Skip to main content

Posts

Showing posts from October, 2010

ada apa dengan orang dalam,tepi,tengah dan belakang?

Saya nak tanya penting ke orang dalam ni? oopss, I mean 'orang dalam' merujuk kepada orang yang kita bergantung harap bila di'offer' pegi interview ke apa ke dengan harapan kita dapat lulus. ini lain dari 'makan dalam' okay. So, macam mana pula dengan orang tepi, belakang, depan dan tengah?

*Let's say You have been called for an interview. What would you do?


1st situation Okay, I'm speechless I'm very excited as this is my 1st interview. I wanna do my very best. I will google google to find as many useful input that maybe asked by the interviewee. then, I must get new clothes and shoes-hoping that there will be a luck for me.

2nd situation Okay, this is not my 1st time i've been called for interview. so, dont have to worry. no need to prepare very hard. spontaneously is better becoz we dont have to depends on the text that we've read before. once we enter the hall, we wouldn't expect such a stupid question will be asked later. just prepare y…

Aww, lembutnya rambut...

hari ni saya nak kasi petua yang vouge sikit ala-ala orang kampung gitu. sila-sila masuk.


santan lembutkan rambut
untuk mendapatkan rambut macam bulu penyapu senang je. yang susahnya nak dapatkan rambut yang lembut, bersinar dan bertenaga tu alahai siapa la yang rajin sangat tu nak rapi sana rapi sini. siapa-siapa yang rasa rambutnya macam penyapu sila amik perhatian. 

kalau dah guna macam-macam jenis syampoo tapi takde hasil ini dia cara yang mudah dan paling penting jimat kos: 

campurkan santan dengan asam jawa. kacau campuran tersebut hingga sebati hehe dan sapukan pada rambut. biarkan selama 10 hingga 20 minit (sempat ni pegi log in kat facebook or twitter update status "tengah mensantankan rambut :D"). kemudian bilas dengan air bersih.  *lagi satu hampas kelapa tu jangan dibuang dulu, kalau nak tahu ada petua gak guna hampas kelapa untuk putihkan tumit yang hitam pekat. senang je tonyoh jangan tak tonyoh keh3..

selamat mencuba~

P/s: kalau guna santan buat air cendol besh juga…

sila baca label sebelum membeli produk makanan

apa hal tajuk yang biasa camni hello semua orang tahu kot kena baca label dulu sebelum beli barang makanan. nak tengok tarikh luput dan segala bagai kan. 

eh, relax la.

baca label dan elakkan produk makanan atau minuman di mana gula tersenarai di bahagian awal senarai ramuan!
kenapa? 

Peraturan-peraturan Makanan 1985 mewajibkan pelabelan ramuan dalam semua produk makanan. kalau nak tahu senarai ramuan hendaklah disusun mengikut kuantiti. kuantiti yang paling banyak mesti dilabel sebagai ramuan pertama dan seterusnya.

haaa,ini yang penting nak bagitahu. sila semak kandungan gula pada senarai ramuan produk makanan. kalau gula tersenarai di bahagian awal senarai ramuan, ini menunjukkan gula merupakan komponen utama makanan tersebut.

FAKTA KESIHATAN (konon pakar dietetik)

nak tahu kehebatan buah-buahan tak?
gula membekalkan kalori TANPA nutrien lain. tapi buah-buahan mengandungi vitamin dan mineral.

sebijik pisang membekalkan 44kilokalori, 6 g gula dan 2.3 g vitamin C 
sebijik kueh mengandungi ten…

Avon Kembali Lagi

shopping time with AVON  yes! welcome our november. welcome our AVON. yehaa. *pada yang takde duit sila diam! hehe*



mari dekat mari rapat jum berkanalan

Nama sebenar: Mariani binti Makhtar Nama palsu: Yani, adik ma, cik ma (bukan nama sebenar) D.O.B : 23 Jun 1988 P.O.B: Hospital Besar Pasir Mas Makanan kegemaran: Nasi goreng Minuman kegemaran: Air suam (jaga body) Hobi: membaca buku Cita-cita: dokter Kawan baik: Nadia Artis disayangi: Siti Nurhaliza Warna kegemaran: Pink Subjek disukai:tido No telepon rumah jiran sebelah: 09-744 tekan-tekan tak dapat

keh keh keh..ni dulu-dulu punye biodata masa darjah satu sebelum berpisah cuti akhir tahun (padahal darjah dua nanti jumpe lagi, tengok betapa kiutnye budak-budak dulu :P). sekang ni dah tak maen biodata ni, semua ada kat facebook, my space.
okay ni yang betol-betol ni. saya di tag oleh yatt. siap ada syarat lagi.
Once you have been tagged, you are supposed to write a note with 25 random  things, fact, habits, or goal about you. At the end, choose 20 people to be tagged. You have to tagged the person who tagged you. If I tag you, its because I want to know more about you.

