening Cream
At first, prejudice jugak nak beli sebab kat situ semua mention whi…

Review; Bio-essence Bird's Nest Nutri Collagen & Virgin Coconut Oil

Bagus sangat ke produk yang ada bird's nest ni? Bila tengok Fazura kat TV jadi duta produk Nutox yang ada bird's nest content, terus nak try. Tapi saya try produk bio essence, harga nya mak ai, mahal la RM 24.80. Kalau guna safi balqis baru RM 10 je. Biasalah orang cakap lagi mahal lagi bagus bukan?

Bio Essence Bird's Nest Nutri Collagen
Nama kemain hebat lagi tu. Ada sarang burung la, ada collagen la. Mesti double triple dia punya action kan. Tak sabar nak tengok hasil nya.

Lepas dua minggu try pakai pencuci muka Bio essence tu, rasa nak menangis woo. Jerawat naik berlambak-lambak especially kat dahi. So scary! Penuh dahi bagai tak cukup ruang. Owh, inikah penangan sarang burung? Terus terbayang, macam mana nak bagus sarang burung ni, burung duk berak  kat dalam tu, orang pergi buat research kata bagus. Ptuiiiii..hahaha

Sebenarnya nak tunggu sebulan pakai sebab nak tengok hasil produk  ni kan. Manalah tahu dia nak elokkan muka, tu yang timbul berlambak-lambak jerawat as a pe…