Monday, January 16, 2012

Cikgu satu profesion.



Kalau cikgu mesti perempuan ke? Atau perempuan kena jadi cikgu? Mana satu yang betol? Sama juga situasinya bila perempuan suka kucing otometik nampak macam penyayang kan? So, kalau perempuan yang nak nampak penyayang mesti wajib suka pada kucing ke? 


Sebenarnya, cikgu ke, perempuan ke, kucing ke, yang penting minat kite ke arah mana. Kalau tak minat, tak boleh jugak. Sama macam kalau kita dipaksa suka kucing, tak kan nampak sisi penyayang kalau tak tulus hati nya.*ayat apa ni berbelit-belit? tehee*



Tepuk perut, tanya selera masing-masing.


P/s: Finally, i came for the conclusion. I memang minat mengajar, even penat dan sakit hati dengan kerenah pelajar tapi jarang sekali i nak merungut. Tak macam semasa bekerja kat Guardian & Popular Bookstore. 


9 comments:

YAT said...

weh, smpai skrg ak xdpt bygkn cmne ko mengajar. hehehe.

ckgu sandaran ke?

mar yanie said...

ngeh3..ko x taw aku la cedgu paling garang..muahahaha..

xde la, bkn cedgu sandaran..as usual la..cedgu ganti..

- Ma StOrY - said...

tak takot ke apa2 pelajar buat kat u nnti ? pelajar skrg makin ganas...
dan pelajar juga tak mcm zaman dlu2... bnyk pelajar yg kurg ajar dll.. huhu~

whats your oppinion ?

mar yanie said...

cekgu skang ni kne amik pendekatan secara halus, psikologi utk tangani masalah ni.. kalau dulu boleh la denda jalan itik, berdiri kt luar kelas, berdiri atas kerusi, ketuk ketampi. Tp skang dh x bley, silap2 cekgu yg kne saman dgn parents. Satu pesan pengetua ms sy start mngajar, 'kalau cekgu sakit hati, geram ngan pelajar-senyum je n sabar. jgn amik tindakan sndiri. dan jangan sesekali libatkan mak bapak pelajar, jgn sentuh pasal parents.'

cewahhh..;P

Ahmad Ali (bukan nama sebenar) said...

singgah follow sini
jom usha belah sana pulak

Tema Hitomi said...

btol tu yanie...budok skang len lasum ngan kita zaman dulu (konon kita baik la dulu hahaha eh eh kta meme baik kan?) ak pnah jdi ckgu gnti, so trust me ak tau prasaan nak marah meluat luat bilo kito ngajar depan, budok duk gayut di pintu (ye gayut kat pintu ak pn xtau nk describe gano ko mu tp meme dio gayut), buat kite mcm kawan2 dio mcm la kito ni setaraf je ngey dio...sakit ati gilo...sokmo istighfar dlam hati (and of kos dats came after mcm2 doh pkataan huduh terbit di hati huhuhu)
sape yg x pnah jadi ckgu, jgn lah kutuk profession ckgu....or oyak ckgu ni keje senang je, balik rmh pn awal..padahal ap yg blaku dlm kelas kite je tau :(

*tetiba emo*

hehe :)

Tema Hitomi said...

aku pun minat jd ckgu tp sero mcm xdop rezeki dlm bidang ni....mungkin nak bertemu jodoh dgn cikgu maybe??
haha koya plop.....

mar yanie said...

tema....mu kijo ko loni?? ade jah cekgu tungu turn nk beranak ni.. nti aku try tnye kalu mu beminat n free loni..

Tema Hitomi said...

aku x kijo...ak tgh tgu result smbung master....tp bleh je ak jd standby...kalu ado gapo2 roger aku deh! hehe