Skip to main content

Nak senang atau nak yang mencabar?



Ececece..sejak dua menjak pandai pegang stereng kereta rasa yakin pulak nak bercerita pasal benda alah ni. Secara rasmi nya saya dapat lesen kereta tahun 2006 tapi memang sumpah tak pernah sentuh langsung stereng time tu. TAK PERNAH! Memang sadis. Kira lesen kereta tu cuma perhiasan dalam purse je. Kalau orang tanya dah ada lesen kereta? So, dengan bangganya boleh tunjuk. Tapi kalau drive haram tak ingat yang mana satu clutch, brek, minyak.


cube teka orang ni pakai auto or manual punya kereta?


Then, akhir tahun lepas saya start berjinak-jinak nak kenal kereta. Tapi cuma setakat tolong abang panaskan kereta, basuh kereta dan tak lebih dari itu. Start dari situ la, saya mula kenal ciri-ciri dan sifat-sifat kereta. Mana letaknya aircond, mana nak tekan butang on radio, mana nak tengok kalau minyak tu dah nak abis, mana tempat nak buka bonet, nak buka tempat minyak dan sebagainya. Fuhhhhh!


Nak cerita lebih-lebih memang pilu la. Kenapa? Sebab di usia 22-23 tahun boleh bilang dengan jari jer kawan-kawan saya yang takde kereta sendiri. Sadis! Jelesh sebab ramai kawan dah pakai kereta sendiri.

Tapi

Bukan nak cerita pasal ada kereta sendiri ke tak, ada tapi bukan yang sendiri punye ataupun ada kereta siap dengan driver terus aka teksi. Saya cuma nak cerita perbezaan antara kereta automatik dan manual. Setiap orang ada citarasa sendiri kan?


Captured from my fren's fb status..cik izan..ramai betol yang komen.


Pada sesiapa yang duk drive auto tu korang boleh rasa tak seluruh badan macam lumpuh jer..Boleh lipat kaki bersila atas seat guna satu kaki jer untuk tekan brek dan minyak. Kan? Kalau yang dah biasa guna manual tu memang sangat gagah dan cool. Lagi satu kena sentiasa beware dengan setiap kemungkinan yang akan berlaku kat depan mata contoh kereta berhenti secara mengejut, so cepat-cepat kena tukar gear dan brek kan? Kalau auto, korang mesti bawak rilek jer. Rilek tu yang bahaya. Tapi saya tetap pilih auto sebab senang hiks.



MANA SATU YANG KORANG PREFER? AUTO OR MANUAL?


selamat berholiday~


Comments

Munirah said…
buat sy yg tek terer ni mmg auto lah jwbnyer. eh tp sy pun dulu simpan je lesen, bwk takut..sebulan dua ni je baru nk blaja beranikan diri..hehe
mar yanie said…
munirah..mula2 jer takut,bile dah mahir mula la nak memotong lori, bus kat depan..ceywah..
.m y z. said…
yang dalam gambar tu kompem2 lah pakai kereta auto. kalau manual, takdenya tangan nak pegang gincu sebelah. haha.

errr takkan akak tak tau tekan button radio, tempat buka bonet, tempat minyak selama ni? macam parah je. hehe. gurau2 :P

setakat ni ziema penah bawak manual je. auto tak penah bawak sebab masa belajar drive dulu, dia ajar kereta manual, so auto mmg tak penah nak try. senang je kan bawak auto. hehe.

tapi kalau manual, paling dasyat tang bukit. kena kawal gear, break, clutch. mak aihh gabra betul. ahha. silap langkah boleh terundur belakang. lagi lah cuak kalau kat belakang ada kete follow dekat. mmg berpeluh lah.
mar yanie said…
myeza..tp klu dh start pakai auto, jeng jeng jeng..mesti melekat terus..:D
YAT said…
eh, ade nama aku la kuar kt gmbo fb tu.. :p

ello, mstila ak vote auto. manual? sumpah da lupe.. nk kne blaja balik.. fuhhhh
mar yanie said…
yat..bila aku belajar manual kt umah ni aku rs cool gile..rs hebat..hahahaha
Zahira said…
MESTILAH auto hahahaha. elak traffic jammed! :P
mar yanie said…
zahira..yay,vote for auto!!