tadi yang atas dah 13 kan. o…

Ujian penuh personaliti

alhamdulillah

fuhh, penat kot tangan nak bulat 160 jawapan tadi masa buat ujian personaliti (guru MARA). mesti ramai antara korang dapat gak kan. 

tapi antara fakta yang menariknya adalah:
30 000 lebih yang memohon
10 000 terpilih untuk ujian personaliti ni 
*tapi rasa-rasanya lebih daripada jumlah tu lagi kot...
ppsstt then, tak pasti jugak ni tapi ada dengar-dengar dia nak 85 orang je jadi cekgu-cekgi.

okay lihat! sekarang ni peluang seseorang untuk terpilih ke stage ke-2 (micro-teaching) dan ke-3 (interview) adalah 0.00001%.

saya? saya tak berharap pun. sebab tadi masa tunggu nak masuk exam ada berborak-borak dengan yang lain. ada yang dah dua tiga kali mencuba. ada yang dah pregnant. ada yang dah dua tahun menganggur. jadi saya buat kesimpulan, saya antara yang bertuah dapat pegi ujian personaliti ni memandangkan saya ni baru habis belajar, baru pas konvo. kalau ada rezeki, ada la kan. 

okay, stop dulu. bau yang wangi dari dapur memangil-manggil. jum makan maggi goreng sedap!! heee

Ini kisah dongeng seekor burung berwarna biru

this post is credited to ayie

okay murid-murid.. today we will learn “what is Twitter”?
now pls choose and tell me which one of these situation is now describing U? u do not even know the existence of twitter!!or  u already have the twitter account but do not know how to use it..ouchh, the two of u are very embarrassing (including me) haha..pity u..pity me..


i dun know what’s wrong with me very gedikz want to speaking london.. adakah saya rasa saya dah jadi orang putih dan makan spaghetti tiap-tiap hari? oh yes..dats me!! haha
ok let's back to the topic!

adakah twitter ini is a story of a blue bird? (belum habis lagi speaking london ni) ada yang tak paham tu apa yang saya cuba bincangkan. okay, i repeat. adakah twitter ni cerita mengenai seekor burung berwarna biru dan bermulut kuning?

ATAU cerita mengenai seekor burung yang sangat terdesak merayu-rayu supaya semua orang kena ikut dia?


okay, saya silap.. bukan seekor jer yang terdesak tapi ramai lagi yang terdesak keh keh keh..
sampai sekarang …

trend artis masa kini

hari ni rasa macam nak pppssstttt. apa pppsssttttt pppssstttt ni?
gossip-gossip artis jap. yer la, buka belog ni tulis pasal cerai, buka belog tu gosip pasal cerai jugak.  saya pun tak tahu apa masalah dengan saya kalau mereka ni bercerai (entah, tetiba je) hehe.

siapa cakap jadi artis ni hidup senang lenang. sebenarnya sekejap jer dipuja pastu bila dah buat salah terus DAMN U! kene kondem. macam saiful apek cakap la 

"16 tahun saya bagi contribution, buat orang gelak, buat kanak-kanak gembira. Tapi hanya ambil masa 16 minit untuk semua benda itu tak diingat orang".

kadang-kadang bila terjadi satu benda (contoh artis bercerai) dah macam bermusim pulak. lepas satu satu bercerai. tahun lepas ramai yang kahwin (musim jugak) tapi tahun ni ramai artis bercerai. pastu ramai jugak yang kene masuk penjara sebab dadah. lagi satu trend kahwin ngan datuk! kahwin ngan mat saleh. tapi semua tu ketentuan Allah.


 *antara artis yang bercerai







memang kena bermusim ke? tapi biasa la jadi artis ben…

sungguh comel makan aiskrim cornetto sambil layan drama "Akim & Juliana"

*Show Your Love*Tunjukkan Cinta Kamu*
Ada siapa-siapa tak nak belanja saya makan aiskrim cornetto yang besar bapak macam gambar kat bawah ni? Cepat tunjukkan cinta kamu pada saya. saya nak aiskrim yang besar macam ni. oh, bahagianya kalau dapat yang ni.
okay! jum karaoke lagu ni pulak

akim  : inilah cinta

Terpegun ku melihat kamu
Bergetar hatiku memandang mu
Dan terus datang mencuba
Adakah khayalku menjadi nyata Oh resah hati gelisah
Ku takut tak diterima
Rupanya kau juga sama
Seperti aku merasa cinta
Chorus
Mungkin inikah yang dinamakan cinta
Hati gembira rasa bila kau kata cinta
Siang yang suram kini menjadi ceria
Hati yang gelisah akhirnya kini menjadi bahagia Oh resah hati gelisah
Ku takut tak diterima
Rupanya kau juga sama
Seperti aku yang merasakan cinta
Ulang Chorus Sungguh susahnya aku mendekati mu
Mengambil kesempatan untuk tunjukkan cintaku
Rasa bahagia bila kau menerimaku
Indah semuanya hilang semua resahku
Kita berdua kini menjalin cinta
Inilah cinta kita
Akhirnya kini menjadi bahag…

hooray, bergembira bersama si blackhippo yang besar bapak!

