Skip to main content

Cikgu satu profesion.



Kalau cikgu mesti perempuan ke? Atau perempuan kena jadi cikgu? Mana satu yang betol? Sama juga situasinya bila perempuan suka kucing otometik nampak macam penyayang kan? So, kalau perempuan yang nak nampak penyayang mesti wajib suka pada kucing ke? 


Sebenarnya, cikgu ke, perempuan ke, kucing ke, yang penting minat kite ke arah mana. Kalau tak minat, tak boleh jugak. Sama macam kalau kita dipaksa suka kucing, tak kan nampak sisi penyayang kalau tak tulus hati nya.*ayat apa ni berbelit-belit? tehee*



Tepuk perut, tanya selera masing-masing.


P/s: Finally, i came for the conclusion. I memang minat mengajar, even penat dan sakit hati dengan kerenah pelajar tapi jarang sekali i nak merungut. Tak macam semasa bekerja kat Guardian & Popular Bookstore. 


Comments

YAT said…
weh, smpai skrg ak xdpt bygkn cmne ko mengajar. hehehe.

ckgu sandaran ke?
mar yanie said…
ngeh3..ko x taw aku la cedgu paling garang..muahahaha..

xde la, bkn cedgu sandaran..as usual la..cedgu ganti..
- Ma StOrY - said…
tak takot ke apa2 pelajar buat kat u nnti ? pelajar skrg makin ganas...
dan pelajar juga tak mcm zaman dlu2... bnyk pelajar yg kurg ajar dll.. huhu~

whats your oppinion ?
mar yanie said…
cekgu skang ni kne amik pendekatan secara halus, psikologi utk tangani masalah ni.. kalau dulu boleh la denda jalan itik, berdiri kt luar kelas, berdiri atas kerusi, ketuk ketampi. Tp skang dh x bley, silap2 cekgu yg kne saman dgn parents. Satu pesan pengetua ms sy start mngajar, 'kalau cekgu sakit hati, geram ngan pelajar-senyum je n sabar. jgn amik tindakan sndiri. dan jangan sesekali libatkan mak bapak pelajar, jgn sentuh pasal parents.'

cewahhh..;P
singgah follow sini
jom usha belah sana pulak
Tema Hitomi said…
btol tu yanie...budok skang len lasum ngan kita zaman dulu (konon kita baik la dulu hahaha eh eh kta meme baik kan?) ak pnah jdi ckgu gnti, so trust me ak tau prasaan nak marah meluat luat bilo kito ngajar depan, budok duk gayut di pintu (ye gayut kat pintu ak pn xtau nk describe gano ko mu tp meme dio gayut), buat kite mcm kawan2 dio mcm la kito ni setaraf je ngey dio...sakit ati gilo...sokmo istighfar dlam hati (and of kos dats came after mcm2 doh pkataan huduh terbit di hati huhuhu)
sape yg x pnah jadi ckgu, jgn lah kutuk profession ckgu....or oyak ckgu ni keje senang je, balik rmh pn awal..padahal ap yg blaku dlm kelas kite je tau :(

*tetiba emo*

hehe :)
Tema Hitomi said…
aku pun minat jd ckgu tp sero mcm xdop rezeki dlm bidang ni....mungkin nak bertemu jodoh dgn cikgu maybe??
haha koya plop.....
mar yanie said…
tema....mu kijo ko loni?? ade jah cekgu tungu turn nk beranak ni.. nti aku try tnye kalu mu beminat n free loni..
Tema Hitomi said…
aku x kijo...ak tgh tgu result smbung master....tp bleh je ak jd standby...kalu ado gapo2 roger aku deh! hehe

Popular posts from this blog

TRENGKAS

Apa itu TRENGKAS?

Sape-sape yang rajin sangat mohon kerja kerajaan, mesti selalu jumpa perkataan "trengkas" kat borang permohonan. Namanye selalu jumpa tapi tahu tak apa benda tu? Aku pun baru terpanggil untuk menjalankan siasatan dengan lebih lanjut. Selama ni ignore je part trengkas ni. Owh, then no wonder la aku tak pernah dapat offer interview dari company kerajaan yang mana aku apply. Mungkin sebab tak isi bahagian trengkas ni kot.

Mari la kita sama-sama belajar yer. TRENGKAS berasal dari dua perkataan iaitu Tulisan Ringkas. Nak tahu macam mana rupa bentuk trengkas, come closer. Sila zoom betol-betol okay!


Sekali pandang macam tulisan jawi tapi dua tiga kali pandang macam cacing pulak. Sebenarnya kita jarang guna trengkas ni. Selalunya kita guna short form. Contoh; Yang-yg, cantik-cntk. Biasanya time ber-sms la kita guna sebab nak jimat kredit kan. Contoh lain;
AKA = also known as OTW = on the way ASAP = as soon as possible  

Sape yang selalu guna trengkas? Aku dah try …

Starter pack Bio-essence Bird's Nest

Oh oh oh.. I check kat stat rupa-rupanya ramai yang terjah belog ni sebab nak baca reviews alat-alat kecantikan yang i dah banyak review kat sini especially Bio-essence Bird's Nest. Sebelum ni saya pernah buat review kat sini. And my review untuk produk ni sangat bad. Takut nye kalau saya dah mempengaruhi semua orang jangan guna produk bio-essence ni. Padahal teknik pemakaian saya dah salah, tu yang effect teruk.


In response to that and plus plus saya tak nak membazir sebab pencuci muka dia banyak lagi tak guna, nak tunggu expired jer, so saya pergi kat watson cari beauty consultant tanya cara-cara nak apply produk bio-essence ni macam mana.


Okay, here we go! Kalau korang determine sangat nak guna produk bird's nest ni, kena beli satu set. Satu set lengkap ada;
Nuti-Collagen & Whitening CleanserNutri-Collagen & Whitening AdvancerNutri-Collagen & Whitening EssenceNutri-Collagen & Whitening Cream
At first, prejudice jugak nak beli sebab kat situ semua mention whi…

Review; Bio-essence Bird's Nest Nutri Collagen & Virgin Coconut Oil

Bagus sangat ke produk yang ada bird's nest ni? Bila tengok Fazura kat TV jadi duta produk Nutox yang ada bird's nest content, terus nak try. Tapi saya try produk bio essence, harga nya mak ai, mahal la RM 24.80. Kalau guna safi balqis baru RM 10 je. Biasalah orang cakap lagi mahal lagi bagus bukan?

Bio Essence Bird's Nest Nutri Collagen
Nama kemain hebat lagi tu. Ada sarang burung la, ada collagen la. Mesti double triple dia punya action kan. Tak sabar nak tengok hasil nya.

Lepas dua minggu try pakai pencuci muka Bio essence tu, rasa nak menangis woo. Jerawat naik berlambak-lambak especially kat dahi. So scary! Penuh dahi bagai tak cukup ruang. Owh, inikah penangan sarang burung? Terus terbayang, macam mana nak bagus sarang burung ni, burung duk berak  kat dalam tu, orang pergi buat research kata bagus. Ptuiiiii..hahaha

Sebenarnya nak tunggu sebulan pakai sebab nak tengok hasil produk  ni kan. Manalah tahu dia nak elokkan muka, tu yang timbul berlambak-lambak jerawat as a pe…