Saturday, May 21, 2011

Nak senang atau nak yang mencabar?



Ececece..sejak dua menjak pandai pegang stereng kereta rasa yakin pulak nak bercerita pasal benda alah ni. Secara rasmi nya saya dapat lesen kereta tahun 2006 tapi memang sumpah tak pernah sentuh langsung stereng time tu. TAK PERNAH! Memang sadis. Kira lesen kereta tu cuma perhiasan dalam purse je. Kalau orang tanya dah ada lesen kereta? So, dengan bangganya boleh tunjuk. Tapi kalau drive haram tak ingat yang mana satu clutch, brek, minyak.


cube teka orang ni pakai auto or manual punya kereta?


Then, akhir tahun lepas saya start berjinak-jinak nak kenal kereta. Tapi cuma setakat tolong abang panaskan kereta, basuh kereta dan tak lebih dari itu. Start dari situ la, saya mula kenal ciri-ciri dan sifat-sifat kereta. Mana letaknya aircond, mana nak tekan butang on radio, mana nak tengok kalau minyak tu dah nak abis, mana tempat nak buka bonet, nak buka tempat minyak dan sebagainya. Fuhhhhh!


Nak cerita lebih-lebih memang pilu la. Kenapa? Sebab di usia 22-23 tahun boleh bilang dengan jari jer kawan-kawan saya yang takde kereta sendiri. Sadis! Jelesh sebab ramai kawan dah pakai kereta sendiri.

Tapi

Bukan nak cerita pasal ada kereta sendiri ke tak, ada tapi bukan yang sendiri punye ataupun ada kereta siap dengan driver terus aka teksi. Saya cuma nak cerita perbezaan antara kereta automatik dan manual. Setiap orang ada citarasa sendiri kan?


Captured from my fren's fb status..cik izan..ramai betol yang komen.


Pada sesiapa yang duk drive auto tu korang boleh rasa tak seluruh badan macam lumpuh jer..Boleh lipat kaki bersila atas seat guna satu kaki jer untuk tekan brek dan minyak. Kan? Kalau yang dah biasa guna manual tu memang sangat gagah dan cool. Lagi satu kena sentiasa beware dengan setiap kemungkinan yang akan berlaku kat depan mata contoh kereta berhenti secara mengejut, so cepat-cepat kena tukar gear dan brek kan? Kalau auto, korang mesti bawak rilek jer. Rilek tu yang bahaya. Tapi saya tetap pilih auto sebab senang hiks.



MANA SATU YANG KORANG PREFER? AUTO OR MANUAL?


selamat berholiday~


8 comments:

Munirah said...

buat sy yg tek terer ni mmg auto lah jwbnyer. eh tp sy pun dulu simpan je lesen, bwk takut..sebulan dua ni je baru nk blaja beranikan diri..hehe

mar yanie said...

munirah..mula2 jer takut,bile dah mahir mula la nak memotong lori, bus kat depan..ceywah..

.m y z. said...

yang dalam gambar tu kompem2 lah pakai kereta auto. kalau manual, takdenya tangan nak pegang gincu sebelah. haha.

errr takkan akak tak tau tekan button radio, tempat buka bonet, tempat minyak selama ni? macam parah je. hehe. gurau2 :P

setakat ni ziema penah bawak manual je. auto tak penah bawak sebab masa belajar drive dulu, dia ajar kereta manual, so auto mmg tak penah nak try. senang je kan bawak auto. hehe.

tapi kalau manual, paling dasyat tang bukit. kena kawal gear, break, clutch. mak aihh gabra betul. ahha. silap langkah boleh terundur belakang. lagi lah cuak kalau kat belakang ada kete follow dekat. mmg berpeluh lah.

mar yanie said...

myeza..tp klu dh start pakai auto, jeng jeng jeng..mesti melekat terus..:D

YAT said...

eh, ade nama aku la kuar kt gmbo fb tu.. :p

ello, mstila ak vote auto. manual? sumpah da lupe.. nk kne blaja balik.. fuhhhh

mar yanie said...

yat..bila aku belajar manual kt umah ni aku rs cool gile..rs hebat..hahahaha

Zahira said...

MESTILAH auto hahahaha. elak traffic jammed! :P

mar yanie said...

zahira..yay,vote for auto!!