yuhuu

hari ni dapat enjoy-enjoy macam budak kicik sambil berendam dengan badak-badak air (lokasi: Paya Wetland, Dengkil). oopps, bukan berendam air tapi berendam dengan peluh-peluh nak tunggu badak ni timbul (bunyi macam gile pengotor haha). bangun lambat jugak ye badak-badak semua. mungkin hari minggu kot, bangun lambat sikit hee.


haaaaa...dah nak tengah hari dengan matahari terpacak kat atas kepala badak baru berani memunculkan diri di depan kami..bersiap-sedia la kau badak!


tiba-tiba...jeng jeng jeng..badak semua muncul menyerang kami..


sempat lagi anak buah duk tanye kenapa badak ni lambat berjalan nak boleh sampai ke atas punya la lambat. jawapannya: gile besar kot badak ni. berat die mencecah 385 kilo woo..kena angkut dengan kren ni nak humban dalam lori.

penat menunggu si badak-badak semua. tapi kami lihat dari jauh je takut nak masuk dekat sebab bau mereka ni busuk..hee..*alasan*



okay, serius ini last pic..tenet super laju, takde alasan kenapa nak upload gambar sikit kan. wajib ban…

pengisian minggu yang sangat berilmiah dan berfaedah oleh saya

hai semua

minggu ni sangat bizi. pengisian minggu ni pun sangat berilmiah.
mohon KPLI buat kali ke-2. moga-moga ada rezeki..:D
pegi UPM jumpa lecturer nak sambung belajar. memang takde harapan..:(
pastu mohon nak jadi pegawai sains kat UMP tapi harapan sangat tipis sebab mohon online je borang-borang dan sijil tak dihantar pun lagi..:D
tak lupa ada jugak apply kerja-kerja yang sesuai kat JENJOB dan JOBSTREET..:P
apa nak jadi dengan saya ni?? mungkin terus dan terus menganggur..:( bukan ke itu satu doa? okay, semua sila doakan saya berjaya..amin..





kemenangan saya pada Anugerah Planet Bukan Muzik...

okay teruja! terkejut! pagi-pagi dah dapat surprise!!
terima kasih kepada mak abah family sanak saudara kat kampung. saya dah menang award tahun ni!! tak sia-sia usaha saya selama ini. terima kasih juga kepada @diriku kerana memberi pengalaman yang menakjubkan ini (first time okay dapat award).
ok, fokus fokus!
Apa yang bermain di fikiran anda? nak sambung belajar ke tak? nak sambung susah, nak cari kerja pun susah, nak goyang kaki saja-saja pun susah..*sigh*
Apakah nama samaran anda?  Yanie
Senaraikan 3 orang yang anda sayang Ma Abah Sugar daddy =)
Panggilan untuk si dia Pakcik Jusuh
Hadiah yang paling diimpikan dari si dia
Osim U zaap (nak pecahkan lemak-lemak tepu yang terkumpul hee)
Belog mana yang paling anda suka jenguk? belog yang ada gosip artis (seswai dengan title internet bergerak :D)
Tag pada 15 rakan blogger anda dengan ini sukacita dimaklumkan bahawa mereka ini adalah penerima blogwalking award pada tahun ini jeng jeng jeng zara nazreen yatt kak anis aslinda zara nazreen yatt kak anis aslinda zara nazr…

tak boleh tak minum minuman berais dalam sehari hidup jadi tak bersemangat

MEMANG TAK BOLEH!!

menggigil u tak minum yang sejuk-sejuk dalam sehari lebih-lebih lagi bila lepas makan!! fuuhh, nikmat tak terkata..bagi cabaran menang RM10 pun saya taknak, bagi RM100 mungkin nak! hehe

orang cakap banyak kesan-kesan tak baik minum air sejuk ni. lebih-lebih lagi untuk wanita-wanita pregnant. tapi jangan risau, disebabkan kerajinan saya membaca dan memang hobi saya yang suka membaca hee saya jumpa beberapa fakta penting yang boleh mengembalikan senyuman anda. 