Popular posts from this blog

TRENGKAS

Apa itu TRENGKAS?

Sape-sape yang rajin sangat mohon kerja kerajaan, mesti selalu jumpa perkataan "trengkas" kat borang permohonan. Namanye selalu jumpa tapi tahu tak apa benda tu? Aku pun baru terpanggil untuk menjalankan siasatan dengan lebih lanjut. Selama ni ignore je part trengkas ni. Owh, then no wonder la aku tak pernah dapat offer interview dari company kerajaan yang mana aku apply. Mungkin sebab tak isi bahagian trengkas ni kot.

Mari la kita sama-sama belajar yer. TRENGKAS berasal dari dua perkataan iaitu Tulisan Ringkas. Nak tahu macam mana rupa bentuk trengkas, come closer. Sila zoom betol-betol okay!


Sekali pandang macam tulisan jawi tapi dua tiga kali pandang macam cacing pulak. Sebenarnya kita jarang guna trengkas ni. Selalunya kita guna short form. Contoh; Yang-yg, cantik-cntk. Biasanya time ber-sms la kita guna sebab nak jimat kredit kan. Contoh lain;
AKA = also known as OTW = on the way ASAP = as soon as possible  

Sape yang selalu guna trengkas? Aku dah try …

Starter pack Bio-essence Bird's Nest

Oh oh oh.. I check kat stat rupa-rupanya ramai yang terjah belog ni sebab nak baca reviews alat-alat kecantikan yang i dah banyak review kat sini especially Bio-essence Bird's Nest. Sebelum ni saya pernah buat review kat sini. And my review untuk produk ni sangat bad. Takut nye kalau saya dah mempengaruhi semua orang jangan guna produk bio-essence ni. Padahal teknik pemakaian saya dah salah, tu yang effect teruk.


In response to that and plus plus saya tak nak membazir sebab pencuci muka dia banyak lagi tak guna, nak tunggu expired jer, so saya pergi kat watson cari beauty consultant tanya cara-cara nak apply produk bio-essence ni macam mana.


Okay, here we go! Kalau korang determine sangat nak guna produk bird's nest ni, kena beli satu set. Satu set lengkap ada;
Nuti-Collagen & Whitening CleanserNutri-Collagen & Whitening AdvancerNutri-Collagen & Whitening EssenceNutri-Collagen & Whitening Cream
At first, prejudice jugak nak beli sebab kat situ semua mention whi…

Review; Bio-essence Bird's Nest Nutri Collagen & Virgin Coconut Oil

Bagus sangat ke produk yang ada bird's nest ni? Bila tengok Fazura kat TV jadi duta produk Nutox yang ada bird's nest content, terus nak try. Tapi saya try produk bio essence, harga nya mak ai, mahal la RM 24.80. Kalau guna safi balqis baru RM 10 je. Biasalah orang cakap lagi mahal lagi bagus bukan?

Bio Essence Bird's Nest Nutri Collagen
Nama kemain hebat lagi tu. Ada sarang burung la, ada collagen la. Mesti double triple dia punya action kan. Tak sabar nak tengok hasil nya.

Lepas dua minggu try pakai pencuci muka Bio essence tu, rasa nak menangis woo. Jerawat naik berlambak-lambak especially kat dahi. So scary! Penuh dahi bagai tak cukup ruang. Owh, inikah penangan sarang burung? Terus terbayang, macam mana nak bagus sarang burung ni, burung duk berak  kat dalam tu, orang pergi buat research kata bagus. Ptuiiiii..hahaha

Sebenarnya nak tunggu sebulan pakai sebab nak tengok hasil produk  ni kan. Manalah tahu dia nak elokkan muka, tu yang timbul berlambak-lambak jerawat as a pe…