sebenarnya minum air sejuk boleh je untuk ibu mengandung, pantang. air sejuk ni tidak melemahkan antibodi malah menguatkannya lagi. kepada sesiapa yang tak biasa minum sejuk tu yang bahaya!! nanti sistem homeostasis dalam badan akan terkejut. ia lebih kepada proses fisiologi (ehem-ehem, saya budak bio, saya belajar bio, anda boleh percaya 50% hehe).

satu lagi info yang saya jumpa...

menu: madu ditambah dengan air sejuk.
peringatan! pagi-pagi sebelum melantak nasi kerabu ke gulai kambing ke haaa elok kalau minum air n…

takde keje layan lagu ni pun best!

cepat2, jangan lengah-lengah lagi..
buka page ni terus nyanyi ye..
ni untuk sesiapa yang takde keje macam saya..
layaaannn..

tajuk: Adinda
nyanyian: atilia ft monoloque

Oh kekanda jangan iri hati
Dinda naik pangkat lagi
Oh adinda kanda mana dengki
Malah kanda support bini
Jadi dinda mahu mengambil masa
Tapi kanda mahu segera
Dinda ingin berjaya dalam kerjaya
Tapi kanda mahu cahaya mata Dinda belum bersedia
Kanda dah beria ria
Jadi yang mana satu
Tak perlu bertengkar
Tak perlu bermasam muka
Oh adinda tolong jangan lekas curiga
Lekas cemburu buta
Oh kekanda dinda perlu berhati-hati
Tak rela dikongsi
Kanda kerja overtime terlebih masa
Itu yang dinda harus berwaspada
Ini semua demi masa depan keluarga
Dengan dinda atau sebaliknya Kanda kerja malam
Dinda kerja siang
Jadi bila nak bertemu
Tak perlu bertengkar
Tak perlu bermasam muka
Oh adiwira dewataku
Mari ikut cara Dinda
Oh Tun Teja intan permata
Mari ikut cara kanda
Bagaimana bagaimana kita nak selesaikannya
Apa keputusannya
Oh kekanda mari nyawa
Kit…

kenapa orang tak berkerja dipanggil penganggur?

hey!! masa untuk rehat-rehat kembali lagi!

ahh, sungguh mengada-ngada sebab rasanya tiap-tiap hari jer masa untuk rehat-rehat hehe. ni la kerja orang tanam anggur yang tak tumbuh-tumbuh. kalau tak rasanya dah boleh pegi jual kat pasar. ini la nasib penganggur!




kenapa ek asal tak kerja jer mesti dikaitkan dengan anggur. sebenarnya, kalau ikutkan dah tak 'valid' kot orang takde kerja dipanggil penganggur. kalau dulu ye la jugak.

okay, sebenarnya perkataan penganggur wujud sebab zaman dulu anggur tak ditanam di Malaysia. kalau tanam pun susah nak tumbuh membesar dan membuahkan hasil.  so, siapa yang tanam anggur pada masa tu memang dianggap takde kerja la sebab tak tahu bila nak dapat hasil kan.

nak share sikit, dulu masa buat projek tahun akhir (sarjana muda tak tua), saya buat pasal "The Effects of Plant Growth Regulators on Vitis Vinifera Micropropagation" ataupun "Kesan-kesan Pelbagai Jenis Hormon Pembesaran Tumbuhan ke Atas Pertumbuhan Vitis Vinifera". Vitis…

tak perlu takut lagi untuk ke luar negara

ingat lagi tak kes pasal Faizal Tahir yang terkandas tak dapat pergi Anugerah Planet Muzik kat Jakarta sebab tak bayar hutang PTPTN?

dasyat kan? sampai macam tu sekali. tapi ini bukan perkara yang memalukan. at least, ni bukti menunjukkan yang Faizal Tahir betol-betol masuk U, pinjam ptptn semata-mata nak belajar kan hee.



tapi sekarang, anda semua boleh cool down ye sebab PTPTN telah mengembalikan peluang anda untuk bercuti-cuti, nak pegi Hawaii, Paris dan ke mana saja dengan bersyarat. wow, ini sirius!!





announcement: kepada sesiapa yang nak ke luar negara, sila berjumpa dengan PTPTN tujuh hari sebelum anda "fly" untuk mengadakan perbincangan mengenai hutang yang perlu dilangsaikan!

jap, yang ini lagi menarik!!


Pinjaman PTPTN jadi Biasiswa!!



tapi macam biasa, tak kan senang-senang nak bagi biasiswa kan. mesti ada syarat. anda perlu mendapat ijazah sarjana kelas pertama baru la anda boleh diberi pelepasan untuk menukar pinjaman kepada biasiswa. okay, sekarang saya tak boleh senyum …